Cum să înțelegi că lângă tine se află o persoană răutăcioasă: O înțelepciune evreiască

Poporul evreu are o înțelepciune care ajută la determinarea din timp care dintre persoanele din cercul tău este o persoană răutăcioasă.

În copilărie, plângeam adesea pentru că părinții mei nu mă lăsau să merg în curte, mă obligau să citesc cărți și să tot învăț.

Le-am admirat pe mamele amabile și lipsite de griji ale colegilor de clasă care le-au permis totul și se ocupau de treburile lor. La adunări ele erau îngrijorate de un singur lucru – când totul se va termina și va fi posibil să plece acasă.

Apoi a venit vremea profesorilor răi, a soacrelor, a șefilor.

Dar timpul a pus totul la locul lui. Sunt plin de recunoștință pentru acei oameni care m-au făcut mai puternic.

Odată cu vârsta, ai o viziune mai mare și mai clară asupra oamenilor. Cel care părea a fi un uzurpator devine un salvator și invers. Există o reevaluare a valorilor, stereotipurilor și credințelor.

O persoană nobilă nu te va face niciodată să plângi, să te umilești și să cerșești, nu te va face niciodată să te simți vinovat, nu te va împovăra cu compania sa și nu va cere cu disperare atenția ta.

Nu va spune niciodată: „Fă ce vrei, asta este viața ta”, pentru că viața ta o entuziasmează la fel ca a sa și ia parte activ la ea. Ea nu îți va permite să intri în toate problemele serioase și nu-ți va permite să cazi.

Nu trebuie să simți disconfort într-o relație, dar reține: nu există mare fără furtună și nu există cer fără nori. Și înainte de a pleca, de a întrerupe legătura cu cineva, gândește-te profund poate că piatra de poticnire ești însuți tu.

Poporul evreu are un citat care ajută la determinarea din timp care dintre persoanele din cercul tău este o persoană răutăcioasă:

“Niciodată să nu ai încredere în persoana care îți povestește despre probleme, dar care își ascunde bucuriile de tine.”

O persoană care are încredere în tine nu îți va ascunde noutățile bune, că a fost promovat la serviciu, că i s-a acordat un bonus sau a primit o moștenire.

Dar o persoană inteligentă are doar câțiva oameni în care are încredere. Aceștia sunt cei mai apropiați care sunt gata să dea totul pentru ea. De regulă, aceștia sunt părinții, bunicii, copiii.

Prietenii rămân rar prieteni atunci când nu există egalitate în situația lor financiară sau când unul reușește ceva, în timp ce celălalt nu.

Doi băieți s-au împrietenit în timp ce lucrau la același proiect și apoi totul s-a destrămat. Soția unuia dintre ei a născut un copil, în timp ce celălalt nu a reușit să aibă copii, unul a fost promovat, iar celălalt a rămas în aceeași funcție. Astfel au încetat să mai fie prieteni. Furia, resentimentele, invidia, un sentiment de nedreptate au intervenit între ei.

Din păcate, nu poți măsura întregul mediu cu acest proverb. Dacă măsori, înseamnă că ești o persoană prea naivă, prea deschisă și vei suferi din această cauză de mai multe ori.

O persoană inteligentă își ține gura, nu se laudă, nu încearcă să impresioneze pe nimeni cu succesul său și încearcă să nu spună nimănui despre fericirea sa. Celor care le-a surâs norocul mai mult – succesul său nu va fi interesant, iar pentru cei mai puțin norocoși – este ca o cârpă roșie pentru un taur.

Dacă vorbești despre fericirea și norocul tău, atunci înțelegi ce se va întâmpla: fie oamenii se vor descuraja că nu pot trăi la fel de inteligent și ușor și devalorizează tot ce au, fie vor începe să te invidieze și invidia se va transforma în ură.

Fericirea iubește tăcerea. Aceasta nu este superstiție, ci înțelepciune bazată pe experiență.

Dacă o persoană își protejează viața privată, dacă nu lasă străinii să intre în ea, dacă se gândește înainte de a vorbi, atunci o coliziune cu răutatea este practic exclusă pentru ea.

O persoană răutăcioasă apare doar acolo unde sufletul este larg deschis. Viața ne învață că nu trebuie să trăim așa.