Cum să amenajezi o grădină perfectă: 6 sfaturi practice!

Cei care dispun de o mică parcelă pe lângă casă visează să-și organizeze propria grădină de legume în care să cultive legume și ierburi proaspete fără nitrați și cantități excesive de îngrășăminte. În același timp, nu oricui îi place să petreacă mult timp pentru îngrijirea grădinii. În acest caz este importantă o bună organizare a grădinii, astfel încât să se obțină nu doar o recoltă bogată, ci și multă plăcere.

În acest articol cei interesați vor găsi câteva tehnici și idei de organizare corectă și amenajare a straturilor de legume și verdeață.

Veți învăța cum să amenjați straturile de legume cu propriile mâini din diverse materiale cu un buget minim. Pentru aceasta aveți nevoie de resturi de scânduri, pietre, foi de ardezie sau alte materiale rămase din lucrări de construcție.

1.Crearea straturilor în cadre de lemn

Scândurile sunt cel mai practic și popular material pentru crearea straturilor de legume. Acestea sunt practice prin faptul că păstrează bine umezeala în interiorul mini-grădinii, un factor important pentru o dezvoltare sănătoasă a plantelor.

Este important ca scândurile să fie aranjate astfel încât să nu existe spații între ele.

Cel mai recomandat lemn pentru acest scop este stejarul sau frasinul, care sunt mai durabile. De asemenea, pot fi folosite scânduri din cedru, zadă sau pin, care trebuie neapărat impregnate cu o soluție specială pentru a preveni distrugerea prematură. Dacă bugetul este limitat, puteți folosi paleți vechi sau alte scânduri rămase din diverse activități.

2.Cadre metalice

Frecvent grădinarii folosesc tablă pentru a crea cadre pentru straturile de legume. Cel mai mare avantaj al acestui tip de material este asamblarea rapidă și ușoară. Totuși, acest material devine rapid inutilizabil din cauza coroziunii.

O soluție mai bună ar fi oțelul galvanizat. Acesta este mai rezistent în timp, dar mai costisitor. Dacă aveți posibilitatea să procurați cadre prefabricate, acestea vor fi mai ușor de instalat și utilizat.

3.Cadre din pietre sau cărămizi

O bordură pentru grădină poate fi obținută din pietrele pe care le putem găsi oriunde. Pentru a obține un cadrul din ele este suficient să săpați un șanț de mică adâncime și să aranjați pietrele în forma pe care v-o dictează imaginația .

Pe lângă faptul că aceste cadre pot fi construite din materiale care nu costă mai nimic, acestea pot deveni lejer principalul decor al curții sau grădinii.

Și cărămizile sunt o soluție excelentă pentru împrejmuirea straturilor de legume, dar va fi nevoie să scoateți mai mulți bani din buzunar.

4.Cadre din foi de ardezie sau țiglă de metal

Pentru crearea cadrelor în jurul straturilor de legume pot fi folosite și materiale pentru acoperiș, cum ar fi ardezia sau țigla metalică. Firește nu merită să fie procurate special pentru acest scop, fiindcă sunt destul de scumpe. Dar dacă v-au rămas prin curte bucăți de țiglă sau ardezie le puteți folosi cu succes pentru a delimita straturile. Gărduțul obținut poate fi vopsit în orice culoare.

5.Cadre din bandă de cauciuc

Dacă dispuneți de un mic buget puteți face rost de o bandă decorativă pentru împrejmuire, un material din cauciuc foarte practic. Avantajul acestui material este timpul minim de instalarea/dezinstalare și posibilitatea a-i da orice formă. Nici aspectul estetic pe care îl oferă nu poate fi neglijat.

6.Cadre din sticle, butoaie vechi și alte obiecte

Fiecare familie aruncă în fiecare zi un anumit număr de sticle, care pot fi reutilizate pe a crea cadre pentru straturile de flori sau legume. Sticlele pot fi îngropate direct în pământ, iar pet-urile trebuie umplute în prealabil cu nisip.

Crengile rămase de la curățatul pomilor le puteți împleti într-un gărduț pentru diverse parcele.

Butoaiele din metal sau plastic pot fi utilizate pentru a obține mici straturi rotunde.

Chiar și un vechi pneu poate fi folosit ca bordură pentru o mică grădină de flori sau un mini-strat.

Cu aceste idei munca în grădină va fi nu doar utilă, dar și creativă.