
Recent, oamenii de știință de la Universitatea Harvard au stabilit că longevitatea depinde doar 5% de activitatea fizică, 15% – de alimentația corectă și 80% de nivelul de inteligență. Vrei să ,,amâni” bătrânețea? Antrenează-ți creierul!
1.Învață limbi străine
Cu cât mai multe cunoști, cu atât mai bine. Capacitatea de a trece rapid de la o sarcină la alta și de a menține atenția este numită labilitatea inteligenței. Acest indicator al activității creierului scade odată cu înaintarea în vârstă. Oamenii, care stăpânesc două sau mai multe limbi, se adaptează mult mai bine schimbărilor din jur, se concentrează mai bine asupra sarcinii în comparație cu cei, care cunosc o singură limbă. Ca rezultat, ei au mai multe oportunități de a-și păstra claritatea reacțiilor cerebrale la bătrânețe.
2.Studiază o nouă profesie
Dacă la 40 de ani, omul își schimbă domeniul de activitate, între celulele creierului se formează noi conexiuni, la fel cum se întâmplă în copilărie, când creierul crește și se dezvoltă. Cortexul și hipocampul încep să funcționeze mai bine. Desigur, nu toți și-ar dori să treacă de la medicină la juridică, însă poți pur și simplu să studiezi o nouă tehnică sau unele programe de calculator.
3.Bucură-te
Creierul iubește emoțiile pozitive și prelucrează perfect informația pozitivă. Comunică mai mult cu oameni plăcuți și interesanți, cu copiii. Dacă, îți pare că nu ai de ce să te bucuri, interesează-te: încearcă să afli permanent ceva nou, citește, vizitează expoziții și muzee, călătorește. Cercetătorii din Seattle și Baltimore, care deja de 35 de ani monitorizează procesul de îmbătrânire a 6 mii de oameni, sunt convinși, că declinul mental este inevitabil, dacă omul duce un mod de viață ,,gri” și simte nemulțumire.
4.Practică neurobica
Activitatea creierului poate fi îmbunătățită cu ajutorul unei gimnastici neobișnuite, pe care oamenii de știință o numesc neurobica. Adaugă noutate la acțiunile familiare, automatizate. Încearcă să faci duș cu ochii închiși. Dacă ești dreptaci, atunci scrie câteva rânduri pe zi cu mâna stângă, sau invers dacă ești stângaci. Încearcă să ajungi la magazin pe alt drum. Poți încerca să taci toată ziua și să comunici cu cei apropiați doar cu ajutorul mimicii și a gesturilor.
5.Fii activ fizic
Mulți oameni duc un mod de viață sedentar. Stăm ziua întreagă în birou la calculator, apoi trecem în scaunul automobilului, iar acasă ne aruncăm pe canapea în fața televizorului. Deja după două ore de ședere, creierul începe să simtă foame de oxigen. Încearcă să urci scări, să te plimbi sau să faci o gimnastică ușoară. Orice activitatea fizică este benefică. O metodă excelentă este yoga – aceasta întărește sistemul imunitar și îmbunătățește starea psihologică. Practicând yoga, îți poți îmbunătăți creierul și deschide noi oportunități pentru tine.