Cu această metodă adormi în doar 2 minute oriunde nu te-ai afla

Aceste exerciții, au fost create inițial pentru piloții militari, ele vă vor ajuta să vă relaxați rapid în orice situație.

Această tehnică de relaxare a fost creată pentru piloții americani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Datorită stresului constant, ei nu se puteau relaxa și greșeau în timpul zborului. Militarii l-au invitat pe cunoscutul antrenor de sport Bud Winter să creeze un sistem de exerciții pentru relaxare. Exercițiile au fost atât de reușite, încât Bud Winter l-ea aplicat după război cu sportivii. Ideea principală este să vă relaxați mai întâi fizic și apoi mental.

Aceste exerciții au ajutat la combaterea stresului și a anxietății înainte de competiții. Ele pot fi folosite în viața obișnuită, în cazuri de anxietate și oboseală cronică.

Relaxați-vă fizic

1. Înclinați-vă pe scaun și puneți picioarele pe podea. Îndepărtați genunchii, mâinile relaxate puneți-le pe șolduri. Închideți ochii și coborâți bărbia spre piept.

2. Respirați încet, adânc și cu atenție. Îndreptați ridurile de pe frunte. Imaginați-vă cum se relaxează scalpul. Relaxați maxilarul, lăsați gura deschisă ca un pește. Acum relaxați mușchii faciali. Apoi limba și buzele.

3. Relaxați mușchii care controlează ochii. Respirați încet.

4. Coborâți umerii cât mai jos posibil. Chiar dacă vă pare că aceștea sunt deja coborâți, mai coborâții. V-ați simțit muschii gâtului relaxați? Încercați să-i relaxați și mai mult.

5. Acum, relaxați pieptul. Respirați adânc. Țineți-l puțin. Expirați și eliberați toată tensiunea cu expirație. Lasați pieptul să cadă. Imaginați-vă că sunteți o bucată mare și grea pe un scaun și arătați ca o meduză. Respirați încet. Cu fiecare expirație, eliberați tensiunea.

6. Acum ocupați-vă de mâini. Relaxați antebrațul drept. Apoi, palma și degetele. Mâna ar trebui să vă pară grea. Repetați procesul cu mâna stângă. Respirați încet tot timpul.

7. Partea superioară a corpului este acum relaxată. Vă simțiți plin de un sentiment de căldură și confort.

8. Ocupați-vă de picioare. Relaxați mușchii coapsei drepte. Imaginați-vă că carnea doar atârnă pe oase. Repetați același lucru cu mușchii gambei, gleznei și tălpii. Insuflăți că nu există oase în piciorul drept. Este doar o greutate, care stă pe podea. Faceți același lucru și cu piciorul stâng.

9. Acum tot corpul tău este complet relaxat. Respirați de trei ori adânc și, cu fiecare eliberare de expirație, eliberați tensiunea acumulată.

Dacă vă este greu să relaxați una din părțile corpului, mai întâi încordați-vă. După aceea, este mai ușor să simțiți cum se relaxează corpul.

Relaxați-vă mental

După ce vă relaxați fizic, este suficient doar zece secunde să nu vă gândiți la nimic. Atunci vei adormi. Principalul lucru este de a suspenda un flux continuu de gânduri. Și nu vă gândiți la regrete, anxietate și probleme.

Este deosebit de important să nu te gândești la mișcare. Experimentele lui Bud Winter cu atașarea de electrozi la corp au arătat că mușchii se contractă atunci când ne gândim la vreo acțiune. Acest fapt este confirmat de cercetarea modernă The power of the mind: the cortex as a critical determinant of muscle strength/weakness.

Când vrei să adormi, gândește-te la ceva cât mai calm posibil.

Bud Winter a oferit trei opțiuni. Alegeți una dintre ele. Dacă nu vă ajută, mergeți la următoarea.

1. Imaginați-vă că este o zi de primăvară caldă afară. Vă culcați în barcă, care se învârte în apele calme ale lacului. Priviți cerul albastru. Nu lăsați alte gânduri să vă distragă atenția. Concentrați-vă pe această imagine și încercați să obțineți plăcere de la ea.
2. Imaginați-vă că vă aflați într-un imens hamac neagru. Din toate părțile sunteți înconjurați de întuneric.
3. Timp de zece secunde repetați cuvintele “nu te gândi, nu te gândi, nu te gândi”. Încearcați să nu lăsați alte gânduri să intre în capul vostru.

După șase săptămâni de antrenament, 96% dintre piloți au învățat să adoarmă în două minute oriunde nu s-ar afla, inclusiv în prezența sunetelor de bombardament. Ei au reușit să adoarmă, chiar dacă băuseră cafea, deși cofeina îngreunează adormirea.

Aceste exerciții sunt universale. Utilizați doar o parte pentru relaxare fizică atunci când vă confruntați cu stresul. Și dacă doriți să adormiți, completați-le cu tehnici de relaxare mentale.

Încercați să adormiți dacă aveți cinci minute în transport, în coada de așteptare sau în timpul unei pauze la serviciu. Chiar și o astfel de scurtă odihnă vă va împrospăta și vă va face mai vesel. Exercițiile sunt potrivite și pentru a adormi rapid seara.