Cum să acționezi corect în momentele dificile? Sfatul înțelept a lui Lao Tzu, pe care puțini oameni îl folosesc

A lua deciziile corecte este ca și cum ai merge pe un drum pe care poți face întotdeauna greșeli. Este clar, a lua decizii și a merge în direcția corectă este un pas foarte serios pentru orice persoană.

Dar, din păcate, nu fiecare este capabil să acționeze corect, pentru că a greși este firesc. Mulți oameni doresc să obțină totul deodată, dar acest lucru nu se întâmplă.

Omul fie întâmpină dificultăți de fiecare dată, dar le rezolvă, fie nu se complică, lăsând problemele importante nerezolvate. Cum să începi totuși să rezolvi problemele în cel mai dificil moment? Cum să iai acea importantă decizie fără frică de rezultatul ulterior?

De ce răbdarea joacă un rol atât de important în viața noastră? Răbdarea ne poate reține, ne dă putere interioară, ne șoptește când este momentul să acționăm și când trebuie să mai așteptăm. Răbdarea este, în primul rând, rezistență, capacitatea de autocontrol, capacitatea de a aștepta, pentru că este mult mai înțeleaptă.

Dacă vei acționa în grabă, încercând să rezolvi ceva cât mai repede posibil, atunci nu vei ajunge la nimic bun, iar problema nu va mai putea fi remediată.

Oare acest rezultat ți-l dorești? Poate este mai bine să aștepți, să analizezi situația și oamenii, comportamentul lor, cuvintele lor pentru a înțelege singur cum să procedezi?

Graba este pentru acei ce își doresc totul deodată. Dar, de regulă, cei care știu să aștepte primesc totul. Restul nu ajung la nimic bun și util.

Imaginează-ți o situație pe care dorești să o rezolvi “acum și aici”. De exemplu o persoană ți-a spus ceva rău, iar să taci nu este deloc despre tine.

Cunoscându-te pe tine însuți, aștepți când acea persoană își va da seama și își va cere scuze. Lasă toate cuvintele rostite să fie uitate și să nu mai doară ca la început.

Și de îndată ce va veni clipa care va “lumina” momentul potrivit – vei găsi și cuvintele potrivite și vei lua deciziile corecte. Și, în general, răspunsurile la întrebări vor veni de la sine.

Ai auzit de numele Lao Tzu? El a fost singurul care a raționat corect despre faptul că toate deciziile noastre nu pot veni de nicăieri.

Ele se nasc în mintea noastră, trec în creier, iar de acolo fiecare interceptează acest semnal, crezând că el însuși s-a gândit să rezolve problema. Lao Tzu a spus următoarele:

“Ai răbdare, lasă apa tulbure să se limpezească, apoi acțiunile potrivite vor începe să vină de la sine.”

Nu te grăbi nicăieri, mai ales când este vorba de o soluție a unei probleme serioase. Chiar dacă ai cugetat un pic mai mult, vei fi sigur că acționezi conform unui plan bine definit. Observă și analizează evenimentele care ți se întâmplă.

Acordă atenție semnelor destinului, dar în niciun caz nu acționa în pripă – acest lucru va face doar mai rău. Nu este nimic mai ușor și în același timp mai dificil decât să ai răbdare și să aștepți.