Cum sa bem apa corect – secretul longevității de la un călugăr tibetan

Un pahar de apă nu este doar un mijloc de a-ți potoli setea, dar și un produs indispensabil pentru organism. Toată lumea știe că trebuia să bea o cantitate cât mai mare de lichide în fiecare zi, dar puțini sunt cei care știu cum corect să bea apa. Potrivit unui călugăr tibetan, temperatura apei este la fel de importantă, pentru că determină proprietățile acesteia.  Aflați cât de folositoare este apă caldă dimineața și de ce nu ar trebui să beți apă rece.

Cât este de util un pahar de apă

Indiferent de temperatura apei pe care o folosim, important este să o bem. Medicii confirmă că apa este o substanță vitală. Este necesară pentru curățarea, întinerirea și coordonarea proceselor metabolice din organism. Dar opiniile despre cum să bei apă variază în diferite părți ale lumii.

După învățăturile călugărilor budiști, temperatura apei joacă un rol crucial în determinarea proprietăților sale. Potrivit acestora, apa caldă dimineața înlocuiește sute de medicamente.

Cu toții știm că organismul uman conține între 60-80% apă. Iar pentru ca să evităm deshidratarea, trebuie să consumăm zilnic lichid. Norma zilnică a consumului de apă este individuală. Cantitatea de lichid necesară depinde în funcție vârstă, sex, greutate, activitate, atmosferă, dietă, stil de viață și multe altele. Institutul American de Medicină a stabilit că norma pentru un bărbat adult este de 3,7 litri de apă pe zi. Femeile au nevoie de aproximativ 2,7 litri. Lichidul, pe care-l consumăm, nu este numai apă pură sau minerală. Ceaiurile, sucurile, supele, legumele, fructele, la fel, umple corpul nostru cu fluid esențial.

Cât de importantă este temperatura apei pe care o consumăm

Potrivit unui călugăr tibetan, adevărata rețetă pentru o viață lungă este consumul apei calde. Temperatura acesteia ar trebui să fie de aproximativ 40-45°С, o medie între apa fierbinte și cea caldă. Mai mult, călugărul afirmă că cel mai dăunător lichid pentru organism este apa rece. Prin urmare, același pahar de apă poate fi benefic, dar și dăunător.

Există opinia că apa caldă prelungește viața în fiecare dimineață cu 10 ani. Aceasta ar permite celulelor din organism să întinerească. Totodată, apa caldă distruge microflora dăunătoare care s-a dezvoltat peste noapte. Un pahar de apă, care nu este încălzit până la fierbere, este o procedură obligatorie în multe familii chineze până în prezent. În multe restaurante din China se servește câte un pahar de apă caldă, în timp ce clientul așteaptă o comandă.

Și în medicina indiană Ayurveda se crede, la fel, că o cană de apă caldă de dimineață te scutește de durerile de cap, reduce tensiunea arterială, previne artrita, obezitatea și multe alte afecțiuni.

Pe de altă parte, unii oameni beau câte o ceașcă de apă rece la primele ore ale dimineții, pentru ca să se trezească mai repede, dar specialiștii atenționează că în acest mod organismul suferă un șoc, declanșând o reacție protectoare a corpului.

Apa rece produce de asemenea spasme ale vaselor de sânge și ale tractului intestinal. Acesta declanșează o producție activă de mucus, care încetinește procesul digestiv. După un spasm de stomac, se poate forma un spasm al vezicii biliare, efectele acestuia fiind mult mai rele.

O astfel de reacție necesită multă energie. Până când temperatura apei din corp va atinge un nivel normal, stomacul va pierde energie în procesul de încălzire a fluidului și nu în absorbția nutrienților. Arderea acestor calorii este extrem de nesănătoasă.

Apa caldă, dimpotrivă, va relaxa țesuturile tractului gastrointestinal. În plus, un pahar de apă, încălzit la temperatura dorită, curăță intestinele de resturile de alimente și băuturi, ceea ce este extrem de important pentru a începe o nouă zi.

Cum corect să bem apă

Pentru a obține un beneficiu maxim în urma consumului de apă, este important ca aceasta să aibă o temperatură de 40-45°C, să fie consumată, dimineața, pe stomacul gol, cu înghițituri mici, iar dejunul să fie luat după aproximativ 20 de minute de la obiceiul „oriental”.