Critica este de obicei mai eficientă decât complimentul: 4 moduri de a transforma criticile în avantajul tău

Gândește-te când ultima dată ai primit un compliment și când ultima dată ai fost criticat. Fără îndoială, atunci când primeai un compliment te simțeai bine, iar când primeai critici erai supărat și nu voiai să le accepți.

Nu ar trebui să fii surprins de reacția ta, deoarece acesta este un mecanism de supraviețuire umană pentru a evita criticile. Este evident că nu vrem să fim văzuți ca fraieri, așa că este mai bine să închidem ochii și să ne astupăm urechile decât să acceptăm criticile celorlalți.

Cu toate acestea, există o problemă serioasă în această abordare. Și anume, făcând tot posibilul pentru a evita criticile, ne permitem să mergem pe drumul nesfârșit al mediocrității.

La ce duce refuzul de a asculta criticile
Fără feedback negativ și critici din partea altora, dezvoltarea și oportunitățile noastre încetinesc, dar până la urmă, nu suntem doar sortiți eșecului, dar și pierdem foarte mult.

Microsoft KIN este un exemplu al modului în care lipsa criticilor duce la un mare eșec. Lansat în 2010, acest smartphone a avut un eșec major, în ciuda costurilor de dezvoltare și marketing de un miliard de dolari.

Este incredibil, dar telefonul a fost prezent doar 48 de zile pe piață. Microsoft nu a reușit să efectueze teste cuprinzătoare ale smartphone-ului cu publicul țintă. Abia după ce telefonul a fost pus în vânzare a devenit evident că majoritatea oamenilor cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani au preferat Android, BlackBerry și iPhone în locul Microsoft KIN.

Dacă publicul țintă ar fi oferit critici și feedback în timpul dezvoltării telefonului, Microsoft ar fi putut evita jena uriașă și pierderile financiare. După cum demonstrează această istorie, critica timpurie este un factor necesar pentru succesul viitor.

Laudele excesive îți slăbesc motivația
Nu-ți va plăcea, dar critica este mai bună decât complimentele. De ce?

Imaginează-ți că lauda este o mâncare sănătoasă. Nimeni nu va încerca să contrazică că o alimentație sănătoasă este rea. Totuși, ceea ce este bun pentru tine în doze mici sau măsurate, îți poate face rău dacă le consumi în doze mari. S-ar putea să fii surprins să știi că acest lucru se aplică chiar și pentru consumul de apă și consumul de fructe.

Este clar că prea multă mâncare sau băutură – indiferent cât de sănătoase sunt – ne poate îmbolnăvi. Pentru o sănătate optimă, avem nevoie de un aport echilibrat de alimente și băuturi sănătoase.

Același lucru este valabil și pentru complimente. Este bine să le obții din când în când, dar dacă asta este tot ce auzi vreodată, atunci cel mai probabil vor avea un impact negativ asupra capacității tale de a realiza ceva în viață.

Complimentele excesive ne îndepărtează de motivația noastră inițială de a ne bucura pur și simplu de activitate. Începem să facem asta doar de dragul de a primi laude care să mulțumească ego-ul.

Fără critici nu te dezvolți
Pentru a face o claritate: nu este vorba despre comentarii jignitoare. Vorbim despre critica constructivă, care este numită în mod obișnuit „critică sănătoasă”. Feedback care te va ajuta să devii mai puternic.

Dacă crezi întotdeauna că ai dreptate, dar nu primești feedback de la altcineva, cum poți fi sigur că ceea ce faci funcționează?

Ascultând opinii sincere și acționând după ele vei ști exact ce faci bine și ce poți face mai bine.

Acest tip de feedback te obligă să evaluezi acțiunile și modul în care lucrezi. Dacă folosești cu înțelepciune critica constructivă, te poate îndepărta de acțiunile rele și te poate împinge către cele bune. Critica corectă este un feedback sincer care îți va aduce beneficii.

Acum că ești familiarizat cu beneficiile criticii constructive, să aruncăm o privire asupra modului în care o poți folosi pentru a avea mai mult succes.

Critica este de obicei mai eficientă decât complimentele
De exemplu, imaginează-ți că înveți să dansezi tango, iar la prima reprezentație publică, profesorul tău de dans îți spune: „Te-ai descurcat bine”.

Deși aceste cuvinte pot fi plăcute urechilor tale, ele nu sunt la fel de benefice pentru îmbunătățire precum: „Ai nevoie de puțin mai mult timp pentru a dansa mai bine”. Acest sfat îți oferă îndrumări specifice despre cum să-ți îmbunătățești rapid abilitățile.

Caută în mod activ criticile solicitând feedback
Continuând cu exemplul de a învăța tango, ai putea să-l întrebi pe mentorul tău: „Ce trebuie să fac pentru a dansa mai bine?”

Dacă să vorbim sincer, majoritatea oamenilor nu pot să ofere feedback – de obicei oferă comentarii vagi pline de emoție. Adresând întrebări specifice, vei primi feedback valoros care te va ajuta să înveți și să te dezvolți rapid.

Cu toate acestea, ar trebui să adresezi întrebări și pentru a obține feedback util, nu pentru a arăta că te îndoiești de abilitățile și aptitudinile tale.

Tratează criticile cu răbdare
Când primești critici, taci și ascultă. Încearcă să asculți cât mai multe puncte de vedere posibil pentru a obține o imagine completă.

Adresează întrebări clarificatoare. Străduiește-te să înțelegi ce are în vedere cealaltă persoană când te critică. Nu lua punctul său de vedere unul drept greșit. Mai întâi înțelege și apoi începe să iei în considerare opinia sa.

Cere sfaturi pentru îmbunătățire, dar revino întotdeauna la obiectivele tale. După ce ai clarificat problema, caută sugestii, dar nu încerca doar să satisfaci nevoile altora. În schimb, revino la obiectivele tale pentru a vedea cum îmbunătățirile se potrivesc intențiilor tale inițiale.

Preia controlul asupra procesului. Alege persoana potrivită. De regulă, aceasta este o persoană onestă, care îți dorește doar binele.

Viteza este, de asemenea, importantă atunci când vine vorba de feedback
Cu cât primești mai devreme feedback de la alții, cu atât mai devreme vei ști ce trebuie îmbunătățit înainte de a începe să-ți implementezi planurile. De exemplu, dacă intenționezi să începi propria afacere, cere părerea prietenilor despre ideile tale. Fă acest lucru înainte de a-ți deschide afacerea și vei economisi timp prețios.

Acum ai cheile care te vor ajuta să refuzi laudele și să cauți în schimb critici constructive. Și odată ce începi să aplici aceste chei, vei deschide ușile către un mod cu totul nou de a învăța, de a te dezvolta și de a reuși.