Crezi că soarta e nedreaptă? 3 adevăruri budiste care îți vor ușura viața

Uneori crezi că soarta este nedreaptă, că are ceva anume cu tine, iar încercarea de a depăși totul se soldează cu blocajul într-un cerc vicios.

Probabil, în astfel de momente trebuie să te oprești, să respiri adânc și să-ți amintești de aceste trei adevăruri budiste.

Viața ne aduce durere și suferință

Multă lume spune că budismul este o doctrină pesimistă, negativă, în special din cauza dogmei „Viața este suferință”. De fapt, această afirmație ne sugerează că trebuie să acceptăm acest lucru și să nu luăm totul la inimă.

Budiștii sunt convinși că noi suferim toată viața din cauza că încercăm să evităm chinurile spirituale și emoțiile complicate.

Viața noastră este inevitabil țesută cu pierderi, tristeți, oboseală, plictiseală, anxietate. Dacă încercăm să le evităm cu ajutorul gadgeturilor, substanțelor interzise, desfrâului ajungem să trăim și mai multă insatisfacție, dezamăgire și durere.

Cum să aplici în viață?

Nu te bloca pe ideea că nu-ți ajunge ceva ca să fii fericit. Pur și simplu, acceptă viața așa cum este ea, cu boli, îmbătrânire. Uită de viața ideală pe care crezi că ai putea s-o ai. Cu cât mai devreme vei accepta că nu există viața perfectă, cu atât mai puține dezamăgiri vei trăi.

Viața este mișcare continuă

Noi nu vom putea niciodată repeta o zi din trecut și nici nu putem crede că avem viitor, pentru că acesta este iluzoriu.

În fiecare zi, noi ne trezim un pic altfel decât am fost ieri, chiar și celulele organismului nu sunt exact la fel. În capul nostru sunt alte gânduri. Temperatura corpului este mai mare sau mai mică. Respirăm aer cu un conținut diferit și totul în jur nu este exact așa cum a fost.

Conștientizarea faptului că nimic nu rămâne neschimbat ne poate consola și în momentele grele – că totul va trece și necazurile, și bolile.

Iar când suntem în momente frumoase și știm sigur că și acestea vor trece, trebuie să ne străduim să le savurăm și să le trăim la maxim.

Cum aplici în viață?

Sărbătorește orice schimbare. Acceptă că lucrurile cu care te-ai obișnuit nu vor fi întotdeauna așa. Relațiile tale cu cei dragi sunt mai importante decât noul telefon sau noua mașină care o să te bucure doar două zile.

Tu ești în continuă schimbare

În cultura budistă nu există un singur „eu”. Noi suntem într-o permanentă schimbare și „eul” nostru nu poate fi ceva stabil. Personalitatea noastră se actualizează permanent, chiar dacă credem că trăim într-o rutină obositoare.

Cum să folosești asta în fiecare zi?

În loc să pierzi timpul pe „căutarea de sine”, concentrează-te pe crearea ta în fiecare moment al timpului. Exiști doar tu în prezent și vei fi diferit de cel din viitor. Dacă te confrunți acum cu o depresie nu înseamnă că întotdeauna va fi așa.