Cercetătorii au numit alimentele care încetinesc procesul de îmbătrânire a creierului!

Schimbările ce apar în organism odată cu înaintarea în vârstă sunt inevitabile. Totuși, fiecare dintre noi încearcă să amâne momentul în care acestea încep să intefereze cu viața de zi cu zi. Cineva alege să administreze vitamine și suplimente, cineva practică sportul, cineva acordă mai mare atenție alimentației.

Ce să mâncăm, ca să încetinim îmbătrânirea?

Oamenii de știință au stabilit, că alimentația influențează siguranța funcției cerebrale. În noiembrie 2018, în revista Academiei Americane de Neurologie au fost publicate rezultatele cercetării, care a stabilit că consumul de frunze de salată, legume și fructe de pădure de culoare portocalie și roșie, sucul de portocale, reduce riscul de pierdere a memoriei în timp la bărbați.

Dieta mediteraneană

Nu doar legumele și sucul de portocale te pot salva de pierderea memoriei. Dacă ești adept al dietei mediteranene, acest fapt, de asemenea, te va ajuta să-ți păstrezi posibilitățile cognitive la bătrânețe. Oamenii de știință afirmă că fructele, legumele, peștele, boboasele și cerealele integrale, precum și produsele lactate, care formează baza acestui sistem nutrițional, protejează creierul de îmbătrânire.

Mai mult de atât, acest sistem alimentar nu provoacă creșterea plăcilor de amiloid (formațiuni deosebite de proteine care sunt asociate cu boala Alzheimer).

Intestinul este important

Profesorul Rudolph Tanzi de la Harvard, autorul cărții ,,Super Brain”, susține că creierul poate fi protejat de îmbătrânire cu ajutorul fibrei. Ea are un efect benefic asupra stării microflorei intestinale, iar acest organ este responsabil pentru menținerea funcționării normale a barierii hemato – encefalice. Metabolismul normal pune o barieră în calea acelor substanțe care pot fi distrugătoare pentru creier.

Vitaminele

Vitaminele sunt extrem de importante pentru sănătatea creierului. Mai întâi de toate, creierul are nevoie de vitaminele grupului B:

B1 (tiamina) – întărește memoria, ajută la combaterea insomniei, depresiei, efectelor stresului.

B2 (riboflavina) – rezervă de energie, care activează creierul.

B3 (acid nicotinic) – activează de asemenea creierul.

B5 (acid pantotenic) – foarte necesar pentru menținerea memoriei pe termen lung.

B6 (piridoxina) – necesară pentru lucrătorii din domeniul cunoașterii, îmbunătățește abilitățile mintale.

B9 (acid folic) – în general, normalizează funcția sistemului nervos.

B12 (cianocobalamina) – reglează somnul și, prin urmare, tonusul nostru mental în timpul zilei.