Cel mai simplu mod de a obține succes: Sfaturi utile de la Gary Keller

Vei obține rezultatul dorit dacă te concentrezi doar pe un singur lucru important, în loc să pierzi timp și energie pe sute de lucruri nesemnificative.

Care este principiul lucrului principal

Aceasta este o modalitate de a atinge scopul, pe care îl descrie în cartea sa „Începe cu principalul! O lege surprinzător de simplă a succesului fenomenal”, omul de afaceri american Gary Keller.

Întreabă-te tot timpul, prioritizează sarcinile importante și rezolvă mai întâi pe cea mai importantă, apoi pe următoarea – asta este ceea ce Keller numește efectul domino în viață.

“Este ușor să dobori domino. Le pui într-un rând și o lovești pe prima. În viața reală, lucrurile sunt puțin mai complicate. Problema este că viața nu se aliniază în fața noastră și nu ne spune de unde să începem. Cei mai de succes oameni știu asta și astfel în fiecare zi re-prioritizează, găsesc principalul domino și îl lovesc până când totul începe să se miște.” – Gary Keller

De ce acest principiu ajută la obținerea succesului

Potrivit lui Keller, unii oameni reușesc să facă mult mai mult decât alții pentru că nu fac ceea ce pot, ci doar ceea ce este necesar.

“Am apelat la istoria succeselor și eșecurilor mele și am observat un model interesant. Am avut mare succes când m-am concentrat pe un singur lucru și, de îndată ce altceva a intrat în atenția mea, rezultatele au fost mai puțin bune.” – Gary Keller

Faptul este că multitasking-ul dăunează calității și este plin de decizii proaste, greșeli și stres.

Cum să alegi lucrul principal

Pentru început merită să te întrebi ce este cu adevărat important în acest moment. Keller spune că, de obicei, oamenii știu deja răspunsul. Există întotdeauna câteva lucruri care sunt mai importante decât orice altceva, iar printre ele, unul este cel mai important.

“Dar dacă nu ești sigur, uită-te la oamenii care au obținut deja ceea ce încerci tu să obții. Cel mai probabil, au povestit cum au reușit să facă totul în articole sau cărți. Începe cu răspunsurile altora și mergi mai departe.” – Gary Keller

Cum să lucrezi pe acest principiu

Pasul 1
Stabilește-ți un obiectiv. Stabilește ce trebuie de făcut pentru a te apropia de rezultatul dorit. Dacă sarcina este mare, divizeaz-o în mai multe și alege-o pe cea principală pentru ziua respectivă.

De exemplu, decizi să scrii o carte. Acesta este lucrul tău prioritar pe care trebuie să te concentrezi, dar sarcina în sine este destul de mare. Prin urmare, ar trebui să fie împărțită în mai multe subsarcini: mai întâi scrie un capitol, apoi consultă-te cu editorul și fă modificările necesare, apoi discută detaliile cu editorul.

Pasul 2
Alocă un anumit timp pentru a finaliza sarcina principală. În această perioadă, ar trebui să fii cât mai concentrat posibil, să nu fii distras de nimic.

Cel mai bine este să alegi un moment în care forța ta și motivația sunt încă la un nivel înalt, iar performanța – la maximum. Este puțin probabil să te poți forța să faci ceva când nu îți dorești deloc.

Pasul 3
După ce ai finalizat o sarcină importantă, determină care va fi următorul pas. Alege un moment pentru o nouă sarcină și concentrează-te pe rezolvarea acesteia.

Ce să faci cu lucrurile la care a trebuit să renunți

Deleghează sarcini mai puțin importante care mai trebuie făcute altor persoane sau automatizează procesele, dacă este posibil.

Keller sfătuiește să nu uităm de legea Pareto, care spune că 20% din eforturi oferă 80% din rezultat. Pentru a face mai mult pe parcursul zilei și a obține rezultate excelente, trebuie să te concentrezi asupra acestor 20%.

“Nu trebuie să te oprești, mergi mai departe. Poți lua 20 din 20% și să continui până când obții cel mai important lucru! Nu contează care este sarcina, misiunea sau scopul. Începe cu o listă de orice lungime, dar cu mentalitatea că trebuie să-ți deschizi drumul către câteva lucruri importante și să nu te oprești până nu ajungi la cel mai important lucru.” – Gary Keller