Cel mai practice 10 secrete de la suedezi, pentru ca să trăiești 100 de ani

Suedia este țara cu cea mai mare speranță de viață. Plus la toate, majoritatea persoanelor vârstnice au o viață activă, iar multe persoane în vârstă de 80 de ani zici că au maxim 50. Gerontologul suedez Bertil Marklund dezvăluie 10 secrete ale sănătății compatrioților săi.

Potrivit rezultatelor cercetărilor pe care Marklund le oferă în cartea sa “10 reguli de aur a sănătății”, genele afectează speranța de viață cu doar 25%, în timp ce restul 75% sunt determinate de stilul nostru de viață. Astfel autorul concluzionează: “Fiecare dintre noi alege cum vrea să îmbătrânească sau cum să nu îmbătrânească”.

După ce a analizat stilul de viață al pensionarilor suedezi, autorul a subliniat principalele secrete ale longevității lor. Și ceea ce este cel mai valoros, în recomandările sale nu este nimic dificil – nici rețete inteligente de piureuri verzi, nici asanasuri de yoga complexe. Este nevoie doar de bunul simț și de o mică voință.

1. Deveniți mai activ

Suedezii sunt o națiune sportivă. Dimineața, jumătate din țară aleargă, iar la sfârșitul lunii februarie, școlile au vacanțe sportive speciale, astfel încât familiile să poată pleca în munți pentru a merge la schi și snowboarding.

Activitatea fizică reduce stresul și stimulează producerea hormonilor de fericire. Cu toate acestea, este inutil și chiar dăunător să te antrenezi de 5 ori pe săptămână. Încercați să mergeți mai mult pe jos sau să mergeți cu bicicleta, să jucați fotbal sau hochei cu copiii, să dansați sau să vă ocupați cu alpinismul.

Lăsați mișcarea să fie o plăcere. Numai în acest fel activitatea fizică devine un obicei bun. Este mai bine pentru organism decât antrenamentele rare și epuizante.

2. Nu vă faceți griji de la fleacuri

Dr. Marklund reamintește că “reacțiile la stres sunt necesare pentru a supraviețui”. Cu toate acestea, dacă vă pierdeți temperamentul de fiecare dată când nu puteți găsi cheile casei într-o pungă este un simptom rău.

Trebuie să învățați cum să vă controlați emoțiile și să nu permiteți problemelor minore să vă abată din cale. Nu există rețete universale. Cuiva îi este suficient să răsufle adânc și să numere până la 10. Alții ar putea avea nevoie de ajutorul unui psihanalizator sau de un training de gestionare a furiei. În orice caz, rugați-i pe cei dragi să vă spună când vă înervați de la fleacuri.

3. Dormiți bine, dar cu măsură

Noaptea corpul se restabilește. Lipsa cronică de somn afectează imediat aspectul fizic, slăbește sistemul imunitar, duce la supraponderație și la diferite boli. Cu toate acestea, somnul mai mult de 10 ore pe zi este de asemenea dăunător. Conform cercetărilor efectuate la Harvard, aceasta afectează în mod negativ calitatea somnului și duce la o memorie slabă.

4. Căutați soarele

Suedia nu este cea mai caldă țară. Cu toate acestea, locuitorii săi au învățat cum să extragă maximul din fiecare zi, și în condiții vremelnice bune nu stau acasă sau în birou. Cel puțin, toată lumea încearcă să ia masa la o terasă sau în parc.

Toată lumea știe că vitamina D este produsă în organism sub influența soarelui. Și este vital pentru funcționarea normală a sistemului nervos, oase puternice și imunitate.

Cofeina și antioxidanții de cafea ajută la reducerea riscului de diabet zaharat, bolii Alzheimer si Parkinsons.

În plus, vitamina D este recomandată în prevenirea cancerului, diabetului, depresiei, psoriazisului, sclerozei multiple. Cu toate acestea, nu este necesar să fiți la lumină directă a soarelui toată ziua sau să mergeți la solar. Ea provoacă fotosensibilizarea pielii și poate provoca chiar și cancer.

5. Mâncați echilibrat, moderat, dar variat

Este inutil să continuați dietele și să organizați zile de post. Reduceți pur și simplu consumul de zahăr rafinat, alimente semifabricate, cârnați și carne afumată. Folosiți proteine ​​vegetale, alimente bogate în acizi grași esențiali (pește gras, uleiuri vegetale), antioxidanți și vitamine.

Suedia este bogată în pește și fructe de mare: somonul și heringul sunt consumate chiar și la micul dejun. În plus, scandinavii respectă legumele, în primul rând, mănâncă o varietate de legume rădăcinoase, pâine integrală și produse lactate. Carnea nu o folosesc în fiecare zi.

6. Beți apă și … cafea

Hidratarea este necesară pentru ca organismul să funcționeze în mod normal. Un mic mement: corpul conține  60% apă și pierde până la 1,5 litri de umiditate în fiecare zi. Dacă nu sunt reumplete, celulele nu pot fi actualizate în mod corespunzător, impulsurile nervoase trec mai încet, corpul îmbătrânește mai repede.

Rezervele de umiditate pot fi alimentate nu numai cu apă potabilă curată. Umiditatea din legume și fructe, supele lichide, ceaiul și cafeaua sunt, de asemenea, luate în considerare.

Apropo, medicii vorbesc tot mai mult despre beneficiile care aduc cafeaua. Astfel, Bertil Marklund citează date care demonstrează că cofeina contribuie la reducerea riscului de diabet zaharat, bolilor Alzheimer și Parkinson. Autorul reamintește că Suedia ocupă locul doi în lume în ceea ce privește consumul de cafea pe cap de locuitor. Fiecare suedez are o mașină de cafea acasă. Suedezul bea în medie 3-4 căni de cafea pe zi, iar celelalte băuturi și mai mult.

Trebuie să fiți înconjurați de oameni pozitivi, să îi ajutați pe cei care au nevoie și să sărbătoriți toate lucrurile bune care vi se întâmplă.

O astfel de legendă este populară printre locuitorii acestei țări. În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, prin decretul regelui suedez Gustav III, s-a efectuat un experiment pentru a studia efectul cafelei asupra sănătății. Subiecții erau doi frați gemeni, condamnați la moarte pentru crimă. Unul trebuia să bea trei cești de cafea zilnic, iar celălalt să bea aceeași cantitate de ceai zilnic. Regele nu a trăit pentru a vedea sfârșitul experimentului, dar frații au trăit o viață lungă. Primul care a murit la 83 a fost cel care a baut ceai.

7. Urmăriți greutatea corpului

Excesul de greutate duce la boli cardiovasculare și diabet. În acest caz, conform Dr. Markklund, pentru a nu crește în greutate, este suficient să mâncați încet, să nu luați suplimente și să alegeți produse sănătoase.

8. Aveți grijă de dinți

Igiena orală afectează întregul sistem circulator. Sângerarea gingiilor sau inflamația poate provoca boli grave și chiar otrăvirea sângelui. Prin urmare, nu uitați să vizitați medicul dentist de două ori pe an, să vă spălați dinții regulat și să nu mâncați multe dulciuri.

9. Gândiți pozitiv

Starea proastă duce la depresie, pierderea forței, oboseală cronică. Vestea bună pentru cei care au întotdeauna un pahar pe jumătate gol: vindecă pesimismul. Trebuie să fiți înconjurați de oameni pozitivi, să petreceți mai mult timp cu cei dragi, să ajutați pe cei care au nevoie, să încercați să faceți lumea mai bună și să sărbătoriți toate lucrurile bune care vi se întâmplă.

De exemplu, încercați să scrieți într-un caiet în fiecare zi timp de o săptămână trei întâmplări care v-au făcut să zâmbiți cu amabilitate. Și foarte curând veți realiza că nu există atât de multe motive pentru bucurie.

10. Să aveți o viață socială activă

Persoanele care se confruntă deseori cu singurătatea mor mai devreme. Ei au un procent ridicat de fibrogen în sânge. Această proteină provoacă formarea de cheaguri de sânge, care duc la apariția bolilor cardiovasculare și a altor boli.

Deci, întâlniți-vă cu vechii prieteni mai des și faceți-vă alții noi, adunați-vă la mese de familie sau gândiți-vă la un hobby care vă va ajuta să fiți mai des în rândul oamenilor de același gen. Opțiuni bune sunt lecțiile de dans, șahul, cursuri de pictură.