Ce să nu le spui prietenilor: Două sfaturi înțelepte de la Osho

Fii atent la vorbele tale, pentru că relațiile cu oamenii sunt un lucru foarte schimbător.

De obicei credem că, din moment ce prietenii sunt persoane apropiate nouă, atunci putem împărtăși totul cu ei. Dar chiar dacă prietenia este una adevărată, există totuși două pericole de care uităm, iar Osho a vorbit despre ele referindu-se la Machiavelli.

Sfatul 1
“Mi-a amintit de modul în care Machiavelli le-a instruit pe prințesele lumii în marea sa lucrare “Prințul”. Unele dintre cuvintele sale de despărțire: „Nu spune niciodată prietenului tău nimic din ce nu i-ai spune dușmanului, pentru că cel care este prieten astăzi poate deveni dușman mâine”.”

Totul în această lume este temporar și are opusul său. Dragostea se transformă în ură, iar prietenia se transformă în dușmănie. De aceea, Buddha a spus odată un gând atât de profund: „Nu am prieteni, pentru că nu am nici dușmani”.

Adică, Buddha a mers dincolo de dualitatea relațiilor – a început să trateze toate ființele în mod egal: cu dragoste și prietenie. Dar prietenia noastră este axată pe oameni anumiți, așa că are ocazia să se transforme în opusul ei, adică în dușmănie.

Și ce este mai bine să nu spui prietenilor, reieșind din acest sfat? O spunem din experiență personală: nu spune nimic rău despre ceilalți apropiați și nu te plânge pe ei.

Sfatul 2
„Nu spune niciodată nimic împotriva dușmanului, pentru că mâine s-ar putea să-ți devină prieten și atunci îți va fi foarte rușine.”

Mai ales, acest sfat este valoros dacă, din prietenie, trebuie să fii de partea prietenului tău care are un conflict cu cei dragi sau cu prietenii săi. Este foarte probabil ca mai târziu să facă pace cu ei, dar tu te vei afla într-o situație incomodă în care poți fi considerat vinovat și să ți se amintească tot ce ai spus.

Fii atent la judecățile tale, pentru că relațiile cu oamenii sunt un lucru foarte schimbător.