Ce să faci dacă ți-ai pierdut încrederea în tine?: Răspuns oferit de un înțelept

De cele mai multe ori o persoană nu este atentă la propria viață, pentru că este atentă la oamenii din jur, iar în loc să aibă grijă de ceea ce face, continuă să fie atentă la ceilalți.

Dar este corect? Poate că totuși se merită să fii atent și la tine, nu doar la ceilalți? De exemplu, să crezi în tine, să analizezi ce faci bine și ce nu. Parcă nu ar fi ceva imposibil de făcut, dar totuși, există o problemă, și anume, că oamenii nu cred în ei înșiși. Aceasta este problema principală.

În general, încrederea în sine este o motivație în viață, un stimulent pentru dezvoltare. De exemplu, dacă știi că vei face față unei sarcini, atunci vei avea o experiență incredibilă. Dar dacă crezi că sarcina este prea dificilă pentru tine, dincolo de puterile tale, atunci nu există încredere.

Este greu să faci față momentului când trebuie să mergi înainte dar nu există încredere în tine. Cum poate fi obținută totuși aceasta? Mai întâi trebuie să te oprești și să fii atent la tine. Cine, dacă nu tu, poate urmări dacă îți reușește ceva sau nu.

Un alt punct important este să nu mai asculți pe ceilalți, decât pe tine însuți. Fiecare va avea propria părere, propria sa viziune asupra vieții, fiecare va începe să sfătuiască ceea ce i se pare prioritar. Dar tu ai propria părere, nu-i așa? Încetează să fii atent în mod constant la ceea ce spun alții.

Imaginează-ți o situație în care o persoană a avut o experiență nu chiar plăcută, astfel încât viața a învățat-o să fie sceptică în privința oamenilor pe care îi întâlnește, nu are încredere în nimeni decât în sine. Ba chiar mai mult, uneori are senzația că nu mai are încredere nici în sine.

Nu este bine acest lucru, deoarece odată ce s-a “ars” atât de rău, credința și încrederea în sine au dispărut și au apărut doar complexe. În acest caz, este important să înțelegi că orice situație din viață, chiar și cea mai tristă, duce la ceva. Ea nu te întoarce împotriva vieții tale, nu îți dictează ce ar trebui să faci și nu îți ia încrederea în sine. Totul depinde de tine și de atitudinea ta față de viață.

Și aici putem trage o concluzie: să fii atent la tine însuți cât mai mult posibil și să crezi în forțele tale. Nici nu îți poți imagina de ce realizări ești în stare.

Un om înțelept a fost întrebat odată ce poate face o persoană care și-a pierdut încrederea în sine și în puterea sa, iar el a răspuns următoarele:

“Fluturii nu-și pot vedea aripile. Ei nu își imaginează cât de frumoși sunt, în schimb toți din jur le văd frumusețea. La fel se întâmplă și cu oamenii…”

Dar fără credință, acest lucru pur și simplu nu poate fi atins. Credința nu numai că ajută să gândești corect, dar oferă și energie, putere, încredere în sine.

Oprește-te și fii atent la tine, urmărește ceea ce faci. Nu mai asculta pe ceilalți și acordă-ți atenție.