„Ce să faci dacă oamenii își șterg picioarele de bunătatea ta”: 2 citate evreiești pline de înțelepciune

Adesea, oamenii consideră bunătatea – ca și cum le-ai datora ceva. Iar când înțeleg că acest lucru nu se va întâmpla – devin ofensați. Ce să faci ca bunătatea să fie apreciată, dar nu să-și șteargă cineva picioarele de ea? Răspunsul l-am găsit în 2 citate evreiești pline de înțelepciune!

1. Bunătatea trebuie folosită cu înțelepciune.

“Nu confunda bunătatea cu slăbiciunea, grosolănia cu puterea și răutatea drept capacitate de a trăi.”

Adesea, bunătatea nu este apreciată, ci considerată ca o datorie. Odată ce ajuți pe cineva de 2 – 3 ori, această persoană crede că îi datorezi mereu ceva.

Dar trebuie să folosești bunătatea cu înțelepciune, să găsești un echilibru în relațiile cu oamenii.

Ajută oamenii, dar cu limită. Dacă ajutorul nu se limitează la interesele sau principiile tale de viață; dacă ai timp liber sau bani – ajută, dar fă-o cu limită.

De îndată ce începi să oferi bunătate constant, o persoană ia imediat acest lucru ca și cum i-ai datora mereu ceva.

2. Dacă bunătatea ta face o persoană mai slabă – aceasta nu este bunătate, ci înseamnă că ești “prea bun la suflet”

“Nu confunda bunătatea cu mila și naivitatea”

Oamenii tind să nu aprecieze ceea ce obțin cu ușurință. Dacă bunătatea ta este accesibilă, ei își vor șterge picioarele de ea.

“Prea bun la suflet” nu înseamnă bunătate. Nu fi naiv. Dacă ajutorul tău va face o persoană mai puternică – ea te va putea răsplăti în același mod! În caz contrar, întotdeauna își va „șterge picioarele de tine”.

Merită să ajuți un vagabond care nu lucrează pur și simplu din cauza lenei sale? Merită să dai bani unui bețiv care nu poate scăpa de dependența lui? Nu numai că acești oameni „își șterg picioarele de tine”, dar și tu „sponsorizezi” lenevia lor.

Dacă prietenul tău are probleme financiare, este mai bine să-l ajuți să-și găsească un loc de muncă, decât să-l ajuți cu bani, deoarece va considera acest lucru ceva normal și va aștepta mereu acest ajutor de la tine.

Oamenii se supără foarte tare când își dau seama că nu va mai fi “gratis”. Aceasta este problema bunătății excesive.