Ce regulă importantă a epocii noastre trebuie reținută? – Sfatul obiectiv oferit de Stendhal

Oamenii își fac mereu planuri unul pentru celălalt, își doresc constant ceva unul de la celălalt, încearcă să realizeze acest lucru prin orice mijloace, află informații și nici măcar nu se sfiesc de consecințele acesteia. Cu toții facem judecăți de valoare despre oamenii din jurul nostru. Întotdeauna ne dorim atât de mult ca oamenii să fie exact așa cum ne dorim noi să fie, încât uităm că fiecare are personalitate proprie.

Și pentru toată lumea, lucrurile diferite sunt convenabile: de exemplu, un anumit comportament care va satisface toate nevoile. Imaginați-vă o școală în care profesorul este strict și serios, obișnuit cu faptul că în capul și gândurile sale – copiii îi sunt complet subordonați.

Îi vede pe toți elevii săi ca fiind foarte serioși, muncitori și încrezători. Dar aceasta este doar viziunea lui personală, gândurile sale sacre. Dar de fapt, copiii tind să fie distrași, să se joace și să fie leneși.

Se pare că o astfel de imagine ideală a școlii se află doar în capul profesorului și el nu își va putea realiza fizic propriile gânduri din cauza faptului că este imposibil să schimbi o persoană după placul tău (cu excepția cazului în care, ești un terorist care îi amenință pe ceilalți cu o armă 🙂 ).

Un alt exemplu de a nu vă comporta exact așa cum așteaptă ceilalți. Dacă faci întotdeauna tot ce ți se cere, atunci în timp vei ajunge să fii calul de tracțiune al cuiva.

Asta înseamnă că vei fi acceptat ca o persoană care este de acord cu totul, fără a pune întrebări. O persoană care nu știe să refuze, căra îi este incomod să zică nu și să renunțe la un lucru, care nu-i aduce plăcere.

Șeful se va aștepta mereu să fii gata să ajuți, să corectezi documente, să stai până noaptea târziu, să iei de lucru și acasă. Și toate acestea doar pentru că ești o persoană atât de blândă – prea așteptată, prea bună, foarte previzibilă. Îți place să fii atât de bun pentru ceilalți?

Chiar nu vrei să-ți iei voința în mâini și pur și simplu să refuzi pe toți cei care stau în picioare și așteaptă frenetic rezultatele acțiunilor tale? A fi opusul a ceea ce se așteaptă de la tine este grozav și nu trebuie să-ți fie frică de nimeni. O astfel de manifestare a caracterului arată că ești o persoană reală, neobișnuită, spre deosebire de oricine altcineva.

Se așteaptă să fii primul care își cere scuze, chiar dacă nu ești vinovat de nimic – nu mai face asta! De ce să-ți ceri scuze dacă nu e vina ta? Ei vor să obțină un răspuns pozitiv de la tine, dar dacă tu nu ești de acord – nici nu ar trebui să deschizi gura. Trebuie să te ții mereu pe poziție, să-ți exprimi punctul de vedere așa cum crezi tu de cuviință.

Un coleg vrea să-l ajuți, dar nici măcar nu încearcă să-i mulțumească mai târziu – renunță la acest lucru. El se poate descurca singur. El știe că nu poți refuza – cel puțin i se pare că nu știi să spui „nu”, și se folosește de acest lucru. Dar trebuie să-i demonstrezi că nu este deloc așa.

Stendhal – acest gânditor și scriitor celebru francez a vorbit adesea despre subiectul caracterului unei persoane. Și una dintre frazele lui care însumează toate gândurile sale luate împreună :

“nu uita de marea regulă a epocii noastre: fii întotdeauna exact opusul a ceea ce se așteaptă de la tine.”

Oamenii care merg împotriva sistemului, care se comportă altfel decât „restul turmei” sunt întotdeauna interesanți. De aceea, a fi opusul este un lucru dificil pe care nu orice persoană chiar reușește să-l facă imediat.