Ce alimente pot înlocui uleiul de floarea soarelui pentru a-ți face dieta mai echilibrată și mai sănătoasă?

Mulți nutriționiști au ajuns la concluzia că uleiul de floarea soarelui face mai mult rău decât bine.

Mulți, din obișnuință, folosesc ulei de floarea soarelui când gătesc. Acesta este cel mai simplu mod, dar, din păcate, nu este în întregime util: la temperaturi ridicate, uleiul de floarea soarelui eliberează aldehide. Ele accelerează procesele inflamatorii și contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare și a bolilor gastrointestinale, care pot duce la dezvoltarea cancerului.

Ce alimente îl pot înlocui pentru a-ți face dieta mai echilibrată și mai sănătoasă?

Ulei de cocos

Înlocuirea uleiului de floarea soarelui cu ulei de nucă de cocos este o opțiune excelentă, deoarece acesta conține un număr mare de proprietăți benefice.

Grăsimile saturate au un efect pozitiv asupra dezvoltării și funcționării celulelor din organism. Datorită proprietăților sale antivirale și antibacteriene, acidul lauric întărește sistemul imunitar. Uleiul de cocos accelerează metabolismul și nu este depozitat în usb formă de grăsimi, iar într-o lingură sunt doar 117 calorii.

Unt Ghee

Ghee este unt rafinat din India. După ce produsul este încălzit lent, proteina din lapte este decantată din produs, rezultând o grăsime cremoasă care nu conține lactoză. Îl puteți obține și în condiții casnice: topiți untul, aduceți la fierbere, fierbeți timp de jumătate de oră, apoi strecurați printr-o sită. Acest produs este ușor de absorbit de organism și conține acizi grași saturati, vitaminele A și E.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline este probabil cel mai comun înlocuitor și poate fi folosit pentru orice salată și carne. Dar există un detaliu – uleiul de măsline are un miros deosebit care poate apărea în timpul gătitului și nu este pe placul tuturor. Acesta conține acizi grași esențiali, vitaminele K și E, calciu, fosfor, potasiu și antioxidanți. Utilizarea constantă a uleiului de măsline ajută la eliminarea toxinelor, la scăderea colesterolului, la dilatarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea procesului de digestie.

Semințe și nuci

Pentru sosurile de salată, puteți uita de orice ulei și să folosiți alimente care conțin grăsimi. De exemplu, semințe de dovleac, in, susan, nuci sau caju. Semințele și nucile sunt o sursă naturală de grăsimi mononesaturate și polinesaturate, acestea pot scădea colesterolul și pot reduce riscul de boli cardiace.

Avocado

Avocado este un fruct versatil ce combină și scoate în evidență gustul altor produse și conține o cantitate imensă de substanțe sănătoase. Alegând o rețetă ce include avocado, puteți opta pentru guacamole.

Smântână și iaurt cu lapte

Pentru a evita prăjirea alimentelor într-o tigaie, puteți înlocui cu ușurință uleiul de floarea soarelui cu smântână sau iaurt natural (principalul este să nu uitați să scăpați de excesul de lichid). Aceste „sosuri” conțin o cantitate mică, dar suficientă de grăsime și pot face un fel de mâncare mult mai delicat. Puteți adăuga cu încredere smântână în salate, iar pentru a face mâncarea mai bogată și mai sățioasă, alegeți maioneza.