Ca să fii liber și împlinit: 10 iluzii în care să nu mai crezi după 30 de ani

Pentru ca să fii un om liber, prosper și fericit, în jurul vârstei de 30 ani, ar fi bine să renunți la unele lucruri, cel mai adesea iluzorii, cu care te-ai obișnuit să trăiești de ceva ani. Nu crezi că e despre tine? Hai să vedem!

În pofida încercărilor, în copilărie, nimeni nu ne învață cu adevărat cum să devenim ceea ce ne dorim și cum, de fapt, să înțelegem ce vrem să fim. Poate că la școală, prin clasele de absolvire ni se fac câteva teste care ne ajută să ne cunoaștem mai bine, dar ele nu întotdeauna funcționează. Mulți vor fi de acord, că spre 30 de ani, ajungem să înțelegem adesea ce înseamnă viață și care ar fi locul nostru în această lume. Dar ca să reușim cu adevărat în acest sens, trebuie neapărat să renunțăm la câteva lucruri.

1.Să asculți părinții

Bineînețeles, pentru majoritatea dintre noi părinții rămân o autoritate pe toată viața, asta nu înseamnă însă că trebuie să le urmăm sfaturile și să le preluăm deprinderile până la bătrânețe. Conștientizează că nu ești obligat să mănânci tot din farfurie, să faci curățenie în fiecare sâmbătă sau să faci copii, dacă încă nu ești pregătit.

2.Să-i asculți pe cei din jur

O părere este importantă, doar dacă am cerut-o. Chiar și așa, nu suntem obligați să fim de acord cu ea sau s-o urmăm. Viața îți aparține, nu-i lăsa pe alții să-ți spună ce tunsoare îți stă cel mai bine, ce ocupație să alegi sau ce să cumperi. Tu ești reponsabil pentru alegerile pe care le faci.

3.Să-i critici pe alții

Suntem cu toții buni la judecat, dar nu și propria persoană. Fii autocritic, dar nu mai mult de atât, altfel riști să te transformi într-o persoană din punctul precedent, care știe pentru toți cum e mai bine. Data viitoare când îți vine să crezi că cineva procedează greșit, întreabă-te: dar ce treabă am eu cu asta?

4.Să spui „da” la orice

Învață să spui „nu”! Nu poți face toată viața ce îți cer/te roagă alții. Apreciază cât mai obiectiv situația și posibilitățile tale și nu mai accepta să faci ceea ce nu-ți face plăcere, nu-ți oferă rezultat și îți fură mai mult decât îți dă. Apropo, acest principiu este valabil și pentru relații. O relație trebuie să fie reciprocă, să aibă feedback continuu. Doar așa o să-ți ușurezi semnificativ viața.

5.Să irosești banii 

Încearcă să te limitezi la lucruri într-adevăr necesare și utile. Nu te lăsa pradă marketing-ului iscusit din vremurile noastre. Promoțiile, reducerile și cumpărăturile bazate pe emoții trebuie să fie cântărite foarte bine.

6.Să economisești în detrimentul tău

Acest punct nu contravine celui precedent. Nu mai amâna vizitele la medic, pentru că nu vrei să cheltuiești niște bani; nu-ți mai cumpăra încălțăminte ieftină, de calitate proastă și nu te mai abține să mergi la restaurantul preferat, care te face un pic mai fericit. Cel mai rațional este să gestionezi salariul în felul următor: întâi de toate, acoperă cheltuielile obligatorii, pune deoparte cel puțin 5% din salariu, iar restul folosește pentru ceea ce într-adevăr îți va fi de folos.

7.Să amâni lucrurile

S-ar părea că la 30 de ani ai toată viața înainte, dar dacă privești înapoi, înțelegi cât de repede trece timpul. Anume acum este timpul să înveți ceva nou, să vizitezi o țară sau să schimbi ceva în viața ta.

8.Să fii gata pentru orice

Cu toții suntem într-o stare continuă de încordare – la muncă, acasă; vrem să ținem totul sub control și suntem gata să înfruntăm o nouă provocare. Chiar și la odihnă încercăm să fim „pe poziții de atac sau defensivă”. Oprește-te, învață să te relaxezi, lasă măcar periodic să decurgă totul de la sine.

9.Să te mulțumești cu ce ai

Chiar dacă ești recunoscător destinului pentru ce ai, nu trebuie să bați pasul pe loc. Întotdeauna este loc de mai mult și mai bine. Nu renunța la ambițiile tale personale și profesionale. Fii în continuă dezvoltare și creștere. Fii în pas cu timpul!

10.Să crezi în idealuri

Probabil știi, dar îți mai spunem și noi, nu există nimic perfect, orice ar fi. Nu există jobul perfect, iubitul/iubita ideal/ă, condițiii perfecte sau casă ideală. Există lucruri care ți se potrivesc mai mult sau mai puțin și atât.