Brodski: „Să trăiești este simplu. Trebuie doar să înțelegi că există oameni care sunt mai buni decât tine”

Iosif Brodski a fost un poet, eseist și dramaturg rus, laureat al premiului Nobel pentru Literatură.

În continuare vă prezentăm 10 sfaturi valoroase de la Joseph Brodski:

1.Să trăiești este simplu: trebuie doar să înțelegi că există oameni care sunt mai buni decât tine. Acest lucru îți va face viața mult mai ușoară.

2.Pierderea independenței este mult mai rău decât să-ți pierderea inocenței.

3.Indiferent de situația în care te afli, încearcă să nu dai vina pe factorii externi: istorie, țară, autorități, poziție socială, naționalitate, părinți, faza lunii, copilărie etc. În momentul în care dați vina pe oricine altcineva sau altceva vă subminați propriile puteri de a schimba lucrurile.

4.Întreaga lume nu mai poate fi salvată, dar este posibil să-l salvezi individual pe fiecare dintre noi.

5.Nu atrageți atenția celor care vor să vă facă viața nefericită. Rabdă-i dacă nu îi poți evita, dar odată ce vei scăpa de ei, viața ta se va schimba spre bine.

6.Cea mai fiabilă apărare împotriva răului este individualismul, originalitatea în gândire, ciudățenia și chiar calitatea de a fi excentric.

7.Singurătatea ne învață esența lucrurilor, căci și esența lor constă în singurătate.

8.De multe ori m-am gândit cum va fi – așa voi trăi. Totuși, dacă există un timp programat, totul va fi, în general, mai mult sau mai puțin la locul său.

9.Oamenii au trecut de generațiile când cel mai puternic are dreptate. În prezent, există prea multe persoane slabe în lumea asta. Singura dreptate este bunătatea de la rău, de la furie, de la ură. Condițiile existenței sunt prea grele pentru a le complica.

10.Știu din propria experiență cu cât mai puțină informație primește creierul tău, cu atât imaginația ta funcționează mai mult.