
Oboseala, durerile la nivelul spatelui, oboseala brațelor și a picioarelor – toate acestea indică că scaunul mașinii tale nu este ajustat corect. Deseori, după călătoriile îndelungate, șoferii simt nevoia de a se adresa la neurolog, ortoped sau la chiropractician după ajutor.
Greșelile frecvente de poziționare la volan
-Deseori conducătorii sunt așezați prea aproape de volan. Această poziție limitează libertatea acțiunilor și nu permite să reacționezi rapid într-o situație de urgență.
-O altă greșeală răspândită – conducerea automobilului într-o poziție cât mai pe spate.
-Uneori, pe timp de vară, poți vedea conducători care călătoresc cu cotul așezat pe geamul deschis. În poziția corectă, cotul nu ajunge la geam.
-Atunci când scaunul este poziționat prea aproape de volan, șoferul nu își ține corect mâinile pe volan. Acest fapt duce la supraoboseală în timpul călătoriilor îndelungate.
-Atunci când scaunul este poziționat prea departe de volan, șoferul este nevoit să își întindă mâinile. În această situație, coloana vertebrală nu are un sprijin, iar mușchii sunt tot timpul încordați. Dacă șoferul ține volanul cu mâinile complet întinse, atunci el nu va avea forța și rapiditatea de a corecta atunci când ajunge într-o situație critică.
Poziționarea corectă la volan
Poziția optimală depinde de înălțimea conducătorului și de lungimea brațelor și a picioarelor acestuia. Așezarea rațională la volan garantează nu doar confortul șoferului, ci și o conducere competentă. Poziționarea corectă se caracterizează printr-o poziție stabilă a corpului, distanță recomandată dintre mâini și volan, picioare și pedale.
Conducătorul automobilului se va simți confortabil după ce va efectua următorii pași:
-În primul rând, cel mai important aspect, trebuie să stai drept. Orice grad de înclinare pe spate îți răpește din timpul reacției, în caz că se întâmplă ceva neașteptat. Spatele scaunului trebuie să fie la un unghi de 90 – 100 de grade.
-Trebuie să reglezi scaunul pe înălțime astfel încât să ai minim 5 degete între cap și plafon.
-Trebuie să duci scaunul pe direcția înainte/înapoi în așa fel încât atunci când întinzi mâna pe volan, acesta să fie puțin după încheietura mâinii în dreptul orei 12. Atunci când apeși frâna, piciorul trebuie să rămână flexat!
-Mâinile se țin pe volan la orele 9 și 3. Este poziția perfectă pentru manevre rapide, cu cea mai mare amploare a mișcării.
-Spatele și gâtul drept contribuie la o coordonare și o orientare în spațiu mai bună.
Atunci când călătorești pe distanțe lungi, fă pauze la fiecare 1-2 ore pentru a evita suprasolicitarea mușchilor și a ligamentelor în pozițiile statice. Evită expunerea prelungită la pozițiile asimetrice ale corpului în timpul conducerii.