
De ce îi ajuți pe alții?
Motivele sunt întotdeauna importante. Și aici intervine descoperirea de sine. Bineînțeles, acest lucru nu este lipsit de educație parentală, deoarece fiecare părinte consideră că ajutorarea celorlalți este un element important în formarea personalității copilului său. De fapt, se pare că copilul nu urmează întotdeauna îndrumarea părinților. În procesul de învățare despre lume, el poate, de exemplu, să vadă că, după ce ajută pe altcineva, există întotdeauna un fel de recompensă. Iar această persoană ajută la vârsta adultă nu de dragul de a face ceva frumos pentru alții, ci pentru a primi ceva bun în schimb. Ajutor egoist, ca să spunem așa.
Deci, aflați singuri, ce înseamnă ajutor pentru dumneavoastră? Vrei să te simți necesar și util? Vrei să vezi pe altcineva zâmbind? Vrei să “tu pentru mine – eu pentru tine”? Sau altceva?
Nu toată lumea merită ajutorul tău
În afară de faptul evident că unele persoane se pot folosi de ajutorul dvs. si va pot manipula in acest sens.
În primul rând, nu trebuie să ajuți oameni cărora nu le pasă de tine și care nici măcar teoretic nu îți vor oferi același sprijin atunci când ai dificultăți.
În al doilea rând, este de datoria lor singuri sa isi rezolve problemele. Dacă persoana nici măcar nu a încercat să se ocupe singură de problemă, de ce ar trebui să fii tu responsabil pentru viața ei? Există cazuri dificile în care aveți nevoie de ajutor, este de înțeles. Dar dacă persoana nici măcar nu se gândește să rezolve problema pe cont propriu și fuge direct la salvare, este un motiv de îngrijorare.
Intelegerea gresita a situatiei
Se considera ca ajutorarea aproapelui este o datorie care nu se pune la indoiala. Cu toate acestea, este posibil ca noi sa nu avem experienta si cunostintele necesare. Chiar dacă suntem bine intenționati și încercam să ajuțam pe cineva, am putea oferi un sfat gresit.
Uneori nu trebuie să intervii, ci doar să asculți.
Adesea se întâmplă ca persoana să nu aibă nevoie de un sfat sau de un ajutor pentru a-și rezolva problema. Sentimentul datoriei ne face să vrem să jucăm rolul salvatorului și să îndreptăm lucrurile, să ne străduim să ajutăm.
Dar există momente în care persoana iubită are nevoie să vorbească, să se elibereze de emoțiile apăsătoare și apoi se poate descurca mai ușor de una singură. Și apropo, punând o întrebare directă de genul “ai nevoie de ajutor sau doar ai vrea sa te ascult?”. – este una buna. Nu pare o prostie, este o clarificare rezonabilă a nevoii altcuiva. Cu siguranță nu vei fi mintit.