Am decis la bătrânețe… să nu îmbătrânesc: 5 sfaturi înțelepte de la André Maurois

Scriitorul francez André Maurois credea că procesul de îmbătrânire, ca unul dintre elementele integrante ale vieții, poate fi trecut cu demnitate.

Dacă ne vom conduce după anumite principii, atunci acest proces va veni fără a fi observat și va fi unul plăcut.

N-am putut trece pe lângă sfatul lui – probabil că și eu, ca mulți alți oameni, voi îmbătrâni cândva. Prin urmare, propun să ne pregătim din timp.

Trecerea la etapa îmbătrânirii
Cel mai rău lucru este că această trecere are loc într-un mod neașteptat. Probabil că mulți au observat cum într-un anumit moment, uitându-ne în oglindă, observăm diferență colosală între imaginea de acum și cea care a fost 10 ani în urmă.

Și asta în ciuda faptului că ne uităm în oglindă în fiecare zi, dar nu observăm totuși procesul de îmbătrânire.

Cel mai interesant lucru este că corpul îmbătrânește, dar sufletul și comportamentul rămân adesea tinere. Prin urmare, nu de puține ori putem auzi: „Uite ce vârstă are, dar este îmbrăcat ca un adolescent”.

André Maurois spune că doar o „faptă imprudentă” poate îmbătrâni oamenii:

“Dar într-o zi observăm că, săvârșind o faptă imprudentă, pentru care o persoană tânără ar trebui să plătească doar cu o mică durere de cap sau o răceală, plătește totuși cu infarct sau pneumonie.

La câteva zile după o astfel de „situație”, fața lui devine palidă, iar ochii își pierd strălucirea. Un astfel de moment ne transformă rapid în bătrâni.”

Prin urmare, primul sfat pentru a nu îmbătrâni rapid este să chibzuim bine înainte să facem ceva. E simplu, nu?

Bătrânețea și indiferența
Recent am cumpărat bilete la teatru pentru toată familia. I-am zis soțului că am o idee grozavă, și anume, să-i facem o surpriză soacrei. Ea este deja bătrână și singură, soțul ei a decedat. Trăiește în alt oraș și suferă de singurătate.

Ne-am hotărât să o aducem la noi pentru câteva zile, timp în care vom merge și la teatru. Dar totul a fost inutil. Răspunsul a fost categoric “Nu”, iar motivul nu a fost că nu este în stare din cauza bătrâneții, ci din cauză că nu își dorește.

Ea își dorește doar să mergem la ea, să stăm la masă, să dormim o noapte acolo, apoi să plecăm. Dar este categoric împotrivă să meargă la un teatru, la plimbare, la mare, la sanatoriu…

Aceasta este exact starea teribilă a bătrâneții despre care vorbește Maurois:

“O stare cu adevărat teribilă la bătrânețe nu este slăbiciunea trupului, ci indiferența sufletului”.

Grija de aspectul fizic
Potrivit lui Maurois, dacă vei avea grijă de aspectul tău, atunci bătrânețea nu îți va aduce atâtea sentimente negative după cum ai crede.

Poartă bijuterii, îmbracă-te bine. Ai grijă de silueta și corpul tău. Fă gimnastică sau, cel puțin, mergi mai mult pe jos.

“A face totul pentru a arăta bine la bătrânețe ca la tinerețe, sunt acțiunile oamenilor civilizați.” – André Maurois.

Pe lângă faptul că te vei simți mult mai bine, îmbătrânirea ta va fi percepută de ceilalți într-un mod complet diferit – natural.

Găsește motive pentru a trăi din plin
Orice activități, hobby-uri te vor ține departe de bătrânețe. Fă orice ca să fii ocupat: citește cărți, mergi la pescuit, croșetează, practică yoga.

“Procesul de îmbătrânire nu este nimic altceva decât un obicei prost pe care un om ocupat nu va avea timp să îl observe.” – André Maurois

Stabilește-ți anumite scopuri și mergi spre ele. Gândește-te că încă multe lucruri interesante te așteaptă și vei vedea că odată ce vei trăi din plin, bătrânețea se va retrage.

Nu regreta trecutul
O privire constantă în trecut și nemulțumirea din cauza faptului că totul putea fi altfel, nu fac decât să apropie procesul de îmbătrânire cu o viteză mare.

“Există mai multe moduri de a îmbătrâni în mod neplăcut. Cel mai rău dintre ele este să încerci să întorci ceea ce nu mai poate fi schimbat.” – André Maurois

Nu poți schimba trecutul, lasă-l așa cum este. Dacă ești nemulțumit de cum a decurs viața – încearcă să schimbi ceva astăzi.

Chiar și bătrânețea, care este urâtă de mulți, poate oferi lucruri frumoase.