Alege să ai în preajmă oameni de la care ai ce învăța: Un proverb indian care trebuie învățat din copilărie

Cu toții adoptăm experiență, cunoștințe și informații de la cineva. Un copil nu este capabil să învețe singur, așa că urmează școala timp de 12 ani pentru a cunoaște elementele de bază a tuturor disciplinelor.

Profesorii la școală deschid calea spre universul cunoașterii, iar cei de la universitate continuă rolul profesorului de școală, dar într-o formă diferită, deoarece elevul însuși este interesat de cunoștințe și le primește. Apoi, cu toții intrăm în viața maturilor, în care începem să învățăm singuri.

Fiecare persoană care intră în viața noastră este, de fapt, nu doar un trecător, dar cineva care ne învață ceva. Datorită acestor oameni devenim înțelepți, gândim corect, învățăm lucruri noi pe care nu le-am învățat în copilărie.

Dar de ce totuși ceva poate eșua? De ce uneori studiile noastre și dobândirea de cunoștințe ne dezamăgesc?

Totul constă în faptul că este important să înțelegi de la cine înveți și dobândești experiență. Una este când acești oameni sunt mai în vârstă decât tine, mai experimentați, care știu mult mai multe, iar alta este când te uiți la o persoană și înțelegi că tu ești mai deștept ca ea. Merită să înveți de la această persoană ceva? Evident că nu. Aici el ar trebui să fie cel care să învețe, dar nu tu. Fii atent la anturajul tău de oameni și gândește-te dacă ai ce învăța de la ei.

Dacă relația dintre voi se bazează doar pe faptul de a petrece timp împreună, fără a comunica ceva util, atunci menține această relație, dar nu te aprofunda în ea. Dacă ai nevoie de experiență, cunoștințe, atunci alege să ai în preajmă oameni care să-ți ofere cu adevărat ceva.

Există chiar și un proverb indian:

„Dacă un vultur ar învăța să zboare de la o cioară, ar pierde mult timp în zadar”.

Și, în general, indienii înșiși insuflă acest proverb copiilor lor încă din copilărie, ei nu așteaptă până când copilul crește și decide singur cu cine să comunice. De fapt, ei fac ceea ce trebuie, pentru că este mai bine să insufli unui copil să facă alegerea potrivită încă din copilărie decât să-ți impui părerea când va crește.

Deci, stai mereu în preajma oamenilor de la care ai ce învăța.