Alege pantofii de sport corect: 4 Sfaturi utile pentru o performanță sporită!

Modul activ de viață întotdeauna a fost la modă. Pentru ca antrenamentele să-ți aducă un rezultat îmbucurător, trebuie să optezi pentru încălțăminte sport comodă și de calitate.

Pantofii sport: regulile de alegere

În alegerea pantofilor sport nu trebuie să te orientezi după aspect. Odată cu alegerea greșită a încălțămintei, picioarele și discurile intervertebrale primesc o încărcătură mai mare, fapt ce duce la distrugere și dureri severe. Mai întâi de toate, trebuie să examinezi întreaga gamă de asortiment a magazinului pentru a face cea mai bună achiziție. Iată la ce să atragi atenția:

1.Textura. Cea mai bună este considerată combinația dintre piele și textil. Cel mai important este ca pielea să „respire”. Stratul interior trebuie să fie confecționat din bumbac. Totuși, nu trebuie să ignori și modelele din sintetică. Materialul sintetic modern este făcut la cea mai înaltă calitate și poate fi chiar mai scump decât pielea naturală.

2.Talpa exterioară. Aceasta trebuie să aibă o amortizare bună, să fie flexibilă și să livreze o aderență bună. Pentru a-i verifica, încalță pantofii și ridică-te în vârful degetelor. Dacă talpa s-a îndoit mai aproape de vârf – este de calitate. Dacă s-a îndoit la mijloc, nu se merită să-i cumperi. Întrucât diferite tipuri de sport necesită încălțăminte cu tălpi diferite, trebuie să ții cont și de scopul achiziției.

3.Tălpile interioare detașabile. Opțiunea ideală – tălpi ortopedice detașabile cu supinator, pe care întotdeauna trebuie să le usuci după antrenamente. Unele companii produc tălpi interioare cu efect antibacterian.

4.Șireturile. Pentru sport, acest mod de fixare este cel mai optim. Cu ajutorul șireturilor, piciorul se fixează bine, în plus există posibilitatea de reglare. Optează pentru șireturi plate, acestea se dezleagă mai greu decât cele rotunde.

Aspectul exterior

După ce ai ales perechea de pantofi, trebuie să examinezi cu atenție calitatea produsului. Iată ce să iei în considerare:

-absența unui miros înțepător;

-cusături drepte;

-greutate redusă;

-dacă există rămășițe de clei pe încălțăminte;

-etichetă cu informații despre produs;

-prezența supinatorului;

-relief adânc pe talpă.

De asemenea, trebuie să examinezi materialul din jurul gleznei, acesta trebuie să fie moderat de dur – pentru a nu te roade la călcâi. Probează pantofii pe ambele picioare. După ce te-ai încălțat ar trebui să sari puțin, să faci așezări și să alergi puțin pe loc. Pantofii trebuie să fie ferm fixați pe picior.

Tipuri de pantofi sport

Pentru antrenamentele la sală, fitness și jogging, de obicei, se potrivesc modelurile universale.  Dar unele tipuri de sport necesită pantofi speciali:

-Sportul de putere, cum ar fi culturismul sau powerlifting – talpă dură și rezistentă, un suport bun pentru picior, aderență.

-Atletică grea – talpă solidă, câlcâi din lemn sau plastic, fixare sigură.

-Tenis – greutate redusă, suport pentru picior, talpă flexibilă, partea din spate întărită.

-Alergare – talpă rezistentă și elastică, vârful puțin ridicat și mai îngust, greutate redusă, amortizare bună.

-Mers sportiv – talpă rigidă cu relief, vârful moale, fixarea gleznei, șireturi înalte.

-CrossFit – talpă rezistentă, circulație bună a aerului.

Degetele în pantof trebuie să aibă libertate, pentru sport este mai bine să alegi pantofi cu șireturi, nu cu lipici. Călcâiul și vârful trebuie să fie ferm – aceasta este o protecție suplimentară împotriva traumelor.