Ai grijă la cuvinte: Cum 5 fraze simple îți pot afecta viața

Psihologii sunt siguri că multe lucruri pe care le face o persoană sunt dictate nu atât de impulsurile sale conștiente, ci de motivele inconștiente.

Și în acest sens, cuvintele pe care le pronunțăm inconștient aproape în fiecare zi capătă o semnificație deosebită. Am adunat cinci dintre cele mai comune expresii la prima vedere care îți pot afecta viața.

Timpul trecut în loc de prezent

Între frazele „mă lupt cu lenea” și „am început să mă lupt cu lenea”, la prima vedere, nu este prea mare diferență, cu excepția timpului trecut. Și acest timp trecut joacă un rol esențial aici: în prima propoziție, se pare că faci din când în când o acțiune împovărătoare, care nu are început și sfârșit.

În al doilea exemplu, dimpotrivă, acțiunea are o oră de începere (nu știm data exactă, dar aici nu are semnificație) și indică faptul că primul pas cu succes a fost deja făcut, trebuie doar să continui deplasarea în aceeași direcție.

„Dar” în loc de „Și”

Și din nou un aranjament aparent nesemnificativ a cuvintelor, care de fapt este de mare importanță. Compară expresiile „Vreau să-mi fac un blog, DAR nu știu cum” și „Vreau să-mi fac un blog ȘI nu știu cum”.

Primul exemplu conține o contradicție clară, care semnalează imposibilitatea scopului. Al doilea, dimpotrivă, indică prezența complexității (nu știu cum), care, totuși, poate fi depășită.

„Nu voi…” în loc de „Nu pot…”

Expresia „nu pot” subliniază direct limitările resurselor tale și te face să renunți la obiectivele tale. De exemplu: „Nu pot face exerciții fizice”, pe când expresia „Nu voi putea face exerciții fizice” sună complet diferit.

Da, am adăugat o indicație de timp la fraza originală, iar asta a schimbat întregul mesaj: acum știm că încă nu faci asta, dar nimic nu este imposibil pentru tine. Deci, dacă vrei să reușești, elimină din vocabular expresia „nu pot”.

„Vreau, am decis așa” în loc de „Trebuie, sunt nevoit”

Există atât de multă dezamăgire în expresia „trebuie”, de parcă ai fi un sclav care lucrează de dimineața până seara la o plantație. Așa că înlocuim această expresie și, în același timp, „sunt nevoit” cu „vreau așa” și „am decis așa”.

Uită de expresia „Urăsc oamenii”

Îți recomandăm să uiți de această expresie și iată de ce: este plină de negativitate, pe care nu doar o arunci asupra celorlalți, dar o acumulezi în interiorul tău.

Aceste emoții negative nu sunt productive – te înfurie. Nu ar fi mai bine să scapi de ele?