Ai grijă cine te înconjoară: cum de fapt se manifestă oamenii toxici

În lumea modernă, interacțiunea cu un număr mare de persoane este indispensabilă. Așa cum toți sunt diferiți, fiecare își are viziunea și valorile sale. Din păcate, există oameni toxici, care pot afecta negativ cursul vieții tale.

Astfel de persoane te scurg de puteri și pot avea o influență proastă asupra personalității tale. Cei care au avut o relație cu un narcisist sau sociopat vor înțelege despre ce este vorba. Aceștia nu sunt doar oameni dificili. Aceștia nu sunt doar oameni cu ciudățenii sau obiceiuri enervante.

Oamenii toxici sunt maeștri ai manipulării. Pot fi fermecători și foarte drăguți, dar dintr-o dată, instantaneu, devin foarte cruzi.

Câteodată îți pare că persona din fața ta nu ar putea jigni nici musca, însă habar nu ai despre comportamentul său în spatele ușilor închise.

Persoanele toxice suferă adesea de tulburări de personalitate nediagnosticate (care sunt rar diagnosticate pentru că nu recunosc problema).

Din păcate, oamenii toxici tind să vâneze inimi bune. Îi aleg pe cei care sunt gata să dea a doua sau a treia șansă, care cred că oricine se poate schimba dacă este iubit.

Ironia crudă este, că cei mai buni oameni au nevoie de mult mai mult timp pentru a realiza că sunt folosiți emoțional și psihologic.

Mai jos sunt câteva semne de oameni toxici, de aia fii atent cine te înconjoară:

– Într-o relație, ei cer și iau mult mai mult decât dau.

– Sunt egoiști și se interesează de ceilalți doar atunci când au nevoie de ceva.

– Trebuie să aibă întotdeauna dreptate.

-În public, ei se comportă diferit decât tete-a-tete.

– Se „reîncarnează” instantaneu: o persoană încântătoare devine brusc furioasă sau rece, fără niciun motiv aparent.

– Ei mint în mod regulat și nu recunosc asta. Ei pot induce oamenii în eroare sau își pot ascunde cu intenție defectele.

– Nu sunt niciodată de vină și sunt întotdeauna în rolul de victimă.

Poate fi dificil să vezi defecte la alții (mai ales pentru cei care văd numai bine în toată lumea și ratează semnale clare).

Care sunt modurile lor de manipualre? Dacă simți asta, atunci există o persoană toxică lângă tine:

– Vrei să salvezi sau să repari această persoană tot timpul.

– Mereu îi găsești scuză pentru comportamentul său.

– Nu știi niciodată cum va reacționa și ești mereu stresat în preajma lor.

– Ai senzația că nu cunoști persoana de alături.

– Te simți vinovat dacă este supărat, deși nu poți înțelege ce ai greșit.

– Nu știi niciodată dacă spune adevărul sau nu.

Nu trebuie să menții o relație cu o persoană egoistă, care te manipulează și te insultă direct sau indirect. Câteodată este mai ușor să lași persoana să plece, astfel vei avea doar de câștigat.

Este incredibil de trist să realizezi că persoana iubită îți afectează negativ viața, dar acest lucru trebuie făcut.

Poate dura ceva timp pentru a determina dacă persoana ar trebui într-adevăr să fie exclusă din viața ta, dar dacă aceste semne îți sunt familiare, ar trebuie să fii mai atent cu cei din jur.

Nu orice persoană poate fi salvată cu dragoste și bunătate și nu trebuie să schimbi pe nimeni.

Chiar dacă este o rudă apropiată, pune capăt relației toxice, fără vinovăție. Nu este ușor, dar poate fi cea mai bună decizie din viața ta.