De ce se spune „Ai grijă ce-ți dorești, s-ar putea să se împlinească”

Deseori folosim expresia: „ai grijă ce-ți dorești, s-ar putea să se împlinească”, mai mult ca atât unii oameni afirmă că dacă vrei să obții ceva cu adevărat, atunci trebuie să renunți la dorințele tale. Cum psihologii explică aceste afirmații citiți mai jos.

Această expresie nu are un înțeles sacru sau ascuns, defapt semnifică faptul că atunci când ai o dorință – renunța la ea și atunci se va realiza neapărat. Din păcate nu orice vis, la care renunțăm, devine realitate.

Potrivit psihologilor, rar se vor îndeplini dorințele false, cele care sunt dictate de societate sau de oamenii care te înconjoară, nu de sufletul tău.

Închide pe câteva clipe ochii și gândește-te la ceea ce vrei cu adevărat și pentru ce ai nevoie de acest lucru.

Dacă alergăm mereu după dorințe dictate de societate, la un moment dat vom înțelege că nimic nu ne mai bucură și tot ce avem ne este străin.

De exemplu: Vrei să-ți cumperi un telefon modern și economisește bani pentru acesta. Deși ești mulțumit de cel pe care îl ai, vrei și tu ca și prietenii sau colegii de serviciu să fii în pas cu moda.

Bucuria unor astfel de dorințe realizate este din ce în ce mai mică de fiecare dată, pentru că, în principiu, viața ta nu s-a schimbat prea mult. Da, ți-au luat cel mai performant telefon, dar tu ai devenit mai bun, mai inteligent, mai fericit? De cele mai multe ori, spun psihologii, răspunsul este nu.

De fapt, dacă te uiți la viața oricăruia dintre noi, cei mai mulți investesc bani în lucrurile materiale, dar oare ne fac acestea fericiți?

Foarte rar, dorințele sunt cu adevărat reale și corecte, care implică „dezvoltării de sine”, „muncă” și „creație”. În acest context, sensul expresiei „ai grijă ce-ți dorești, s-ar putea să se împlinească” devine mai clar: teme-te de împlinirea dorințelor „false” – acestea nu aduc bucurie reală.