Acum vei ști sigur dacă ai avitaminoză sau nu: 10 semne care să te alarmeze

Primavara nu este numai timpul ce aduce căldura mult așteptată și înflorirea naturii. În această perioadă, organismul are o deficiență acută de vitamine. Cu toate acestea, mulți nu înțeleg nici măcar că suferă de deficit de vitamine.

La unele femei, pielea începe să se crape, la altele, unghiile se exfoliază și chiar cade părul. Am pregătit o listă a celor mai comune semne de avitaminoză.

1. Scalp uscat și mătreață.

Persoanele care au scalp foarte uscat, au deficit de acizi grași. În astfel de cazuri, sunt recomandate alimente precum peștele gras, nucile și semințele de in, care conțin acizii grași, omega-3.

2. Pierderea și părul fragil.

Părul foarte fragil indică faptul că există o lipsă de acid folic și vitamine B. Pentru ca părul să devină din nou sănătos, adăugați produse din cereale în regimul alimentar.

3. Apariția unor fire premature albe.

Apariția părului alb la o vârstă fragedă vorbește despre o lipsă de cupru în organism. Pentru a crește nivelul acestui element, ar trebui să mâncați mai multe ciuperci și moluște.

4. Răni mici în gură.

Ulcerele și crăpăturile din gură reprezintă un semn clar al lipsei de vitamina B12 care se găsesc în produsele din carne și în ouă. Vegetarienilor, la rândul lor, li se recomandă să mănânce cât mai multe produse din cereale integrale.

5. Pielea de gâscă.

Umflăturile mici pe piele indică faptul că organismul nu are zinc și vitamina A. Zincul poate fi obținut din semințe de dovleac și din carne de pui, iar vitamina A se găsește în brânzeturi, morcovi și piper.

6. Unghiile în pete albe.

Adesea, prezența petelor albe pe unghii se observă la persoanele cu aciditate scăzută. În acest caz, este recomandat să solicitați ajutor de la un specialist.

7. Sentimentul permanent de oboseală.

În cazul în care, în ciuda somnului și odihnei bune, oboseala încă este prezentă, acest lucru indică o lipsă de vitamina D. În acest caz, trebuie să mâncați mai multe produse lactate, această vitamină se găsește și în pește și ciuperci.

8. Vânătăi frecvente pe corp.

Dacă apare imediat o vânătaie de la cea mai mică atingere pe corp, aceasta indică că aveți capilare slabe. Deci, oamenii au nevoie de vitamina C. O cantitate suficientă din această vitamină este conținută în lămâie, fructe de pădure și broccoli.

9. Crampe în mușchii picioarelor.

Adesea suferi de crampe la nivelul mușchilor picioarelor, mai ales noaptea? Aceasta sugerează o lipsă de magneziu și de calciu. Dacă există un deficit de magneziu, mănâncă mai multe banane și avocado, iar fasolea și varza vor ajuta la alimentarea cu calciu.

10. Constipație și probleme intestinale.

Ai probleme frecvente cu constipația? Corpul nu are magneziu și fibre. Produse cum ar fi lintea, merele, diferite feluri de mâncare vegetale vă vor ajuta. Puteți include, de asemenea, în dieta dumneavoastră suplimente alimentare.