Aceste 7 fraze să nu i le spui copilului niciodată

Copiii sunt fericirea, împlinirea și ceea ce ne oferă sens vieții, dar trebuie să recunoaștem că uneori aceștia ne scot din sărite, fie că noi suntem prea nervoși, fie că ei sunt prea iritanți. Oricare ar fi situația, e necesar să evităm unele fraze, dacă vrem să menținem o relație frumoasă cu ei și să-i ajutăm să crească niște personalități echilibrate din punct de vedere psiho-emoțional.

„N-o să reușești!”

Și ce dacă? Tu ai reușit totul în viață? Lasă copilul să încerce, susține-l în toate începuturile sale. Tatăl lui Mozart a crezut întotdeauna în genialitatea fiului.

„Nu așa!”

Nu sta așa, nu fă așa… nu sta încovoiat, nu vorbi astfel… Nu fă așa gen de observații, mai ales în prezența străinilor. Dacă vezi problema, încearcă s-o rezolvi. Stă încovoiat – sportul sau dansul poate rezolva asta! Nu poate să vorbească coerent, să se exprime bine – citiți împreună cărți, înscrie-l la cursuri teatrale ș.a. Vorbele tale nu-l vor ajuta cu nimic, abordează altfel situația.

„N-o să te mai iubesc”

Nu-ți șantaja copilul cu iubirea. Ești părinte – iubirea ta trebuie să fie necondiționată și veșnică. Chiar o să încetezi să-l mai iubești dacă o să greșească ceva? Atunci când iubești doar pentru comportamentul bun, aceasta nu este iubire, e mai degrabă o afacere.

„Încetează să visezi!”

Și asta îi interzici? Cum oare e posibil? S-ar putea uneori să fie dificil, pentru că copiii își doresc lucruri inimaginabile. Însă trebuie să alegi mai atent cuvintele. Copiii interpretează la propriu cuvintele părinților. Părerea ta este autoritară până la o anumită vârstă, așa că ai grijă ce spui.

„Uite la Oana, ea e …, dar tu nu”

Nu trebuie să-l compari cu nimeni. Copilul tău e unic. Păcat că nu ai înțeles asta încă. Trebuie să crezi în el, chiar și atunci când nu o face el. Pentru copii contează foarte mult susținerea și iubirea ta, nicidecum critica sau instrucțiunile răutăcioase.

„Trebuie să fii…”

Modest, puternic, drăguț, slab… Evită presiunea. Cu o astfel de educație „corectă” poți genera și mai multă frică și neîncredere în copilul tău. Vrei ca fata ta să nu se îngrașe prea mult? Nu mai cumpăra chifle, plăcinte și mezeluri. Propune-i să facă dansuri sau gimnastică artistică. Viitorul copiilor noștri depinde foarte mult de noi.

„Lasă-mă în pace!”

Se întâmplă să obosim de prezența permanentă a copilului, mai ales atunci când ne sâcâie la cap cu ceva, iar noi suntem ocupați. Nu-i spune niciodată să te lase în pace. Înlocuiește această replică cu ceva de genul „Așteaptă un pic” sau „Ești mare, încearcă să te descurci singur” sună altfel și generează alte emoții.