9 Sfaturi utile care într-o zi ți-ar putea salva viața! Reține-le pentru a fi pregătit!

Viața omului este cea mai mare valoare a sa și cine altcineva va avea grijă de ea mai bine decât el însuși. Din păcate, și în lumea modernă și haotică de astăzi, și în sălbăticie continuăm să fim urmăriți de accidente și întâmplări periculoase.

În astfel de situații, prima reacție de apărare a omului este stupoare și panică, însă atunci fiecare secundă și minut contează. Este foarte important să dezvolți o reacție rapidă la evenimentele neplăcute și imprevizibile, pentru a te proteja de consecințe iremediabile. Iată 10 sfaturi utile, care într-un oarecare moment îți pot salva viața.

1.Dacă automobilul este în apă, nu deschide ușile imediat

Prima reacție a unei persoane în această situație – este de a ieși mai repede din automobil. Așa cum se întâmplă adesea, electronica dă eroare, ușile și geamurile, precum și centurile de siguranță pot fi blocate. Și chiar dacă ai reușit să deschizi ușa, există posibilitatea, că în timp ce decuplezi centura de siguranță, apa va umple rapid salonul. Cea mai bună soluție în această situație ar fi mai întâi de a decupla centura apoi de a coborâ treptat geamul și abia după asta să încerci să ieși din automobil.

2.Dacă simți că ești urmărit, sau în caz că ești atacat, împrăștie obiectele personale

Uneori se întâmplă să mergi pe o alee întunecată și să simți că ești urmărit. Dacă te întorci și vezi o persoană dubioasă, mergi în direcția mai apropiată de ferestrele clădirilor rezidențiale sau pe carosabil, unde pot fi mai mulți martori. Dacă, totuși, agresorul te-a ajuns din urmă și începe să te amenințe, împrăștie obiectele din geantă, lasă articole de îmbrăcăminte. În primul rând, asta va distrage atenția agresorului, pentru că cel mai probabil este interesat de profit, care astfel a devenit disponibil. În al doilea rând, va fi mai ușor pentru poliție să determine traiectoria de mișcare, în caz că ai fost răpit.

3.Dacă te afli în unghiul mort, șoferul nu te poate vedea

Dacă ești pieton, întotdeauna trebuie să îi oferi posibilitatea șoferului de a se întoarce, de a efectua o manevră sau o frânare bruscă. Ține minte că fiecare mașină are un „unghi mort” și dacă ajungi în acea zonă, șoferul nu te poate observa în oglinzile retrovizoare și cele laterale. Acest lucru se întâmplă atunci când pietonul traversează strada, aflându-se prea aproape de vehicul.

4.Nu intra în conflict cu alți participanți ai traficului rutier

Continuând această temă, te sfătuim să fii mai atent și concentrat la drum. Adesea, șoferii încep să se certe de la nimicuri, uneori chiar fără a ieși din mașină, deoarece oricum nu pot influența asupra conflictului. Nu uita că cearta la volan reduce concentrația conducătorului auto, prin urmare el poate deveni inițiator involunar al unui accident în care pot suferi și alți oameni.

5.Cum să te salvezi în apă cu ajutorul pantalonilor

Iată cum o pereche de pantaloni îți pot salva viața! Cracii pantalonilor trebuie legați într-un nod, ținând în același timp centura cu mâinile. Apoi, folosind „construcția” lovește suprafața apei de mai multe ori, fapt ce va permite aerului să pătrundă în craci, transformându-i într-un fel de vestă gonflabilă de salvare.

6.Dacă ai rămas blocat în zăpadă pentru o perioadă mai îndelungată de timp, nu o folosi în loc de apă!

Fiind blocat într-un loc cu multă zăpadă, de regulă te gândești la apă în ultimul rând. Dar, totuși, dacă simți necesitatea de a bea apă, încearcă să te abții de la a consuma zăpadă în loc de apă. Se pare că corpul nostru cheltuiește o cantitate semnificativă de energie valoroasă pentru a transforma umditatea dintr-o stare de agregare în alta. Ca rezultat al pierderii acestei energii, apare riscul unei hipotermii a organismului, ceea ce reduce resursele de supraviețuire.

7.Odată ce ai nimerit într-un curent de retur, nu înota imediat spre țărm

Curentul de retur, denumit adesea curent rip, este un anumit tip de curent de apă care poate să apară în apropiere de plaje cu valuri care se sparg. Acesta poate fi periculos pentru oamenii din apă, fiind prinși în el, înotătorii nu înțeleg ce se întâmplă, pot să intre în panică sau să se epuizeze încercând să înoate direct împotriva curentului. Dacă ai fost prins într-un astfel de curent, nu încerca să înoți spre țărm. Sarcina ta este să te eliberezi strict perpendicular fluxului și doar apoi pe diagonală.

8.În timpul unei explozii trebuie să deschizi gura

Dacă te afli într-o astfel de situație, reține „regula de aur”, că în timpul sunetelor puternice trebuie să deschizi gura cât mai larg posibil și chiar să strigi. Acest lucru te va ajuta la prevenirea deteriorării timpanelor și la reducerea riscului de contuzie.

9.În timpul unei furtuni sau a unei tornade nu căuta adăpost sub poduri

După cum arată practica, podurile, balcoanele, turnurile și clădirile înalte se prăbușesc cel mai ușor sub acțiunea unei tornade, captând sub ruine foarte multe victime.

S-ar părea că recomandările sunt destul de simple și intuitive. Cu toate acestea, într-o stare de șoc, oamenii nu pot să-și dea seama imediat cum să reacționeze. Te sfătuim să reții sfaturile noastre, pentru a fi pregătit în caz de pericol.