9 principii universale care îți pot face viața mai ușoară

“Viața este prea scurtă pentru a nu învăța din greșelile altora” — Eleanor Roosevelt

Având în vedere cât de complicată este viața, este ciudat că nu vine cu instrucțiuni.

Ce poți face pentru a-ți ușura viața?

O modalitate este să înveți un set de principii testate în timp care pot fi aplicate în diferite domenii ale vieții tale. Ele te pot ajuta să iei decizii mai inteligente cu privire la cariera, finanțele personale, sănătatea și relațiile tale.

9 principii care te vor ajuta să-ți faci viața mai ușoară

Unele dintre ele s-ar putea să le cunoști deja, în timp ce altele vor fi noi pentru tine. În orice caz, cel mai important lucru nu este doar să citești despre ele, ci să le pui în practică.

Dobândă compusă
„Toate veniturile din viață, fie ele bogăție, relații sau cunoștințe, provin din dobândă compusă.” — Naval Ravikant

Ați auzit vreodată expresia „bogații se îmbogățesc”?

Știi de ce?

Răspunsul este simplu – dobândă compusă

De exemplu, dacă depui 1.000 USD într-un cont de economii cu o rată a dobânzii de 10%, vei avea 1.100 USD la sfârșitul primului an. Cu toate acestea, până la sfârșitul celui de-al doilea an, vei avea 1210 USD. În al treilea an vei avea 1331 USD, dobânda câștigată continuă să se acumuleze.

La sfârșitul celui de-al 10-lea an, vei avea mai mult decât dublul economiilor tale inițiale și tot ce ai făcut a fost să depui 1.000 USD în contul tău.

La început, întotdeauna pare să nu existe progrese, dar apoi totul începe să crească exponențial.

Nivelul tău de pregătire fizică, puterea relațiilor tale și profunzimea cunoștințelor tale beneficiază toate de dobânda compusă.

Acțiunile mici efectuate în mod constant în timp vor deveni în cele din urmă ceva foarte important.

Efectul de levier
Efectul de levier este o strategie de investiții prin utilizarea banilor împrumutați, în special prin utilizarea diferitelor instrumente financiare sau a capitalului împrumutat pentru a crește rentabilitatea potențială a unei investiții.

Cea mai comună formă de levier este un credit ipotecar, care vă permite să cumpărați un activ scump din banii băncii.

Levierul vine în trei forme principale:

1. Oameni. Companiile câștigă bani folosind angajații lor. Fiecare angajat aduce companiei mai multe venituri decât costurile salariale ale companiei.

2. Bani. Întreprinderile împrumută bani de la bănci pentru a-și extinde domeniul de activitate, iar persoanele fizice împrumută bani pentru a cumpăra case sub formă de credite ipotecare.

3. Tehnologia ajută la reducerea costurilor făcând lucrurile mai rapide și mai ușoare. Internetul este un exemplu excelent de pârghie tehnologică, deoarece îți permite să deschizi o afacere în care costul marginal este aproape zero.

Marjă de siguranță
Câte dintre planurile tale merg exact așa cum ai planificat? Cel mai probabil „puține”.

Acest lucru se datorează faptului că ești om, iar noi oamenii nu putem vedea în viitor. Din acest motiv, este bine să adaugi o „marjă de siguranță” în planurile tale sub formă de timp suplimentar sau bani (sau ambele) pentru a evita să ajungi într-o situație dificilă.

O poți aplica la orice altceva. Spre exemplu, atunci când renovezi o casă, nu te aștepta ca proiectul să fie finalizat la timp și să corespundă bugetului. Fă o rezervă de 15-20%.

Gândire bazată pe primele principii
Gândirea bazată pe primele principii este procesul de împărțire a ceva în părți individuale și apoi de a descoperi dacă există o modalitate mai bună de a face acest lucru.

Un exemplu celebru a avut loc când Elon Musk a început să lucreze la SpaceX la începutul anilor 2000.

Inițial, a încercat să cumpere rachete din Rusia, dar i s-a oferit un preț mult peste ceea ce și-a putut permite. Acest lucru l-a determinat pe Elon să se gândească la construcția rachetei, bazat pe primele principii.

El a dezasamblat nava spațială în bucăți și a ajuns la concluzia că ar fi mai ieftin să le cumpere separat și apoi să construiască singur racheta. Drept urmare, și-a redus costurile de producție de zece ori.

Opțional
„Opțional” este un termen din lumea finanțelor, însemnând dreptul, dar nu și obligația, de a acționa.

Cu alte cuvinte, ai de ales să faci ceva, dar nu ești obligat să o faci.

Înțelegerea puterii opționalității înseamnă că poți identifica și folosi oportunitățile cu o mare probabilitate de rezultate pozitive.

Simplitate
Simplitatea este o acțiune concentrată spre a face ceva ușor de înțeles sau de făcut.

Din păcate, oamenii trec adesea cu vederea ideile simple, deoarece par prea simple pentru a fi valoroase.

Via Negativa (Teologie negativă)
Nassim Taleb descrie această expresie latină, care provine din teologia creștină, după cum urmează:

Nu încerca să explici că există Dumnezeu – lasă acest lucru pe seama școlii primitive a gânditorilor moderni și a pseudofilozofilor apropiați de știință.

Este mai ușor să-ți îmbunătățești viața prin eliminarea lucrurilor care o afectează negativ, în loc să adaugi lucruri care o afectează pozitiv.

De exemplu: în loc să mănânci doar alimente sănătoase, poți pur și simplu să mănânci mai puțină mâncare nesănătoasă.

Gândire pe termen lung
A gândi pe termen lung înseamnă a gândi în ani și decenii, nu în săptămâni și luni.

Gândirea pe termen lung te ajută să vezi imaginea de ansamblu și să nu fii distras de recompense costisitoare pe termen scurt.

Acest lucru este deosebit de valoros într-o lume în care lucruri precum rețelele sociale oferă eliberări nesfârșite de dopamină care se estompează rapid.

Cele mai bune premii revin celor care sunt dispuși să-și amâne plăcerile, iar acest lucru necesită răbdare și optimism.

Disciplina
“Cel mai mare generator de rezultate pe termen lung este să înveți să faci lucruri pe care nu ai chef să le faci. Disciplina este mai puternică decât motivația.” — Shane Parrish

Pentru majoritatea dintre noi, cuvântul disciplină are o conotație negativă. Acest lucru se datorează probabil faptului că ne amintește de neplăcerile de la școală sau de modul în care părinții noștri ne-au certat când eram copii.

Cu toate acestea, oamenii de succes au realizat că aceasta este cheia a ceea ce ne dorim cel mai mult: libertatea noastră.