8 reguli ca să fii cu adevărat fericit de la Arthur Schopenhauer

Filosoful Athur Schopenhauer a fost un pesimist absolut, însă a formulat un set de reguli pentru a fi fericit. El aborda fericirea ca pe un sentiment subiectiv, ca pe o iluzie.

După ce a murit, printre însemnările sale a fost găsit un manuscris ce se numea „Arta de a fi fericit”. Paradoxal, însă în contextul ideilor sale pesimiste propagate în timpul vieții, Shopenhauer a formulat și câteva reguli ca să ajute în evitarea suferințelor. El a scris că orice om poate obține această iluzie – starea de fericire. Iată în ce mod:

1.Nu compara, pentru a nu invidia

Shopenhauer spune că invidia este o emoție extrem de negativă, care le fură oamenilor fericirea. Din cauza acesteia, oamenii nu pot fi niciodată mulțumiți, pentru că întotdeauna ceva nu le ajunge, ceva nu au. În plus, comparația cu alți oameni mai bogați, mai frumoși le știrbește din încredere.

2.Nu-ți fă griji din cauza eșecurilor

Filosoful ne învață să acceptăm nereușitele cauzate de deciziile noastre greșite și ne sugerează să nu le luăm prea la inimă. El ne îndeamnă să facem întotdeauna tot ce depinde de noi și să nu ne mai preocupăm de cum va ieși totul în final.

3.Ascultă-ți inima

Atunci când facem ceva trebuie să ne ascultăm inima, indiferent că suntem mai pragmatici sau mai visători. Însă pentru a o auzi, e nevoie să ne cunoaștem pe noi înșine foarte bine.

4.Nu trebuie să depinzi de nimeni

A patra regulă spune că trebuie să ne bazăm doar pe noi înșine. În acest mod, vom evita dezamăgirile și nu ne vom întrista din cauza comportamentului celorlalți. Noi nu-i putem controla pe ceilalți, dar ne putem schimba atitudinea față de ceea ce fac.

5.Nu-ți supraaprecia dorințele

Nu orice dorință poate deveni realitate, prin urmare, nu trebuie să fii prea captivat de ele. Acceptarea ideii că nu totul va fi așa cum ne dorim ne ajută să evităm suferințele și dezamăgirile. Fii cât mai realist posibil în privința scopurilor.

6.Controlează-ți așteptările

Redu-ți așteptările la minimum. Nu aștepta ca totul să fie perfect, minunat, extraordinar și dacă nu va fi, nu te vei indispune, iar dacă va fi, vei fi extrem de fericit.

7.Prețuiește ceea ce ai

Acordă mai mult timp familiei, celor dragi, celor pe care-i iubești. Ei ne fac cu adevărat ferciți. Doar un om bogat te poate convinge că fericirea nu constă în bani, pentru că el a verificat această preconcepție.