7 Reguli de șah, care îți vor prinde bine nu doar în joc, dar și în viață!

Jocul de șah este unul pe care mulți îl practică încă din copilărie și care ne învață ce este răbdarea, tactica și gândirea strategică. Regulile și mecanismul de joc sunt foarte apropiate de principiile vieții: tabla simbolizează viața iar noi, oamenii, suntem piesele de pe ea. Fie că ieșim învingători, fie că pierdem, mereu avem câte ceva de învățat din acest joc.

Iată 7 reguli de șah, care îți vor fi utile atât în joc, cât și în viață!

1.O alegere din mai multe variante

Practic la fiecare pas în viață trebuie să facem o alegere din mai multe variante. Dacă tinzi să învingi – trebuie să prevezi rezultatul fiecărei decizii luate. Greu de crezut, dar în ceea ce privește jocul de șah, opțiunea cea mai vizibilă este aleasă doar de 50% dintre jucători.

2.Răbdarea

În jocul de șah este bine să nu luăm decizii pripite, exact ca în viață. De asemenea, nu trebuie să ne grăbim să oferim șansa adversarului să câștige și trebuie să analizăm opțiunea, înainte de a face următorul pas. În plus, trebuie să analizăm totul bine, să verificăm în gând toți pașii pentru a vedea care ar putea fi decizia oponentului.

3.Un alt unghi de vedere

De cele mai multe ori este bine să ne punem și în locul adversarului. Să încercăm să înțelegem ce gândește acesta, dar și ce intenționează să facă. Dacă înțelegi modul de gândire a adversarului, ai mai multe șanse să învingi.

4.Gândirea unui învingător

Orice joc trebuie să înceapă cu o gândire pozitivă, cu gândul de a învinge. Acesta este un început corect. Renunță la pașii fără sens. Acțiunile tale pot fi greșite, însă ele oricum te vor aduce mai aproape de un rezultat. Nu uita de timp: orice pierdere de timp este justificată doar dacă face parte din planul tău ingenios.

5.Recunoștință

Mulțumește-i adversarului pentru jocul interesant și pentru pașii pe care i-a făcut. Nu ascunde faptul că ai primit satisfacție de la partidă. Nu permite mândriei tale să stea în calea înțelepciunii tale.

6.Învață să pierzi

Învață să pierzi o partidă, pentru că în viață nu vei câștiga întotdeauna. Ține minte: oricând poți începe un nou joc pe care îl vei câștiga, datorită lecției învățate anterior. Învinge nu acel care e mai puternic, ci cel care merge până la capăt.

7.Satisfacție

Savurează procesul de joc. Șahul ca și viața este un proces pe care trebuie să îl parcurgi pentru a te dezvolta și a ajunge la țintă. Victoria este o parte importantă a oricărui joc, însă cea mai mare plăcere ți-o aduce însăși calea pe care o parcurgi pentru a ajunge la rezultatul dorit.