7 motive neașteptate pentru a consuma ghimbir în fiecare zi!

Proprietățile benefice ale ghimbirului sunt folosite de oameni de mai bine 5000 de ani. În medicina indiană și chineză, rădăcina de ghimbir a fost considerată cel mai valoros remediu natural, o “pastilă miraculoasă” pentru toate bolile. Ghimbirul a fost și continuă să fie consumat în stare proaspătă, uscat, marinat, ca suc sau ulei. De asemenea, acesta este des adăugat în produse cosmetice.

Iată ce efecte poate avea consumul de ghimbir zilnic asupra organismului:

1.Încetirea proceselor de îmbătrânire

Ghimbirul este un antioxidant puternic. Principalul ingredient activ al ghimbirului – gingerolul – este capabil să facă față așa-numitului stres oxidativ. Acesta este un proces în care în organism se acumulează prea mulți radicali liberi – molecule prea active, care dăunează celulelor sănătoase. Acest tip de stres este una dintre cauzele îmbătrânirii. Dar puțin ghimbir în dieta zilnică va face celulele mai rezistente la efectele dăunătoare.

2.Reducerea stării de greață

Ghimbirul combate în mod egal greața provocată de diverse motive: sarcină, mahmureală, rău de mare, chimioterapie, tensiune etc.

Principalul remediu în acest proces este tot gingerolul. Studiile arată că această substanță stimulează activitatea tractului gastrointestinal și blochează impulsurile nervoase care provoacă starea de greață.

3.Reducerea nivelului de zahăr în sange

Și acest proces se datorează gingerolului. Pe lângă reducerea nivelului de zahăr în sânge, ghimbirul contribuie la scăderea riscului de apariție a hipertensiunii arteriale, a obezității, a diabetului zaharat, a afecțiunii biliare și a altor boli asociate nivelului ridicat de glucoză.

Bonus: Dacă deja suferiți de diabet de tip 2, ghimbirul va ajuta la reducerea riscului de complicații asociate acestei boli.

4.Combaterea bacteriilor rezistente la antibiotice

Abuzul de antibiotice este una dintre cele mai grave probleme ale medicinei moderne. Oamenii care încearcă să trateze infecții respiratorii acute obișnuite cu artilerie grea, de multe ori pur și simplu nu înțeleg ce fel de lovitură aduc sănătății omenirii în ansamblu.

Utilizarea neîntemeiată a antibioticelor a dus deja la o creștere necontrolată a numărului de bacterii rezistente la medicamente. Aceasta înseamnă că infecțiile bacteriene, care puteau fi vindecate relativ ușor anterior, devin invulnerabile pentru medicamente.

Vestea bună este că, alături de usturoi, ghimbirul și-a demonstrat capacitatea de a face față “invulnerabilului”, reducând semnificativ fenomenul. Oamenii de știință sugerează că ghimbirul are un potențial uriaș, dar nu pe deplin explorat, în tratamentul multor boli bacteriene.

5.Îmbunătățirea stării cavității bucale

Ghimbirul inhibă activitatea bacteriilor patogene care provoacă boala gingiilor, în special gingivita, parodontita, infecțiile din cavitatea dentară și canalele radiculare. Este suficient să mestecați o bucată de ghimbir proaspăt o dată pe zi sau să clătiți gura cu tinctură de ghimbir – iar dinții vă vor mulțumi.

6.Viața intimă va căpăta noi culori

Faptul că ghimbirul este un afrodiziac se cunoaște de mii de ani în urmă. Despre capacitatea sa de a îmbunătăți vigoarea bărbătească a scris și Confucius. Oamenii de știință moderni au descoperit că, rădăcina ghimbirului nu doar stimulează dorința sexuală, dar poate, de asemenea, ajuta la lupta împotriva infertilității masculine, îmbunătățind calitatea spermei.

7.Îmbunătățirea memoriei și vitezei de gândire

Studiile de specialitate au arătat că ghimbirul încetinește semnificativ modificările legate de vârstă în cortexul cerebral. La persoanele care au consumat timp de două luni comprimate de extract de ghimbir s-a  constatat îmbunătățirea memoriei, reacției și capacității de învățare. Experții presupun că ghimbirul poate fi baza medicamentelor pentru bolile legate de vârstă, cum ar fi boala Alzheimer.