7 Metode excelente de a-ți dezvolta și îmbunătăți memoria!

Se pare că este posibil de a-ți dezvolta și îmbunătăți memoria și fără antrenamente istovitoare, prin metode plăcute.

Mișcarea

Ce nu ar spune unii despre alergat, acesta cu siguranță este benefic pentru memorie. Conform studiului publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, alergatul sporește creșterea celulelor nervoase în hipocamp – parte a creierului care gestionează memoria și orientarea spațială. Datorită unui experiment pe șoareci, oamenii de știință au stabilit: indivizii vioi au o memorie mai bună decât semenii lor mai sedentari.

Fructele de pădure

Bea suc de afine! Înainte se considera, că afinele îmbunătățesc vederea, acum s-a dovedit că acestea au un efect benefic și asupra memoriei. În timpul cercetărilor efectuate în centrul medical de la Universitatea Cincinnati, oamenilor în vârstă cu memoria slabă li se oferea în fiecare zi câte două cești și jumătate de suc de afine. După trei luni de „terapie cu suc” memoria lor s-a îmbunătățit considerabil spre deosebire de cei, care consumau în loc de suc placebo. De asemenea, afinele au redus simptomele de depresie și au scăzut nivelul de glucoză în sânge.

Dulciurile

A treia metodă a fost formulată de profesorul Leigh Riby de la Universitatea Caledoniană din Glasgow. El presupune, că insuficiența de glucoză este cauza tuturor problemelor legate de memorie. O băutură dulce înainte de ore le-a îmbunătățit performanța de memorie a studenților săi cu aproape 17%. Într-adevăr, glucoza activează hipocampul, dar totuși trebuie să ținem cont de obezitate, diabet și alte neplăceri provocate de excesul de dulciuri.

Somnul

Nu e o noutate, că cel mai bun ajutor pentru memorie este somnul împlinit. Spre bucuria iubitorilor de odihnă, acest fapt a fost demonstrat de către cercetătorii de la Harvard Medical School. Anume în timpul somnului, informația primită se aranjează pe rafturi și trece din memoria temporară în cea permanentă.

Dacă somnul îndelungat este pentru tine un lux nepermis, învățând ceva organizează pauze. Acestea măresc productivitatea. După cum susține Lila Davachi, profesor la Universitatea din New York, anume în timpul pauzelor creierul asimilează informațiile primite. Așadar, odihna este absolut indispensabilă pentru o memorie bună.

Ceai sau cafea

Veșnica întrebare „Ceai sau cafea?” are două răspunsuri bune nu doar în sensul gustului, dar și pentru memorie. Ceaiul (și cel negru, și cel verde) ajută la menținerea acetilcolinei, care transmite impulsuri nervoase de la celulă la celulă în creier, în special în centrele de memorie. După cum au demonstrat cercetătorii de la Universitatea din Newcastle, ambele tipuri de ceai împiedică formarea compușilor proteici, care se acumulează în țesutul cerebral în prezența bolii Alzheimer.

Cu toate astea, și amatorii de cafea au motive de a se bucura. În timpul unui experiment efectuat la Universitatea din Florida de Sud, șoarecii, care aveau leziuni similare cu boala Alzheimer în creier, erau serviți cu cafea. Participanții, care primeau zilnic o porție de cofeină, au reușit să își restabiliească funcția creierului și să prevină deteriorarea continuă a acestuia.

Mai puține calorii

Oamenii de știință germani de la Universitatea din Münster le-au propus celor trei grupuri participante la experiment o alimentare diferită. După trei luni, grupul care s-a alimentat după dieta cu un aport caloric redus cu 30%, a arătat o îmbunătățire semnificativă a memoriei verbale. Așadar, sloganul „Mai puține calorii!” ar trebui să fie deviza noastră în goana după o memorie perfectă!

Microelemente

După cum au confirmat oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts și de la Universitatea Tsinghua din Beijing, magneziul influențează benefic memoria oamenilor în vârstă. Acest mineral se găsește în legumele cu frunzele întunecate, în unele fructe, în leguminoase și nuci. Pentru un efect terapeutic, bărbații trebuie să consume cel puțin 400 mg de magneziu pe zi, iar femeile – cel puțin 300 mg. Pentru a obține garantat doza zilnică este suficient să mănânci, de exemplu, 100 de grame de alune și fulgi de ovăz, 200 de grame de hrișcă sau 150 de grame de cacao de 20%.