6 Hormoni care contribuie la îmbătrânirea prematură a corpului feminin! Trebuie să-i cunoști!

Printre zecile de hormoni produse de organismul nostru, există șase care sunt esențiali pentru aspectul feminin. Aceștia sunt responsabili de elasticitatea pielii, a cărei pierdere devine unul dintre primele semne ale îmbătrânirii.

Dacă dintr-un motiv oarecare echilibrul hormonal este afectat, procesul de îmbătrânire poate începe mai devreme decât se cuvine. Din fericire, există metode de a înlătura dezechilibrul hormonal și de a prelungi tinerețea.

Iată care sunt cei 6 hormoni de care depinde tinerețea unei femei!

1.Prasteron

Acesta este hormonul care are un efect calmant și anti-îmbătrânire. Însă, organismul nostru îl produce în cantități necesare doar până la vârsta de 30 de ani. După asta, tonusul muscular începe să scadă, vasele devin fragile, pielea își pierde elasticitatea. Toate acestea se întâmplă datorită prosteronului.

Cum să mărești nivelul de prosteron:

-Acizi grași. Include în dieta ta grăsimi sănătoase, din care organismul produce prosteron. Nuci, semințe, pește, avocado conțin acizi grași polinesaturați esențiali.

-Proteine. La micul dejun, mănâncă alimente bogate în proteine. Ele ajută în lupta împotriva schimbărilor de dispoziție și stabilizează sistemul nervos chiar de la începutul zilei.

2.Insulina

Insulina ridică nivelul de zahăr în sânge, iar atunci când iese de sub control, pe suprafața pielii apar diferite semne ale îmbătrânirii. Nivelul înalt de zahăr poate duce la apariția ridurilor și a pielii „lăsate”. Datorită glucozei, procesul numit glicare (lipire a moleculelor de zahăr și a proteinelor) are loc mai repede decât se cuvine conform vârstei, iar colagenul și elastina sunt distruse. Pielea elastică devine fragilă și deshidratată.

Cum să controlezi nivelul de insulină:

-Analiza sângelui. Mai întâi de toate adresează-te la medic, pentru a afla care este nivelul de zahăr în sângele tău. După o consultație la specialist poți recurge la metodele de ajutor.

-Cosmetica. Cremele și soluțiile care conțin retinoizi (vitamina A și derivații ei) stimulează producția de colagen. În compoziția produselor cosmetice ar trebui să fie prezente vitaminele C și E, precum și ceaiul verde – toate acestea acționează ca antioxidanți.

-Crema de protecție solară. Folosește protecția solară în fiecare zi, chiar și în timpul iernii. Razele soarelui distrug fibrele de elastină și contribuie la îmbătrânirea rapidă.

3.Cortizol

Nivelul înalt al hormonului stresului – cortizolul – duce la îmbătrânirea prematură. În dependență de tipul pielii, efectul negativ al cortizolului se manifestă în mod diferit: culoare palidă a pielii, uscăciune și efoliere, riduri adânci, grăsime sporită sau acnee. Acest hormon distruge fibrele de colagen și o deshidratează.

Cum să scazi nivelul cortizolului:

-Bea suficientă apă. Deshidratarea ușoară crește nivelul acestui hormon.

-Suplimente alimentare. Suplimentele bio cu Rhodiola Rosea reduc nivelul de anxietate și stres și, în același timp, a cortizolului.

-Muzica liniștită. Oamenii de știință susțin că terapia cu muzică reduce stresul.

-Meditația. Meditația face ca organismul nostru să reducă nivelul de cortizol fără preparate medicamentoase.

4.Melatonină

Melatonina reglează ritmurile noastre zilnice, adică spune corpului când este timpul să se odihnească. Toate procesele de înnoire a celulelor au loc în timpul somnului, iar dacă acesta nu este suficient, atunci pielea noastră începe să îmbătrânească prematur. Neajunsul de melatonină provoacă apariția ridurilor, căderea părului și apariția petelor pigmentate.

Cum să ridici nivelul de melatonină: 

-Alimentația corectă. Melatonina se conține în banane, roșii, orez și porumb.

-Obiceiurile. Alcoolul, fumatul și cofeina sunt contraindicate. Fiind utilizate în exces, producția de hormoni pur și simplu se oprește. Același efect îl au și unele medicamente: beta-blocantele, somniferele și medicamentele antiinflamatoare.

-Suplimentele alimentare. Melatonina poate fi administrată sub formă de pastile. Unii specialiști consideră, că după 35 de ani trebuie să suplinim neajunsul de melatonină artificial. Consultă-te cu un medic specialist.

5.Somatotropină

Odată cu vârsta, fiecare trece printr-o somato-pauză, un deficit de hormon al creșterii, numit somatotropină. Împreună cu reducerea nivelului de somatotropină scade masa musculară, în schimb apare surplusul de grăsime și riduri, schimbările de dispoziție, scade rezistența.

Unii recurg la injecții cu hormon de creștere, dar această metodă are numeroase efecte secundare: inflamații, dureri de cap, creșterea necontrolată a oaselor și a organelor interne.

Cum să mărești nivelul de somatotropină:

-Efortul fizic. Vor fi foarte benefice exerciții ca mersul cu viteza de 4-6 km/h, exercițiile cu greutăți (10-15 repetări). În mod ideal, antrenamentul de forță ar trebui să fie urmat de exerciții aerobice – mai întâi greutățile, apoi o plimbare la aer curat.

-Schimbările de temperatură. Vizitarea saunei sau dușul de contrast stimulează producția hormonului creșterii.

-Suplimentele bio. Acidul gamma-aminobutiric îmbunătățește somnul și crește nivelul somatotropinei.

6.Estrogen

Estrogenul determină celulele fibroblastice să producă colagen și elastină. Odată cu insuficiența de estrogen, apar ridurile, ovalul feței își pierde forma, iar pieptul se lasă. În plus, modificările au loc nu doar la nivelul pielii: cu cât mai puțin estrogen produce organismul, cu atât mai repede corpul se „uzează”.

Cum să ridici nivelul de estrogen:

-Alimentația corectă. Mănâncă lapte de soia, orez brun, semințe de in, legume proaspete și fructe. Produsele din carne inhibă producerea de estrogen, prin urmare, este mai bine să reduci consumul de proteine animaliere.

-Cosmetica. Poți utiliza creme cu fitoestrogeni. De exemplu, rădăcina de lemn dulce conține lichrivitină – un antioxidant care stimulează producția de colagen. Serurile și cremele cu acest ingredient ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire.

-Suplimentele alimentare. Fitoestrogenii sunt vânduți, de asemenea, ca suplimente alimentare cu trifoi roșu, oregano sau tsimitsifuga. Și, deși, acestea nu aparțin preparatelor hormonale, nu trebuie să le administrezi fără a consulta un medic.