50 de sfaturi de la un înțelept de 104 ani, ca să trăiești o viață lungă și fericită

Iată 50 de sfaturi pentru o viață fericită.

1. Învață să vezi totul în viață și să te bucuri de tot – iarbă, copaci, păsări, animale, pământ, cer. Uitați-vă la ele cu ochi buni și cu o inimă deschisă – astfel veți descoperi cunoștințele pe care nu le veți găsi în cărți . Și vă veți vedea în ele – îmblânzit și reînnoit.

2. Capătați obiceiul de a sta desculț pe pământ pentru cel puțin câteva minute cu orice ocazie. Dăi trupului pământ, până când el însuși îl va chema.

3. Căutați o șansă de a rămâne lângă apă. Ea va ușura oboseala, va curăţa gândurile.

4. Beți apă curată, ori de câte ori este posibil, fără a aștepta setea. Acesta este primul leac. Oriunde soarta m-a dus, am căutat mai întâi fântâna, sursa. Nu beți apă dulce și sărată (minerală) din sticle. Mai întâi îţi va distruge ficatul, apoi îţi va bloca vasele.

5. În fiecare zi pe masa ta ar trebui să fie legume. Legumele nutritive sunt cele încălzite de soare. Sfeclă roșie, în primul rând, nu există o hrană mai bună pe pământ. Apoi – fasole, dovleac, boabe, morcovi, roșii, ardei, spanac, salată, mere, struguri, prune.

6. Carnea mai bine să nu o mănânci. Să mănânci durere străină s-ar egala cu faptul de a lua-o asupra ta. Și noi nu suntem prădători.

7. Alimente proaste – cârnați, cartofi prăjiți, biscuiți, dulciuri, conserve, murături. Alimentele mele sunt cerealele, fasolea, verdeaţa. Prădătorul când mănâncă carne abia se târâie, devine leneș. Calul care mănâncă ovăz toată ziua trage. Lăcustele se hrănesc cu iarbă şi au puterea necesară pentru a zbura.

8.Mai bine să mănânci câte puţin dar de multe ori. Ca să mănânc mai puțin, beau multă apă și compot, mănânc alimente crude și legume crude. De joi seara până vineri seara nu mănânc nimic, doar beau apă.

9. Postul este cel mai mare har. Nimic nu întărește și nu mă face mai tânăr ca postul. Oasele devin ușoare, ca la pasări. Inima devine distractivă ca la un tânăr. Cu fiecare post major întineresc cu câțiva ani.

10. Soarele se ridică pe cer și rămâne acolo pentru tine. Lucrul merge bine după răsăritul soarelui. Te vei obișnui cu acest fapt și veți fi puternici în corp și sănătoși în spirit. Creierul se odihneşte mai bine în somn seara. La fel procedează călugării și războinicii. Și au puterea de a sluji.

11. Este bine să faceți o jumătate de oră de pauză la mijlocul zilei, astfel încât sângele să reînvie capul și fața. Este rău să dormi după masă, deoarece sângele devine gros și se depozitează grăsime pe vase.

12. Stai mai puțin, dar dormi destul.

13. Încearcă să stai mai mult afară. Învață să trăiești într-o cameră răcoroasă. Este suficient ca picioarele și mâinile să fie calde, în schimb capul să fie rece. Corpul se stinge și îmbătrânește de căldură. În pădurile Ussuriysk am cunoscut un chinez bătrân, care purta mereu în haine de bumbac, dar în coliba unde dormea era răcoros.

14. Un corp slab îl puteţi întări cu ierburi. Aburiţi cu apă clocotită o mână de ierburi, fructe de padure, frunze, crengi de zmeură, căpșuni și beți toată ziua. În timpul iernii veți obţine multe beneficii.

15. Nu uitați de nuci. Nuca este ca și creierul nostru. Oferă putere pentru creier. Este benefic să utilizați zilnic o linguriță de unt de arahide.

16. Fiți amabili și atenți cu oamenii. De la fiecare, chiar și de la cel gol sufleteşte, puteți învăța ceva. Nu faceți din oameni nici dușmanii, nici prieteni. Și atunci nu veți primi de la ei necazuri.

17.Ce este destinat să se întâmple, se va întâmpla. Învață doar să aștepți cu gândul împăcat. Ceea ce nu trebuie să aveți nici nu trebuie să așteptați. Lăsați în suflet să fie lumină.

18. Nu crede în prejudecăți, astrologi, nu recurge la ghicire. Păstrați-vă inima și sufletul curate.

19. Când vă este rău pe suflet, trebuie să mergeți foarte mult. Mai bine în câmp, pădure, pe apă. Apa îți va alunga tristețea. Dar ţine minte: cel mai bun medicament pentru trup și suflet este postul, rugăciunea și munca fizică.

20. Mergi mai mult. Pe piatra care se rostogolește mușchiul nu va crește. Problemele ne țin pe pământ. Nu te teme de ele, dar nici nu le lăsa sa te domine. Nu vă fie frică să începeți o afacere nouă – vă veți autodepăși.

21. Nu am fost niciodată la odihnă, nicio duminică nu m-am odihnit. Odihna mea este o schimbare de ocupație. Nervii se odihnesc când mâinile lucrează. Corpul câștigă forța atunci când capul funcționează.

22. Nu cere puţin. Cere mult. Și vei obţine mai mult decât puţin.

23. Nu fiți vicleni pentru a beneficia, dar încercați să fiți folositori. O viță care nu dă roade curând se usucă.

24. Nu fiți ciudați și batjocoriţi, dar fiți veseli.

25. Nu mânca prea mult! O fiară flămândă este mai inteligentă și mai rapidă decât o persoană bine hranită. Cu o mână de fructe uscate și o cană de vin, legionarii romani au fugit 20 de kilometri în muniție completă, s-au prăbușit în rândurile inamice și s-au luptat o jumătate de zi fără să se odihnească … Iar din sațietatea și deznădejdea patricienilor, Imperiul Roman a căzut.

26. După cină, mă plimb în grădină încă o jumătate de oră.

27. Când mâncați, nu beți nimic. Nu beți nici înainte de masă şi nici după masă.

28. Pentru a nu merge cu copilul prin spitale și farmacii, daţi-l în mâinile Naturii. De la o vârstă fragedă, învățați-l să meargă pe pământ desculț. Aceasta este cea mai puternică întărire. Dacă-l arde soarele îi face bine, o viespe sau o furnică dacă-l muşcă de asemenea îi face bine, înghimpat de urzică, scăldat în apă rece, zgâriat cu un ghimpe – prin urmare, s-a întărit de boli, a devenit mai rezistent, mai puternic în spirit.

29. Atunci când tăiaţi legumele cu cuțitul, ele își pierd parțial puterea pământească. Este mai bine să le mâncați și să le gătiți întregi. Ceapa este de două ori mai utilă dacă este zdrobită în mâini sau de o placă de lemn.

30. Nu este neapărat să beţi ceai de la magazin. Pentru mine, cele mai bune frunze de ceai sunt din crengile tinere de pere. Acest ceai este foarte parfumat și vindecător. Îndepărtează sărurile și excesul de apă, ameliorează durerea și inflamația articulațiilor. Pe când cafeaua, băuturile dulci, berea atacă inima.

31. Dacă sunteți obosit, aveţi o slăbiciune, durere, dați-i corpului o odihnă. Mâncaţi ceva mai uşor. Pentru a face acest lucru, trebuie să mănânci numai un fel de mâncare în timpul zilei. A doua zi un alt fel de mâncare. Și așa cel puțin o săptămână sau două.

32. Vrei să rămâi tânăr și să trăiești mult? O zi pe săptămână, mănâncă doar nuci și mere. Dimineața, pregătiți 8 mere și 8 nuci. Aproximativ la fiecare 2 ore mănâncă un măr și o nucă. Ca în timpul zilei stomacul să fie ocupat.

33. Când simți că organismul tău devine repede obosit, te enerveză totul, munca, îţi cade  totul din mâinile tale – asta înseamnă: trebuie să mâncaţi morcovi de două sau trei ori pe zi. Așa că recuperați puterile.

34. Gatesc bucate fierbinti ca să mănânc doar de 1-2 ori. Alimentele ar trebui să fie proaspete.

35. Pentru a evita răcelile, nu te spăla cu apă fierbinte, mănâncă nuci și usturoi în fiecare zi, mergi desculț în lanul de porumb și dormi mult.

36. Când vine sezonul de fructe, puteți renunţa la orice mâncare, dar nu la fructe. Mănâncă cel puțin o ceașcă în fiecare zi. Dacă stelele sunt ochii cerului, atunci fructele de padure sunt ochii pământului. Nu există între ele principale şi secundare. Fiecare din ele te va sătura cu putere si sănătate – de la cireș până la pepene verde.

37. Creşte în tine un sentiment de bucurie și farmec al vieții.

38. Găsiți timp pentru tăcere, pentru liniște, pentru o conversație sinceră cu voi înșivă.

39. Ce este bine și ce este rău – să vă spună inima, și nu zvonul uman.

40. Nu vă faceți griji de ceea ce gândește și spune cineva despre tine. Fii tu propriul tău judecător de puritate și demnitate.

41. Nu vă supărați pe oameni. Nu îi judecați. Fiecare persoană pe care o iertați vă va adăuga iubirea pentru voi înșivă.

42. Dacă inima voastră este plină de iubire, nu este loc de teamă în ea.

43. Nu concurați în nimic cu nimeni. Fiecare are talentul său. Mai bine să cedezi.

44. Sărac nu este cel care are puțin, dar cel care crede că are puțin.

45. Nu bateți niciodată copii și nu strigați la ei. Altfel vor crește sclavi.

46. Nu vă contraziceţi. Toată lumea are propriul adevăr și propria sa supărare.

47. Nu învăța pe oameni cum să trăiască, ce să facă. Eu nu învăț niciodată, doar ofer sfaturi atunci când mi le cer.

48. Nu te considera mai deștept, mai decent, şi mai bun decât alții.

49. Nu încercați să fiți un exemplu pentru alții. Căutați un exemplu în apropiere.

50. Puterea vindecătoare – somnul sănătos. Dar trebuie să-l câștigi în fiecare zi prin muncă și efort.