5 porunci evreiești care te vor învăța să porți mai multă grijă părinților

În familiile de evrei, educația este bazată pe respect și dragoste reciprocă. Copiii își onorează părinții, le sunt recunoscători și au grijă de ei când sunt bătrâni și neputincioși. Acestea sunt niște caracteristici reprezentative pentru acest popor. Cum crezi că reușesc să consolideze această tradiție? Respectă aceste 5 porunci.

„Mai întâi în suflet, după aceea în minte”

Receptivitatea, bunătatea, dreptatea și simțul obligației – acestea sunt calitățile de bază pe care evreii încearcă să le cultive în copiii lor încă de mici. La vârsta preșcolară, în educație se pune accentul pe dezvoltarea personalității și nu pe dezvoltarea intelectuală. Cu vârsta, calitățile înrădăcinate se consolidează. Atunci când copiii greșesc, părinții le explică cu tact ce să facă, de asemenea, părerea celor mici este luată în calcul, ei sunt ascultați și înțeleși de părinți.

Datorită acestei atitudini, copilul își iubește și își prețuiește părinții, fără să adune supărări pe ei. Când cresc, aceștia sunt gata să facă orice pentru familie și fac asta din tot sufletul.

„Îmbătrânind, omul vede mai prost, dar mai mult”

Copiii văd de mici cum părinții lor au grijă și sunt respectuoși față de bunei, în special, și față de toți bătrânii, în general. Pentru evrei, bătrânii sunt un etalon al înțelepciunii, așa că îndemnurile acestora sunt extrem de prețuite.

„Avem două urechi și o gură pentru a asculta mai mult și a vorbi mai puțin”

Rostul vieții evreiești constă în creare, conștientizare și căutarea locului în această lume, lucruri imposibile fără respectul față de cei mai în vârstă. Copilul este învățat să asculte sfaturile, să învețe din greșelile lor și să le ia exemplul. De aceea, părinții au întâi de toate calitatea de mentori, care le arată calea.

„Calul te va aduce pe câmpul de luptă, dar nu va lupta pentru tine”

Chiar dacă ascultă ce spun cei mai experimentați, evreii sunt foarte independenți în luarea deciziilor. Acest lucru, la fel, se datorează educației. Mamele își îndrumă copiii, dar nu se impun. Încă de mici, aceștia sunt învățați să poarte responsabilitate pentru acțiunile lor.

„Cele mai bune mere sunt în vârful copacului”

Încă o regulă evreiască spune că trebuie să tindem spre mai mult și să nu ne oprim la ceea ce am obținut. Părinții își ajută odraslele în această cale. În rezultat, copiii înstăriți, care au obținut succes la maturitate devin și mai recunoscători părinților.