5 metode testate pentru a fi energic și productiv!

Vă veți îmbunătăți puterea de concentrare, simți mai în formă și reuși mai multe lucruri.

Ce trebuie să încercați?

1.Tehnici de respirație

În orice activitate, în special cea intelectuală, este necesară concentrarea. Dacă nu vă puteți concentra, vă simțiți neliniștiți și deprimați – faceți o pauză pentru respirația diafragmatică.

Respirația diafragmatică calmează sistemul nervos, reducând nivelul hormonului de stres – cortizol, mărește nivelul de energie și încrederea în sine, și ajută la lupta împotriva inflamațiilor.

Cum să respirați corect?

Așezați-vă comod, îndreptați-vă spatele, închideți ochii. Respirați adânc, umpleți aerul nu numai cu pieptul, ci și cu stomacul. Pentru a simți asta, puneți o palmă pe ea: dacă se ridică pe o respirație, respirați corect.

Inspirați și expirați adânc.

Setați cronometrul și respirați în acest fel timp de 5 – 15 minute.

În timp ce respirați nu lăsați gânduri străine, concentrați-vă asupra procesului.

2.Plante adaptogene

Plantele adaptogene conțin substanțe care nu modifică activitatea sistemelor și a organelor, dar ajută organismul să funcționeze normal în condiții dificile. Se crede că aceste plante funcționează ca un vaccin molecular împotriva stresului. Ele provoacă puțin stres în organism, iar în rezultat, sistemul nervos învață să reziste mai bine la factorii de stres.

Iată câteva plante care au un efect pozitiv dovedit:

Rhodiola rosea – mărește energia și concentrarea, combate oboseala și arderea. Mărește atenția, viteza și precizia atunci când se lucrează în condiții stresante.

Eleutherococcus – reduce oboseala mentală și fizică, ajută la combaterea stresului, îmbunătățește concentrarea și memoria.

Lemongrass chinez – luptă cu oboseală mentală, slăbiciunea, crește timpul de muncă viguroasă.

Ginseng obișnuit – ameliorează oboseala, îmbunătățește abilitățile cognitive – gândirea și învățarea.

Ashwagandha (Ginseng indian) – elimină stresul, are un efect pozitiv asupra sistemului nervos central, îmbunătățește imunitatea.

Basilic – elimină stresul și oboseala, îmbunătățește memoria și normalizează somnul.

Puteți aplica aceste plante în tincturi sau tablete conform instrucțiunilor. Busuiocul poate fi adăugat în mâncare sub formă de mirodenii sau poate fi mâncat proaspăt.

3.Masajul feței

Uneori, în încercarea de a vă relaxa, vă frecați automat fruntea sau masați templele. O astfel de reacție nu este accidentală. Masajul facial ajută la eliminarea tensiunii și anxietății, îmbunătățește starea de spirit și vă scapă de oboseală. Mai mult decât atât, are nu numai un efect calmant, dar și un efect revigorant și stimulant.

Puteți face masaj facial chiar și la locul de muncă, și pentru asta nu aveți nevoie de un specialist.

4.Produse bogate în fier

Acest sfat nu este pentru toată lumea, ci numai pentru persoanele cu deficit de fier.

Dacă alimentația dvs. nu are suficient fier, corpul nu are suficientă hemoglobină, o proteină care conține fier, responsabilă pentru transportul oxigenului. Simptomele anemiei cu deficit de fier includ: oboseala, slăbiciunea, pielea palidă, dureri în piept, bătăi rapide de inimă, respirație scurtă, dureri de cap sau amețeli, membre reci, unghii fragile etc.

Anemia cu deficit de fier se poate dezvolta în diferite boli asociate cu pierderea sângelui, precum și lipsa alimentelor bogate în fier în alimentație.

Conform normelor, un bărbat adult ar trebui să consume cel puțin 8-10 mg de fier pe zi, iar o femeie trebuie să consume 15-20 mg.

În principal, primim fier din produse de origine animală: ficat (9 mg la 100 g de produs), curcan (4 mg per 100 g de produs), pui (3 mg per 100 g de produs), carne de vită (2,8 mg per 100 g de produs ), macrou (2,3 mg per 100 g de produs). Fierul din ele este bine absorbit de corp.

De asemenea, fierul se găsește și în produsele de origine vegetală, de exemplu în varză de mare (16 mg per 100 g de produs), hrișcă (7,8 mg la 100 g de produs), mazăre (6,8 mg la 100 g de produs), fasole (5,9 mg per 100 g de produs), piersici (4,1 mg per 100 g de produs), pere, mere, prune, caise (2,3-2,1 mg per 100 g de produs), ciuperci proaspete (5,2 mg per 100 g de produs). Însă, fierul din produse vegetale este absorbit mult mai greu. De exemplu, doar 2-3% din fier poate fi absorbit din fasole, în timp ce din ficat -12-26%.

Pentru a compensa deficitul de fier, adăugați mai multe alimente bogate în acest element și acid ascorbic în dieta dumneavoastră.

5.Pauză după fiecare 90 de minute de lucru

Somnul unei persoane este împărțit în cicluri de 90 de minute. În acest timp, avem timp să ajungem la un somn adânc și apoi să intrăm în faza restauratoare – REM, în timpul căreia apar vise.

Oamenii de știință au observat că există schimbări ciclice de 90 de minute și în timpul activității.

S-a dovedit că cei mai buni specialiști au sesiuni de lucru nu mai lungi de 1,5 ore și lucrează nu mai mult de 4,5 ore pe zi. Pentru rezultate optime în orice activitate, se recomandă evitarea practicii mai lungi, pentru a vă recupera pe deplin în ziua următoare.

Cum să aplicați aceste metode pe parcursul unei zile de lucru?

Iată un plan de acțiuni:

1.Evaluați dacă există suficiente alimente bogate în fier în dieta dumneavoastră. Consumul acestui element pentru bărbați este de 8-10 mg pe zi, pentru femei – 15-20 mg pe zi. Dacă nu există suficient fier, adăugați mai multe alimente bogate în acest element: ficat de pui și vită, carne de vită, curcan. Verificați dacă există suficientă vitamină C în dieta dvs. (50-70 mg pe zi). Aceasta ajută la absorbția fierului din alimente și este în mod special necesar pentru vegetarieni.

2.Încercați ierburi adaptogene: Rhodiola rosea, spiridus eleutherococcus, ginseng obișnuit, lemongrass chinez, ashwagandu, busuioc. Luați tincturi sau pilule conform instrucțiunilor.

3.Împărțiți ziua de lucru în intervale de 90 de minute de lucru cu pauze de 10-20 de minute între ele. Dacă este posibil, nu faceți același lucru mai mult de 4,5 ore pe zi.

4.În pauze, practicați respirația diafragmatică (5-10 minute), încercați tehnici diferite.

5.Atrageți atenție la mușchii feței. Dacă simțiți că sunt încordați, faceți masaj.