5 exerciții, de la profesorul rus Vladimir Zhdanov, care vă pot salva vederea

Văzul este una dintre cele mai valoroase abilități ale omului, pe care natura ne-o oferă. Vederea începe să se deterioreze, provocându-ne o mulțime de neplăceri. În unele cazuri oculiștii le recomandă oamenilor cu vedere slabă exerciții pentru îmbunătățirea văzului. Psihologul, fizicianul și profesorul rus Vladimir Zhdanov a dezvoltat un complex de exerciții pentru asemenea cazuri.

Metoda profesorului este destinată persoanelor care suferă de: astigmatism, hipermetropie, strabism și miopie.

Potrivit lui Zhdanov, refacerea completă a văzului este în puterea oricui este dispus să-și petreacă timpul pentru a face exercițiile de mai jos.

1.Solarizare

Acest exercițiu este realizat cu o sursă naturală de lumină, fie cu ajutorul soarelui, fie cu o lumânare.

Solarizarea se efectuează lent. Pentru a efectua acestui exercițiu, brațele și picioarele ar trebui să fie relaxate. Persoana, cu fața îndreptată spre lumină, trebuie să apuce piciorul stâng și să-l tragă spre dreapta, astfel încât sursa de lumină să rămână în partea stângă. Apoi de-a lungul aceleiași traiectorii este necesar să reveniți la poziția inițială. După aceea, faceți același lucru cu piciorul drept.

Repetați aceste mișcări de 20 de ori până când în ochi apar 4 sau 5 „scântei”, fapt care arată că retina a atins nivelul maxim de activare.

2.Palming

Acest exercițiu se efectuează imediat după solarizare. Palming, atunci când ascunzi ochii cu palmele, se realizează când soarele sau o altă sursă de lumină se află în spatele tău.

Pentru procedură, persoana ar trebui sa se relaxeze și să se gândească la un lucru pozitiv. Cel mai bine ar fi dacă persoana va sta cu coatele pe masă. Degetele trebuie să fie traversate perpendicular, iar nasul trebuie poziționat între degetele mici.

Când ochii sunt ascunși între palme, ar trebui să vă imaginați ceva care vă aduce pace, fericire și plăcere. Exercițiul trebuie să dureze până când ochii se relaxează și „scânteile” din ochi dispar.

3.Aproape-Departe

Acest exercițiu implică vizualizare. Persoana trebuie să-și imagineze un fluture așezat pe tavan. Persoana trebuie să-l „urmărească” pe fluture cum acesta se mișcă pe lângă sprâncene, se așează pe perete, se apropie și se depărtează de nasul urmăritorului.

În timpul celei de-a treia mișcări, traiectoria fluturei pornește de la podea și este îndreptată către buza inferioară a persoanei. După aceea, ar trebui să clipiți din ochi și să repetați exercițiul de 6 ori.

Traiectoriile mișcării ochilor descrise mai sus trebuie efectuate în timpul unei lecții și nu în exerciții separate.

4.Fixare centrală

Puteți efectua acest exercițiu atât acasă cât și în orice alt loc. Dacă sunteți acasă ar trebui să mergeți la fereastră și să selectați unul dintre obiectele îndepărtate, de exemplu, un copac din grădină.

Trebuie să vă uitați atent la acel copac, apoi să vă îndreptați privirea spre o ramură din copac, apoi spre o frunză.

Este posibil să faceți acest exercițiu și pe stradă, având în vedere, de exemplu, mulțimea de oameni care stă la stația de autobuz. După ce te uiți la toți oamenii, va trebui să priviți doar o persoană, apoi un obiect care-l are acea persoană. Faceți acest lucru discret, să nu creadă acea persoană cu sunteți un hoț.

Când vă alegeți o haină, uitați-vă la detaliile acesteia, de exemplu la nasturi.

Un alt mod de a face acest exercițiu este să vizualizați pagina cărții, apoi textul de pe pagină, iar după o frază, un cuvânt și o literă.

5.Combinație

Acest exercițiu este o combinație a celor trei anterioare. Persoana trebuie să deseneze un dreptunghi în aer care are o dimensiune maximă. Puteți începe să-l priviți din orice unghi și puteți merge în orice direcție.

Deci, primul punct al unui dreptunghi imaginar poate fi în partea stângă sus. După aceea, ochiul trebuie mutat în sus și spre dreapta, coborât în colțul din dreapta jos, trasând o linie orizontală imaginară și revenind la poziția inițială. În cadrul exercițiului, desenul figurii geometrice trebuie făcut în direcția opusă.

După fiecare exercițiu, trebuie să clipiți repede, și apoi să treceți la următorul. Se recomandă efectuarea acestui set de exerciții de trei ori pe zi timp de 10 minute. Acest lucru va fi mult mai eficient decât o singură lecție, chiar și timp de 30 de minute.

Ținem să menționăm că este strict interzisă efectuarea exercițiilor pentru persoanele care  se află în perioada de reabilitare după intervenția chirurgicală la ochi și pentru cei care riscă să li se detașeze retina.

Zhdanov mai recomandă persoanelor să respecte trei reguli foarte importante, pentru îmbunătățirea vederii este de dorit să nu folosiți ochelari sau lentile, care, de regulă, joacă rolul de baston, fără a corecta defectele existente, ochii ar trebui să se uite la lumina soarelui cât mai des posibil, ochii ar trebui să se odihnească periodic chiar și în timpul unui lucru urgent.