
Praful nu este nimic altceva decât particule foarte fine, provenite din fărâmițarea naturală a unor corpuri solide, a scoarței terestre sau din unele procese biologice ale viețuitoarelor. Acesta se găsește peste tot, poate provoca alergie și influența negativ asupra sănătății. Desigur, este imposibil să scapi complet de praf, însă există unele metode eficiente de a lupta cu prezența acestuia în locuință.
Obiectele din casă
Totul este simplu: praful se așează pe suprafața lucrurilor, de aceea cu cât ai mai puține în jur, cu atât mai puțin praf acestea vor aduna. Fă o revizie acasă: scapă de obiectele inutile, iar pe cele rămase aranjează-le și păstrează-le în dulapuri și pe rafturi închise.
Curățenia umedă
Fă-o în mod regulat, atunci praful se va așeza mult mai rar. Atrage o deosebită atenție locurilor greu accesibile – anume acolo, de obicei, se adună cel mai mult praf.
Curățarea covoarelor și a mobilierului
Pe mobila moale, perne și covoare se adună foarte mult praf, de aceea este necesar să le curăți în mod regulat. Pernele și covoarele trebuie scuturate periodic în afara locuinței.
Spălarea perdelelor
Și perdelele necesită o spălare sau curățare periodică cu abur. Cea mai convenabilă medotă ar fi un aburitor de podea cu rezervor mare pentru apă.
Spălarea lengeriei de pat
Mai des decât celelalte obiecte trebuie spălată lengeria de pat, deoarece aceasta acumulează praf, particule de piele, păr, microbi. Este indispensabil ca plapumele să fie spălate la fiecare 3-4 săptămâni, iar fețele de pernă în fiecare săptămână.
Descalță-te la intrarea în casă
Murdăria pe care o aduci de afară se usucă și contribuie la apariția prafului, de aceea descalță-te înainte de a intra în casă și roagă-ți oaspeții să facă același lucru. Astfel, curățenia va deveni un proces mai puțin chinuitor.
Utilizează dispozitive speciale
Aspirator. Este mai bine să utilizezi dispozitivul cu un sistem de filtrare umedă a aerului, deoarece sacul de la aspirator permite unei cantități de praf colectat să ajungă din nou în aer.
Umidificator. Într-o cameră cu un nivel ridicat de umiditate, praful se așează mai repede, astfel încât este mai ușor de a fi curățat.
Purificator de aer. Acest dispozitiv dispune de un filtru încorporat care reține praful.
Există câteva șiretlicuri, care te vor ajuta să scapi de praf pentru o perioadă de timp mai îndelungată.
1.Șterge praful cu o cârpă din microfibră. Acest material absorbe bine praful. De asemenea, pentru acest scop este potrivit bumbacul.
2.Mai întâi trebuie să ștergi praful de pe obiectele și rafturile situate mai sus, apoi celelalte suprafețe coborându-te spre podea.
3.Dacă tratezi suprafețele cu soluții speciale, praful se va aduna mult mai greu pe ele. Este vorba de antistatice. Pentru mobilier utilizează soluții de lustruire, care conțin antistatici respingători de praf. Pentru mobila moale există spray-uri speciale care se pulverizează pe suprafață și împiedică praful să se adune.
4.Pentru lupta cu praful poți utiliza un remediu pregătit acasă: amestecă 2 lingurițe de ulei de măsline, 1/4 de pahare de oțet și 10 picături de oricare ulei eteric într-un pahar cu apă rece. Se va potrivi foarte bine uleiul de lămâie, levănțică sau arbore de ceai. Soluția obținută trebuie să o pulverizezi pe suprafața mobilierului. Aceasta nu doar ajută eficient în combaterea prafului, ci și elimină perfect mirosurile.
Acum, ținând cont de aceste sfaturi, poți începe curățenia și, în curând, praful nu va mai prezenta o problemă pentru tine!