4 Sfaturi de la legendele din lumea finanțelor: „Mai întâi de toate, plătește-te pe tine!”

Crearea unei baze financiare solide începe cu patru pași simpli și eficienți. Deși, calea spre bogăție poate fi lungă, există câteva lucruri, pe care le poți face deja astăzi. Și acestea nu sunt niște vorbe goale! Iată 4 sfaturi de la unii dintre cei mai respectați oameni din lumea finanțelor: John D. Rockefeller, George Clason, Dave Ramsey și Robert Kiyosaki. Urmează-le recomandările și vei stăpâni știința banilor.

„Planifică bugetul cu înțelepciune și nu lăsa niciun dolar să se piardă în zadar.” (J. Rockefeller)

De la cea mai tânără vârstă Rockefeller ducea un jurnal personal de contabilitate. El își nota fiecare dolar câștigat, cheltuit, dăruit și investit. Contabilitatea a devenit un mod de viață, și chiar și atunci când a devenit milionar, el nu a încetat să-și facă scrupulos notițele financiare.

Totul începe cu bugetul. Aceasta nu este o sarcină plictisitoare, ci un instrument care te va ajuta să atingi perfecțiunea. În locul contabilității de bază a veniturilor și cheltuielilor, acesta devine o declarație a priorităților tale.

Funcționarea în cadrul unui buget îți va permite să îți controlezi viața financiară și să îți modelezi viitorul în direcția aleasă.

Din fericire, nu vei fi nevoit să păstrezi un caiețel mic, cum o făcea Rockefeller. Acum există multe site-uri și aplicații, care simplifică acest proces și te pot ajuta să gândești alftel despre banii tăi.

„Mai întâi de toate, plătește-te pe tine.” (G. Clason)

George Clason a fost soldat, autor și întreprinzător, și este cel mai bine cunoscut pentru parabolele despre cumpătare și bogăție. Posibil, nu îi cunoști numele dar ai auzit despre cea mai reușită lucrare a sa „Cel mai bogat om din Babilon”. Această carte a fost publicată pentru prima dată în anul 1926 și conține multe sfaturi și gânduri înțelepte. Cea mai renumită maximă a lui Clason este simplă: Mai întâi de toate plătește-ți ție.

Sună grozav, nu? Dar sfatul acesta nu este chiar atât de simplu de urmat. Să pui deoparte 10% din venitul tău și să nu te atingi de acei bani?

Calitatea vieții tale puțin se va schimba, dacă vei încerca să trăiești cu 90% din salariul tău, dar în sfârșit vei obține capitalul pentru a progresa în atingerea obiectivelor.

„Trăiește după posibilități.” (D. Ramsey)

Din păcate, ne aflăm sub influența marketing-ului din momentul când ne naștem. Spoturile publicitare și reclamele încearcă să ne convingă: fericirea este ceea, ce poți cumpăra. Dar în adâncul sufletului, tu știi adevărul. O mașină nouă, o casă mare, ultimul iPhone nu îți va aduce o satisfacție de lungă durată.

Schimbându-ne modul de gândire, putem trăi mai econom și, în rezultat, putem deveni mai fericiți. Fii atent și gândește-te, unde se duc banii tăi. Ține minte, este mult mai simplu să-i cheltuiești decât să-i câștigi.

„Fă diferența între active și pasive.” (R. Kiyosaki)

Robert Kiyosaki, autorul bestsellerului „Tată bogat, tată sărac” recomandă un pas suplimentar, pentru cei care își doresc să devină bogați:

„Trebuie să cunoști diferența dintre active și pasive și să cumperi active. Dacă îți dorești să fii bogat, este tot ce trebuie să știi. Este regula Nr. 1. Poate părea absurd de simplu, dar majoritatea oamenilor nu înțelege, cât este de important acest lucru.”

Așadar, cum definește el activul și pasivul?

„Activul este ceea, ce înmulțește banii în buzunar. Pasivul este ceea, ce scoate banii din buzunarul meu”.

Deci, lucruri precum bunuri imobiliare profitabile, acțiuni, obligațiuni, redevențe și fonduri mutuale sunt active. Aceste lucruri au valoare, aduc venit și sunt prețuite.

Alte lucruri, cum ar fi casa proprie, automobil, televizor cu ecran mare, iahtul – sunt pasive, pentru că acestea necesită cheltuieli din buzunar.

Principala sarcină este de a găsi echilibrul corect. Atunci când obții un venit, cum îl folosești? Îți ajunge disciplină, pentru a utiliza banii tăi în interesele proprii? Sau cazi și mai adânc în groapa datoriilor? Decizia îți aparține și ea îți va determina viitorul financiar.