Spune „NU” în aceste 30 de situații și vei fi un om fericit

Mulți oameni cred că cea mai bună cale spre fericire este să spună „da” tuturor lucrurilor bune, dar de fapt, aceasta este doar o față a monedei. De prea multe ori spunem „da” în situații când ar trebui să nu fim de acord, să ne gândim la noi, nu la cei din jur. Vedeți mai jos o listă de lucruri, scrisă de bloggerul Danny Forest, la care trebuie să renunțăm pentru a fi fericiți.

Învață să spui „NU” următoarelor lucruri:

1.Autocriticii excesive – ești aproape întotdeauna mai bun decât crezi tu.

2.Amânării – nu te mai gândi la anumite lucruri, dar fă-le. Marcus Aurelius a spus: „Omul nu trebuie să se teamă de moarte, ci de faptul că nu va începe să trăiască.”

3.Scuzelor – nu căuta motive și scuze pentru lucrurile pe care ți-i frică sau lene să le faci. Omul de știință american, George Washington Carver, a spus: „99% dintre învinși sunt oamenii care au inventat scuze”.

4.Obiceiului de a te compara cu alții – nu te uita la concurenți, ai grijă de tine. „Comparația este un hoț al plăcerii” – Theodore Roosevelt.

5.Deciziilor impulsive – încearcă să te gândești la fiecare pas important. Nu lua o decizie când ești copleșit de emoții.

6.Alimentelor dăunătoare – crezi că mâncarea sănătoasă nu are gust? Cu cât le vei mânca mai des, cu atât mai gustoase ți se vor părea.

7.Să omiți prânzul sau cina – pentru a funcționa corect, creierul trebuie să fie alimentat. Mănâncă regulat și mereu ține minte următoarea schemă: „săritul peste mese -> foame -> supraalimentare -> creștere în greutate.”

8.Abuzului  de automobil – nu ieși din ogradă fără mașină? Chiar și la cel mai apropiat magazin mergi cu automobilul? Alege să faci plimbări pe jos, cât mai des posibil. Thomas Jefferson a scris: „Plimbarea este cel mai bun exercițiu posibil. Învață-te să faci plimbări lungi.”

9.Amânării alarmei – concentrează-te pe obiectivele propuse și setează-ți deadline-uri atât de restrânse încât să nu ai timp să le amâni nici „pentru 5 minute”.

10.Egoismului – învață să oferi, pentru că după cum știi, oamenii zgârciți rămân singuri.

11.Comparării a ceea ce nu poate fi comparat – ascultă sfatul lui Bill Gates: „Nu te compara cu nimeni. În acest fel, te insulți singur pe tine”.

12.Pierderii timpului – aștepți o cafea să fie pregătită sau un fișier să se încarce la calculator? Nu pierde timpul, fă ceva util.

13.Distracțiilor zilnice – distracțiile sunt bune, dar nu în fiecare zi. Nu uita de obiectivele propuse, dar nici de odihnă. Oscar Wilde a spus: „Totul are nevoie de moderație, chiar și moderația.”

14.Lucrurilor care te distrag de la un somn sănătos – nimic nu ar trebui să te încurce să dormi bine, deoarece, așa cum a spus Dalai Lama, „Somnul este cea mai bună meditație”.

Bloggerul Danny Forest.

15.Unui drum lung spre locul de muncă – încearcă să-ți găsești un loc de muncă cât mai aproape de casă, pentru ca să nu pierzi timp pe drum. Timpul este cel mai prețios lucru pe care îl are omul. Și totuși, dacă drumul spre birou durează mult, cel puțin umple-l cu ceva util: o carte sau un podcast.

16.Tot ce-ți distrage atenția – este imposibil să faci ceva global, fiind constant distras de lucruri minore. Când trebuie să efectuezi o sarcină importantă, încearcă să elimini lucrurile și situațiile care te distrag.

17.Ce îți împiedică progresul personal – ai un prieten toxic? Spune-i adio. Prea multe emisiuni TV pe Netflix sau jocuri video? Blochează-le. Întoarce-te la asta când vine timpul să te relaxezi.

18.Lecturii, care nu aduce bucurie – nu este necesar să citești o carte, un articol sau chiar o postare pe internet doar pentru că ai început-o. „Viața este prea scurtă pentru a citi o carte rea”, a scris James Joyce.

19.Realizării lucrurilor inutile – planifică-ți timpul, dă prioritate sarcinilor care merită, în acest mod, vei face doar lucruri importante.

20.Planificării unui lucru ce trebuie făcut – ia aminte la sloganul Nike: „Doar fă asta!”

21.Telefonului – mulți oameni de succes își păstrează telefonul „Modul avion” în cea mai mare parte a zilei. „Tehnologia poate fi cea mai bună prietenă, dar poate și să ne otrăvească viața. Ea ne încurcă să gândim și să visăm”, a spus Steven Spielberg.

22.Rețelelor sociale – elimină Facebook-ul și Instagram-ul de pe telefon. Limitează-ți timpul pe care-l irosești cu rețelele sociale.

23.Nu îți pierde timpul cu problemele altora –  nu bârfi, nu critica, nu te băga în viața celorlalți. Pur și simplu pune-te în pielea lor.

24.Răspunsurilor imediate la mesaje, scrisorilor și emailurilor – încearcă să aloci timp separat pentru ele.

25.Scepticilor – potrivit lui Arianna Huffington, redactor-șef la publicația americană The Huffington Post: „Scepticii nu ne afectează – dacă nu le permitem să facă acest lucru”.

26.Obiceiurilor proaste – nu rămâne într-o rutină care îți afectează productivitatea. Potrivit antreprenorului american Warren Buffet, „Obiceiurile sunt asemenea unor lanțuri, care la început îți par atât de ușoare, încât nici măcar nu le simți, dar după aceea ele sunt atât de grele încât nu le mai poți pierde”.

27.Problemelor personale în timpul muncii – la locul de muncă concentrează-te pe ceea ce ai de făcut, doar așa vei avea succes.

28.Sarcinilor de lucru în timpul orelor libere – aici este același lucru: dacă ești acasă, ai grijă de familia ta. Antrenorul american Jim Rohn scrie: „Când lucrați – lucrați. Când vă distrați – vă distrați. Nu amestecați aceste două lucruri”.

29.Clienților răi – dacă un client se comportă urât și este lipsit de respect, nu pierde timp și energie cu el, concentrează-te pe cei care-ți merită atenția.

30.Partenerilor de afaceri răi – dacă nu poți fi de acord cu partenerul tău de afaceri, e timpul să vă despărțiți. „Nu vă pot controla comportamentul și nu vreau asta. Dar nu voi tolera disprețul sau minciunile. Am standarde – ori vi le asumați, ori plecați”, scrie autorul cărților motivaționale, Steve Maraboli.

Sunteți gata să spuneți „NU” cel puțin unor situații din această listă? Abilitatea de a spune „NU” ar trebui să fie învățată și pusă în practică de către toți.