3 trucuri simple pentru îmbunătățirea memoriei. Fără teste și sarcini complexe

Ai avut vreodată așa ceva când nu-ți venea în minte cuvântul potrivit? Se învârte undeva în cap, dar nu ți-l amintești. Sau nu puteai să-ți amintești numele persoanei și trebuia să folosești adresări politicoase?

Poți crede că ai memoria slabă, că odată cu vârsta, creierul nu este atât de flexibil și stochează mult mai puține informații. Dar acest lucru nu este adevărat! Rezervele noastre de memorie se extind în funcție de sarcina asupra lor.

Există, însă, trei trucuri eficiente pentru stimularea gândirii și a memoriei.

1. Respirația ritmică

Nu în zadar călugării budiști și yoghinii pun accentul pe respirație. Ei au practicat aceste tehnici cu mii de ani în urmă. Neurochirurgul american Rahul Jandial a fost implicat într-o varietate de studii pentru a testa teoria modului în care respirația afectează întinerirea creierului. Iată constatările confirmate:

“Stresul este cauza îmbătrânirii rapide. Amigdala din cap este cea care controlează reacția corpului la cele mai puternice emoții. Când respiri ritmic, munca sa crește, iar efectul stresului scade.”

Cortexul cerebral este alcătuit din fibre nervoase care reglează ritmul cardiac și tensiunea arterială. Este centrul responsabil pentru focalizarea atenției și protejarea împotriva schimbărilor emoționale. Respirația ritmică stimulează creșterea acestor fibre – începem să gândim mai repede și cheltuim mai puține resurse.

Demența senilă este o afectare cognitivă. Respirația ritmică activează neuronii din creier și crește numărul de conexiuni dintre ei. Așa ne salvăm de demență și îmbunătățim vorbirea, concentrarea și sensibilitatea tactilă.

În general, practicile regulate de respirație întăresc conexiunile dintre diferitele părți ale creierului, crescând vigilența mentală și calmând sistemul nervos.

Găsiți un colț liniștit, așezați-vă într-o poziție confortabilă și relaxați-vă. Petreceți 5-10 minute fără telefon, puteți doar să setați un cronometru și să-l lăsați deoparte. Concentrați-vă pe respirație.

– Inspirați prin nas în timp de 4 secunde.

– Ține-ți respirația pentru încă 4 secunde.

– Expirați pe gură timp de 4 secunde.

– Faceți o pauză și numărați în gând: 1, 2, 3, 4. Repetați exercițiul din nou.

Potrivit neurochirurgului american, respirația ritmică obișnuită a fost cea care i-a salvat pe mulți dintre pacienții săi de necesitatea intervenției chirurgicale.

2. Renunțați la micul dejun 2 zile în săptămână

Cercetările oamenilor de știință de la Universitatea Johns Hopkins, au arătat că postul intermitent declanșează întinerirea organismului și prelungește viața.

Evitarea micului dejun de 1-2 ori pe săptămână accelerează metabolismul, scade glicemia și reglează tensiunea arterială. Trebuie să existe cel puțin 3 zile între aceste perioade. Acest lucru este suficient pentru a opri dezvoltarea demenței și a îmbătrânirii premature.

De exemplu, 8 ore nu vă limitați la mâncare, iar restul de 16 ore bea doar apă. Apa ar trebui să fie întotdeauna la îndemână. Respectarea echilibrului apă-sare stă la baza tonusului pielii și a creierului.

3. Stați în picioare mai mult decât stați așezat sau culcat

Este ușor să-ți pompezi creierul și să-i stimulezi viteza gândirii, ca la 20 de ani, dacă stai mai des în picioare decât stai așezat sau culcat.

Dormim aproximativ 7-8 ore, lucrăm 8 ore + drumul spre casă. Se dovedește că fie suntem așezați, fie stăm întinși timp de 18 ore pe zi. Dar proteina care stimulează apariția neuronilor, controlează dezvoltarea acestora – proteina BDNF (factor neurotrofic al creierului) – este produsă în cantitate maximă în poziție verticală.