3 Motive importante, pentru care trebuie să renunți la gustările de înainte de somn!

Din cauza stilului supraîncărcat de viață, deseori suntem nevoiți să ne reținem până târziu la serviciu și să pierdem timpul valoros, care este predestinat pentru somn și odihnă. Și cât este de mare ispita să mănânci ceva gustos înainte de a merge la culcare!

Gustările târzii pot provoca probleme de sănătate, precum tulburări ale tractului gastro-intestinal sau creștere accelerată în greutate. Îți propunem să afli, ce se întâmplă cu organismul tău, atunci când încetezi să mănânci pe noapte.

Controlul greutății

Pe măsură ce creierul funcționează pe deplin în timpul somnului, corpul nostru rămâne pasiv și arde mult mai puține calorii decât în timpul zilei. Deci, dacă depășești limita de calorii pe parcursul zilei sau dacă mănânci ceva sățios seara, atunci vei putea să le arzi cu ajutorul exercițiilor fizice sau a altor activități. Dar, dacă depășești limita de calorii înainte de culcare, atunci vei avea mai puține șanse să corectezi situația.

Excesul de calorii, obținut în urma meselor de noapte, este stocat în organism sub formă de grăsime. Aceste calorii nu sunt arse, nici chiar dacă a doua zi depui mult efort fizic pentru a face asta. Acestea duc la excesul în greutate.

Somn odihnitor

Potrivit agenției de inspecție sanitară FDA a Statelor Unite, lipsa unei mese complete înainte de culcare și abținerea de la cafeină reprezintă doi factori importanți pentru un somn bun și odihnitor. Cofeina crește frecvența neuronilor excitatori din creierul nostru, ceea ce stimulează activitatea mentală și perturbă calitatea somnului.

Pe lângă aceasta, consumul de carne și alte produse bogate în proteine înainte de culcare pot afecta calitatea somnului, blocând producerea de serotonină – neurotransmițătorul foarte important care intervine în producerea somnului.

Reducerea arsurilor la stomac și a indigestiei

Dacă mănânci prea repede sau te culci în pat imediat după ce ai mâncat, te poți alege cu o indigestie sau o arsură la stomac – durerea neplăcută care te poate împiedica să adormi sau te poate trezi pe timp de noapte. Poziția corectă în timpul mesei este foarte importantă, deoarece digestia funcționează corect datorită faptului că gravitatea contribuie la mișcarea alimentelor prin sistemul gastro-intestinal.

Unele alimente picante sau acre măresc riscul de a avea arsuri la stomac și alte probleme digestive. Este deosebit de important să eviți citricele, alimentele prăjite, usturoiul, ceapa și chiar roșiile înainte de culcare.