3 Metode simple de a încetini ritmul, pentru a-ți recăpăta gustul de viață!

Cu cât devenim mai maturi, cu atât mai repede fuge timpul. Câd de lungă era vara în copilărie, cât de nesfârșită, iar acum ai clipit pe 31 mai, ai deschis ochii – deja e 1 septembrie…

Eu nu sunt de acord cu o astfel de viteză în mod principial. Dacă nici tu, îți pot împărtăși câteva practici utile, care te vor ajuta să prelungești momentele frumoase din viața ta.

1.Conștietizarea

Să admitem, că fierbi un ou. A început să fiarbă apa și brusc a venit momentul, în care poți rapid și gratuit să atingi starea Zen. Aceste două minute, de regulă durează cât o adevărată veșnicie. De ce? Pentru că brusc devii un contemplator și, ca un Buddha, privești apa, fără să observi altceva în jur.

Extrapolând această experiență la întreaga realitate din jur, poți opri timpul: privește atent oamenii din jur, pe care îi întâlnești pe parcursul zilei, inspiră adânc aerul și observă diferite mirosuri, savurează-le, respinge-le, atrage atenția la culori, nuanțe, facturi, atinge obiecte, memorează senzațiile, gândurile, emoțiile. Nu fă totul automat. Întoarce-te în copilărie – șterge-ți ochii și încearcă să vezi lumea astfel, de parcă ai vedea-o pentru prima dată.

2.Ce a fost bun?

Înainte de somn, în loc să te scufunzi într-un curent de gânduri anxioase și depresive despre viitor sau despre suferințele din trecut, relaxează-te și amintește-ți, ce bine ți s-a întâmplat astăzi.

Nu trebuie să fie neapărat evenimente importante, contează orice mărunțiș. Important este să enumeri toate lucrurile bune care s-au întâmplat chiar de dimineață: cât de gustoasă a fost cafeaua proaspătă, cât de repede a venit taxiul, cum ți-au zâmbit oamenii în stradă sau la serviciu, cum te-ai bucurat să revezi un vechi prieten pe care l-ai întâlnit întâmplător.

În fiecare seară revezi din nou toate momentele pline de bucurie pe care le-ai trăit în acea zi. Pe cele triste – ignoră-le.

3.Notează

Jurnalul personal este cu adevărat o chestie magică. Încearcă cel puțin o dată să descrii o zi din viața ta în cele mai minuțioase detalii. Scrie de mână, este important.

Ce ai visat și ce ai mâncat la prânz, cum ți-ai ales ținuta de azi și de ce anume acest costum? La care magazine ai intrat în drum spre casă și ce ți-ai mai cumpărat, cum a decurs ziua la serviciu, de ce lucrezi anume acolo și de ce ai ales să te dedici anume acestei profesii, ce te inspiră și ce te irită. Pe cine ai sărutat înainte de somn, dar pe cine ți-ai dori cu adevărat să săruți?

Notează, fixează, simte, reflectă. Vei observa că ziua ta a fost foarte lungă. Aproape ca vara în copilărie. Pur și simplu trebuie să înveți să observi asta.