3 exemple importante despre cum nu trebuie să ajuți oamenii, pentru a nu te transforma din prieten în inamic

Ce poate fi greșit într-o faptă bună? Poți ajuta pe cineva tot timpul, dar acest rol de „salvator” poate duce la consecințe groaznice în unele cazuri, astfel încât poți deveni cel mai mare dușman. Câteva exemple te vor învăța despre cum nu trebuie să ajuți oamenii!

Exemplu 1: Ajutor constant

O istorie reală a Salomeei Andronikova, care a ajutat-o mult timp pe scriitoarea Marina Țvetaeva. Aceasta i-a oferit scriitoarei un apartament cu 3 camere la Paris și îi oferea regulat bani pentru ca să-și poată întreține familia. În plus, Salomeea a plătit și foile de odihnă pentru scriitoare și întreaga sa familie, și-a dăruit chiar și o parte din bunuri, precum hainele și mobilierul.

Tot acest ajutor a durat 8 ani! Apoi aceasta a fost afectată de o criză financiară, fapt pentru care nu a mai avut ocazia să o ajute pe scriitoare, iar cea din urmă a numit acest gest “necuviincios”, pentru faptul că Salomeea nu și-a mai alocat banii câștigați cu greu pentru existența confortabilă a familiei sale.

Un astfel de exemplu demonstrează că ajutorul continuu, din binefăcător te va transforma în cel mai mare dușman. Prin urmare, dacă ajuți aceeași persoană de mai multe ori la rând, atunci ar trebui să te gândești dacă ar trebui să o faci.

Exemplu 2: Rezolvarea totală a problemelor

Poți ajuta o persoană dacă ea singură își rezolvă 70-80% din problemă. Aceste procente pot include acțiuni fizice, experiențe emoționale. Tu poți prelua doar 20-30% din ajutor! Acestea poate fi materiale sau alt suport, în funcție de situație.

Dacă o persoană îți spune direct despre problemă și îți sugerează că va trebui să faci totul singur, atunci gândește-te la ce se va întâmpla. Nu trebuie să rezolvi problemele altora. Într-o astfel de situație nu poți primi decât reproșuri și nici un strop de recunoștință.

Exemplu 3: Probleme psihologice

Uneori oamenii fac „fapte bune” din motiv că nu se iubesc pe sine îndeajuns. Acest lucru are deja o conotație psihologică. Când faci fapte bune, vrei să primești laude din partea oamenilor și alte complimente frumoase. Acest lucru poate duce la obsesie, iar în cele din urmă vei deveni doar un iritant pentru o persoană.

Mai întâi trebuie să te salvezi! Ai nevoie de dragoste, grijă, împlinire și alte lucruri. Când vei avea îndeajuns totul, doar atunci vei putea să-i ajuți cu adevărat pe alții. Amintește-ți că un ajutor real poate veni de la o persoană fericită care se apreciază pe sine în primul rând.