28 de lucruri inutile, de care trebuie să scăpați în timpul curățeniei

Curățenia este un motiv excelent nu numai pentru a face ordine, ci și pentru a te clarifica cu tine însuți. Fără regret, aruncă lucrurile inutile.

Cum să înțelegi dacă un lucru trebuie aruncat? Utilizează practica japoneză kaizen. Luați elementul în mână și răspunde la patru întrebări:

Cât de important este acest element?
Am nevoie de acest element anume aici?
Cât de des îl folosesc?
Când l-am luat în mână ultima oară?
Dacă articolul nu v-a fost util în ultimele șase luni, nu ezitați să îl aruncați.

Tânăra scriitoroare japoneză, autoarea bestsellerului “Magic Cleaning”, Marie Kondo sfătuiește să fim cât mai prietenoși cu mediul înconjurător. Vorbește cu obiectul, multumește-i, recunoaște meritele lui si spune-i la revedere.

Deci, ce anume poate fi aruncat în timpul curățeniei?

1.Documentele vechi

Acestea sunt cecurile, garanțiile, chitanțele, certificatele, rețetele, instrucțiunile pentru aparatele de uz casnic și așa mai departe. Mulți le păstrează pentru orice eventualitate. Dacă garanția a expirat sau toți termenii de plată au trecut, aruncați-le cu îndrăzneală.

2.Revistele și ziarele

Revistele și ziarele, precum și broșurile, afișele, biletele la concerte, cărțile de vizită, pot fi stocate dacă sunt cu adevărat dragi inimii. Puneți-le într-o cutie separată. Restul necesită mult spațiu și servește drept colector de praf. Hârtia poate fi reciclată, astfel vei elibera casa de gunoi și vei obține niște bani.

3.Cărțile

Este foarte dificil să te desparți de cărți: din copilărie am fost învățați să le protejăm. Dar dacă n-ați deschis dulapul timp de câteva luni și preferați edițiile electronice, schimbați regulile.

Cărțile pot fi transferate la o bibliotecă publică sau anti-cafenea, înmânate unei librării, probabil că există o mulțime de oameni dispuși să le citească. Efectuați un audit, lăsați doar ceea ce este cu adevărat necesar.

4.Calendarele

Calendarul de anul trecut cu câini, un jurnal neutilizat, care l-ai primit în dar acum câțiva ani, toate acestea nu mai sunt de folos. Lăsați doar ceea ce aveți nevoie aici și acum.

5.Cutiile

Cutiile de la televizoare, aparate de uz casnic, pantofi ocupă mult spațiu și string praf. Dacă cutiile sunt goale, este mai bine să le arunci. Dar dacă totuși le folosești și ai decis să pui în ele scrisorile, fotografiile etc. atunci păstrează-le.

6.Cadourile și suvenirele inutile

Vaze și figurine, coșuri diverse și albume foto! Nu ai folosit aceste lucruri frumoase, dar este păcat să le arunci sau îți este rușine în fața celor care ți le-au dăruit! Dacă nu ai nevoie de ele aruncă-le sau vinde-le.

7.Punga cu pungi

Mulți dintre noi au o pungă în bucătărie care ține alte pungi. Dacă te gândești la mediul înconjurător, înlocuiește pungile cu o pungă de cumpărături reutilizabilă. Acest lucru va elibera spațiu în bucătărie și va permite să economisești: nu veți mai cheltui bani pe pungi la magazin.

8.Tehnica veche

Căștile cu care te-ai plimbat acum 10 ani, un smartphone stricat, o tastatură veche, un monitor, o telecomandă de la un televizor aruncat, un ceainic electric cu capacul rupt … cu siguranță nu vei da a doua viață acestor lucruri. Puteți apela la centrele de service și puteți oferi aceste materiale la detalii sau să le atașați gratuit într-un anunț. Dacă nu funcționează oferiți-le pentru reciclare.

9.DVD și CD

Moștenirea trecutului ocupă mult spațiu și nu va fi niciodată folosită. Digitizați discurile care stochează înregistrările arhivelor de familie și transferați datele pe o unitate flash USB sau pe cloud. O colecție depășită poate fi aruncată sau încercați să le oferiți celor care încă mai folosesc playere cu discuri.

10.Tehnica de bucătărie valoroasă, dar inutilă

Ai primit în dar un storcător, dar nu-l folosești? Vindeți aceste lucruri pe o piață online sau oferiți-le gratuit celor care au nevoie de ele.

11.Îmbrăcămintea și încălțămintea cu defecte

Aruncă în urnă pantofii zgâriați, o rochie cu o pată care nu se spălă, încălțămintea confortabilă cu toc îndoit. Ești sigur că le vei repara sau le vei spăla și purta din nou? Nu te agăța de trecut.

Același lucru este valabil și pentru hainele și încălțămintea care nu sunt potrivite în mărime sau nu sunt actuale. De îndată ce scapi de ceva vechi, va exista un motiv să cumperi ceva nou.

12.Rochia de absolvire

Da, este foarte frumoasă. Dar, este o probabilitate de 99% că nu o vei mai purta. Același lucru este valabil și pentru o rochie de mireasă, de ce o păstrați? Te vei căsători din nou? Le poți vinde sau le poți da în chirie, vor face pe alții fericiți.

13.Vesela care nu este folosită

Dulapurile noastre sunt adesea înghesuite cu căni diferite, seturi de la bunica, suporturi pentru servetele și rozete pentru gemuri. E timpul să păstrezi doar ce vei folosi!

14.Borcanele de sticlă

Colecția de borcane, de obicei, așteaptă momentul în care o să vă decideți să faceți murături sau dulcețuri. Aruncați sticla. Când vei dori să faceți ceva  pentru iarnă, vei cumpăra cantitatea potrivită de sticlă.

15.Cârpele vechi și bureții de spălat vesela

Buretele de spălat vesela trebuie schimbat cât mai des posibil, cel puțin o dată la două săptămâni. Cârpele vechi sunt un focar de germeni și o sursă de miros neplăcut.

16.Medicamentele și produsele cosmetice expirate

Când ați verificat dacă rimelul sau rujul nu a expirat? Medicamentele și cosmeticele au termen de valabilitate, după care pot fi dăunătoare pentru sănătate. Deci, faceți un obicei de a trece prin trusa de prim-ajutor și punga de machiaj cel puțin o dată la șase luni.

17.Parfumul nou

Ai pe raft un parfum scump nedeschis? Este simplu: dacă nu-l folosiți, înseamnă că nu este necesar. Oferă-l celor care iubesc acest parfum.

18.Jucăriile

Iepurași și urși drăguți, jocuri de masă cu piese pierdute, toate acestea necesită spațiu și acumulează praf. Păstrați numai ceea ce vă place și aruncați restul în coșul de gunoi.

19.Posterele fără loc

Tot ceea ce nu este atârnat pe perete, nu ezitați să dați, să puneți la vânzare sau să aruncați la coșul de gunoi.

20.Pernele vechi, păturile, covoarele

Paturile pe care le folosim în fiecare zi au o mulțime de microorganisme dăunătoare și acarieni de praf. Ele trebuie să fie schimbate cel puțin o dată la doi ani, altfel riscați să vă treziți cu dureri de cap sau să deveniți o persoană alergică.

21.Pernele decorative

Pernele decorative arată foarte atractiv în magazine, dar nu înseamnă că se potrivesc interiorului dumneavoastră. În plus, este un colector de praf suplimentar.

22.Echipamentele sportive situate

Cândva ați decis să faceți yoga și ați cumpărat un covor special. Sau ți-ai dat cuvântul să pierzi în greutate în trei luni și ai cumpărat o bicicletă de exerciții. Dacă echipamentul sportiv nu este utilizat în ultimele șase luni, scapă de el imediat.

23.Resturile de gresie sau tapet după reparații

Toate acestea sunt stocate, țin loc și acumulează praf. Aruncați-le fără regret: nu există lipsă de materiale de construcție în magazinele de astăzi.

24.Cardurile de reducere care nu sunt utilizate

Revizuiți cardurele de reducere, probabil a-ți acumulat foarte multe, și lăsați doar acelea care sunt necesare. Dacă este posibil, faceți copii digitale și transferați-le pe telefonul smartphone.

25.Magneții de pe frigider

Moda de a decora frigiderul cu magneți a trecut de mult timp, așa că faceți ordine în ele. Ei bine, pentru cei care nu doresc să se despartă, puteți face o excepție și le puteți muta pe o tablă specială.

26.Eșarfele vechi

Dacă nu dorești să mai porți eșarfele vechi, scapă de ele: dulapul are nevoie de o actualizare.

27.Bagajul de călătorie

Ai un bagaj de călătorie frumos, dar mic? Sau o valiză mai mare decât ai nevoie? Nu le țineți în casă: este puțin probabil să doriți să vă stricați călătoria.

28.Umerarele din plastic

Umerarele din plastic cu care ați cumpărat o haină, e mai bine să le arunci. Acestea nu sunt destinate depozitării pe termen lung, ele deformează îmbrăcămintea.