20 de Sfaturi utile care au 100 de ani, dar funcționează excelent și în secolul XXI!

Recunoaștem, am aflat despre aceste sfaturi nu de la străbunica, ci de la compania britanică de tutun Gallaher’s Cigarettes. La începutul secolului trecut, fiecare pachet de țigări conținea câte o astfel de cartelă cu sfaturi utile pentru viața de zi cu zi. În total, compania a tipărit o serie de 100 de cartele, iar noi îți prezentăm 20 dintre cele mai utile și practice!

1.Cum să scoți o așchie

Umple un borcan micuț cu apă fiebinte, după care fixează-l strâns de palmă. Așchia va ieși fără vreun ajutor suplimentar, datorită aburului.

2.Cum să aprinzi un chibrit în vânt

Pentru asta trebuie doar să faci câteva crestături pe chibrit și atunci vei putea să-l aprinzi cu ușurință chiar și pe cel mai puternic vânt.

3.Filtru pentru apă

Va trebui să faci o gaură într-o găleată obișnuită galvanizată și să introduci un tub în ea. Apoi, umple găleata cu nisip fin, grosier, pietriș și pietre. La ieșire vei obține apă curată.

4.Cum să fierbi un ou crăpat

Pentru ca ouăle crăpate să-și mențină forma chiar și atunci când sunt fierte, trebuie să adaugi în apă puțin oțet.

5.Cum să introduci dopul înapoi în sticlă

Baza dopului este, de obicei, mai mare decât gâtul sticlei și este foarte dificil să îl introduci înapoi după deschidere. Pune dopul pe podea și apasă cu talpa pantofului, rulează înainte și înapoi de mai multe ori. Pentru a respecta normele de igienă, învelește dopul într-un șervețel.

6.Cum să curăți un tablou pictat cu vopsele de ulei

Șterge ușor fața tabloului cu un cartof, eliminând în mod repetat murdăria de pe suprafața acestuia, după care șterge cu o cârpă umedă. La sfârșitul procedurii, șterge pânza cu ulei de in.

7.Cum să răcești repede o sticlă de vin

Dacă nu ai gheață la îndemână, o metodă rapidă ar fi înfășurarea sticlei în flanel și așezarea acesteia sub jetul de apă rece. Lasă apa să curgă pe sticlă. În zece minute, vinul va fi gata pentru servire.

8.Cum să separi două pahare, dacă unul a rămas blocat în celălalt

Toarnă apă rece în paharul de sus, iar paharul de jos plasează-l într-un vas cu apă fierbinte. Acestea se vor separa imediat.

9.Cum să tai pâinea proaspătă în felii subțiri

Înmoaie cuțitul în apă fierbinte și șterge-l repede cu un ștergar. Astfel, vei putea să tai pâinea în cele mai subțiri felii.

10.Cum să prelungești viața florilor tăiate

Dacă florile s-au ofilit puțin pe drumul de la magazin spre casă, pune-le în apă fierbinte și las-o să se răcească. Apoi, taie puțin din tulpina florilor și pune-le în apă rece.

11.Cum să fierbi cartofii, astfel încât să nu fie prea moi

Pe lângă sare, adaugă în cratiță și puțin zahăr. Apoi, când cartofii vor fi gata, scruge apa și ține puțin cratița cu cartofi la foc, pentru a te convinge că cartofii s-au uscat uniform.

12.Cum să determini cum va fi vremea

Este foarte simplu: găsește un nor pe cer care este suficient de îndepărtat de tine. Dacă acesta se mărește, atunci vremea va fi ploioasă, dacă dimpotrivă, se micșorează, atunci se așteaptă soare.

13.Cum tratezi o entorsă

Dacă ai suferit o entorsă, în primul rând trebuie să aplici o compresă rece și să ridici piciorul afectat mai sus. Pentru ca bandajul să nu se usuce, înmoaie un capăt de tifon într-un vas cu apă rece, iar celălalt fixează-l pe locul entorsei.

14.Cum să previi aburirea ochelarilor

Șterge zilnic lentilele ochelarilor cu săpun, apoi cu o cârpă. Astfel, pe lentile va rămâne un strat subțire, dar impermeabil de săpun care va stopa procesul de condensare.

15.Cum să alungi muștele de la tomberonul de gunoi

În rezultatul unui experiment s-a stabilit: puțin borax (tetraborat decahidrat de sodiu) turnat în coșul de gunoi în fiecare zi oprește înmulțirea insectelor enervante.

16.Cum să aduni fragmentele de sticlă spartă

Utilizează o cârpă moale și umedă pentru a strânge chiar și cele mai mici fragmente de sticlă, fără a te răni.

17.Cum să scoți un inel strâmt de pe deget

Pentru a scoate cu ușurință un inel, masează degetul cu săpun lichid. Dacă degetul devine umflat, e mai bine să consulți un bijutier.

18.Cum să scoți un cui lung

Pentru a scoate un cui lung ai nevoie de un bloc mic din lemn, pe care să-l așezi sub sculă ca suport.

19.Cum să faci o busolă dintr-un ceas mecanic

Pentru a determina punctele de pe o busolă așează ceasul astfel încât acul mic să fie îndreptat spre soare. Pune un fir de iarbă sau o ață pe ceas, împărțind unghiul dintre acul mic și cifra 12 în jumătate. Capătul aței sau a firului de iarbă dintre cifra 12 și acul ceasornic mic va arăta sudul.

20.Cum să îndepărtezi petele de sare de pe pantofi

Aceste pete se spală ușor cu un amestec de bicarbonat de sodiu și lapte fierbinte. Atunci când pantofii se usucă, trebuie să îi curăți în mod obișnuit și petele vor fi înlăturate.