
Omar Khayyam nu a avut soție și copii, s-a dedicat în întregime științei. Din copilărie a studiat bazele matematicii, astronomiei și filosofiei. Marele om de știință a trăit 83 de ani, iar la sfârșitul vieții a ajuns la 2 concluzii înțelepte. Deci, ce 2 lucruri o așteaptă pe o persoană la bătrânețe?
1. Trebuie să accepți faptul că ai un singur cel mai bun prieten și acela ești tu!
“Am înțeles: singurătatea este mai bună decât prietenii, dacă nu vezi binele sau răul în oameni, dacă îți înțelegi propriul tău suflet, – abia atunci să fii pentru oameni judecător sever” – Omar Khayyam
Mai devreme sau mai târziu, cei dragi pleacă. Motivele pot fi diverse: trădări, resentimente, certuri, etc. Cu cât înveți mai devreme să fii singur cu tine, cu atât mai bine.
Timpul îți va lua oamenii apropiați, copiii vor crește și își vor crea propriile familii, iar prietenii vor deveni dușmani. Omar Khayyam credea că oamenii nu se tem atât de bătrânețe, cât le este frică de singurătate și de propria lor neputință.
Părinții mei nu au mai comunicat cu prietenii și cunoștințele lor de mult timp, deoarece de la ei primesc pesimism și descurajare. Cineva se plânge de copii, cineva de soartă, cineva nu poate face față greșelilor trecutului.
Tatăl meu spune mereu așa: „Să te gândești la trecut este la fel de inutil precum ai învăța un câine să vorbească”. Trebuie să poți lăsa trecutul, altfel îți va lua prezentul și viitorul.
2. Viața este o luptă cu sine.
“Marea victorie pe care o cunoaște omenirea nu este victoria asupra morții și crede-mă, nu asupra soartei. Ți s-a oferit o singură victorie – victoria asupra ta.” – Omar Khayyam
În viața fiecărei persoane există oameni invidioși și ipocriți, dar care nu sunt atât de înfricoșători, poți rupe oricând legătura cu ei și să nu mai comunici.
Cel mai greu este să lupți cu tine însuți. Omar Khayyam credea că o persoană poate deveni mare și puternic doar într-un singur caz, dacă încetează să dea vina pe soartă pentru greșelile sale.
Suntem responsabili pentru fericirea noastră, soarta ne dă doar dreptul de a alege, iar noi decidem cum să acționăm. Dușmanul tău ești tu însuți. Doar tu ești de vină pentru greșelile și nenorocirile tale.
Este mai ușor să te plângi de o soartă nedreaptă decât să-ți asumi responsabilitatea și să-ți schimbi viața în bine.