15 sfaturi de la un Miliardar, care mi-au schimbat viața!

Charlie Munger – avocat american, economist cu renume și investitor profesionist, partenerul de afaceri al lui Warren Buffett. Iată mesajul său înțelept către absolvenții Universității din California de Sud:

1.Rețineți: încrederea, succesul și faima trebuie să fie câștigate

Veți obține de la lume, ceea ce vă doriți dacă vă veți imagina în locul ei. În general, oamenii care trăiesc după acest principiu primesc nu doar bani și faimă. Câștigând încredere, ei câștigă respect.

Este foarte plăcut să primești reunoștință, justificând încrederea altor persoane.

2.Învățați să admirați oamenii potriviți

A doua ideea, la care am ajuns destul de devreme: nu există dragoste, înafară de cea care se bazează pe admirația față de un alt om. Cu toate acestea, el nu trebuie neapărat să fie în viață. Principalul că el te inspiră. Am ținut cont de această idee întreaga mea viață, și ea s-a dovedit a fi foarte, foarte utilă pentru mine.

3.Aflați lucruri noi. Este o datorie morală, ca și aplicarea cunoștinelor în practică 

Trebuie să vă transformați viața într-o căutare continuă de cunoștințe noi. Fără de asta nu veți reuși să deveniți acei oameni, care fac față cu brio responsabilităților sale.

Dacă intenționați să vă mișcați înainte, înseamnă că trebuie să continuați să învățați chiar și după ce veți părăsi universitatea.

„Dacă o civilizație se poate dezvolta numai prin crearea noilor invenții, atunci voi vă puteți dezvolta numai prin obținerea de noi cunoștințe.”

4.Învățați să vă pricepeți câte puțin la toate

Am observat că ideile de bază sunt 95% din informația importantă în orice domeniu. Mi-a fost ușor să extrag aceste idei din toate disciplinele de bază și să le fac parte din procesul meu de gândire. Bineînțeles, nu este suficient să cunoști ceva, trebuie și să știi să îți aplici cunoștințele.

Întreaga mea viață am pus în practică această abordare. Nu vă pot spune toate ce mi le-a dat. Dar, mi-a făcut viața mai bună, iar pe mine – mai eficient și mai ultil pentru alți oameni. Ea m-a ajutat să îmbogățesc.

Însă, toate acestea nu vor funcționa dacă veți învăța toată informația pe de rost pentru a obține rezultate excelente la examen. Trebuie să înțelegeți atât de bine aceste idei, încât să le folosiți în procesul de gândire. Numai așa veți reuși să le folosiți și în alte domenii ale vieții.

5.Gândiți-vă la cauzele problemelor, nu doar la consecințele acestora

Problemele sunt mai ușor de soluționat dacă le privești din alt unghi.

Dacă dorești să ajuți India, nu trebuie să te întrebi cum poți ajuta acest stat, dar ce îi provoacă cel mai mare rău și cum îl poți neutraliza. Vă poate părea, că din punctul de vedere al logicii este unul și același lucru, dar nu este.

6.Fiți de încredere. Neîncrederea poate anula toate virtuțile voastre

Dacă oamenii nu se pot baza pe voi, atunci toate calitățile bune ale voastre pot fi imediat trimise la coșul de gunoi. Faceți totul cu bună-credință, nu vă leneviți.

7.Evitați extremele, nu deveniți fanatici

Încă un lucru la care trebuie să renunțați – angajamentul nesăbuit față de orice ideologie. Probabil ați văzut oameni cu viziuni limitate. De exemplu liderii religioși care au opinii opuse cu privire la teologie. Pe ei îi unește un lucru: nu pot merge mai departe și să gândească liber.

„Marele vârtej nu este locul unde ți-ai dori să nimerești. Cred că același lucru se poate spune despre o ideologie cu adevărat profundă.”

8.Scăpați de invidie, resentimente și autocompătimire

De ce să invidiați, să vă supărați, să vă răzbunați sau să vă compătimiți? Sunt niște modele de gândire catastrofale. Și ele se transformă foarte repede în obiceiuri.

Am un prieten, care poartă cu sine un teanc de cartonașe. De fiecare dată, când cineva îi povestește istoria vieții sale, plină de autocompătimire, el scoate un cartonaș și i-l oferă acelui om. Pe cartonaș scrie: „Povestea dvs. m-a atins. Nu am întâlnit niciodată un om, căruia să i se întâmple atâtea nenorociri ca și dvs.”

Puteți considera că este o glumă. Dar, cred că atunci când începi să simți autocompătimire, motivul este complet neimportant. Autocompătimirea nu vă va ajuta să soluționați problema care vă frământă.

Atunci când veți învăța să evitați autocompătimirea, veți obține un avantaj imens față de alții.

9.Munciți alături de oamenii, pe care îi admirați

Viața vă va aduce mai multă bucurie, dacă vă inspiră oamenii alături de care munciți. Pentru asta ai nevoie de talent. Eu am hotărât pentru mine care oameni de la serviciu îmi trezesc admirația și am manevrat cu abilitate printre ei.

10.Învățați să vă păstrați obiectivitatea, mai ales când este cel mai dificil

Amintiți-vă de Darwin: el a acordat întotdeauna o atenție deosebită dovezilor indiscutabile. Controlul propriei obiectivități este necesar dacă doriți să gândiți în mod corect.

11.Lăsați oamenii capabili să conducă

Toți vor avea de câștigat dacă sarcinile vor fi împărtășite oamenilor capabili care iubesc și știu să învețe. Aceasta este o condiție obligatorie pentru dezvoltarea civilizației.

Nu vă veți dori să vă opereze un neurochirurg dintre 50 de pretendenți, dintre care doar jumătate sunt niște profesioniști adevărați. Nu veți dori să zburați cu un avion proiectat de niște specialiști necalificați. Veți dori, ca puterea să fie în mâinile oamenilor care o merită cu adevărat.

12.Rețineți: veți avea mai mult succes în ceea ce vă interesează 

Dacă o persoană vrea cu adevărat să reușească într-o afacere, aceasta ar trebui să-i provoace un interes adevărat. Mă pricep la multe lucruri, dar eu nu voi reuși să devin cel mai bun în domeniul, care nu îmi este interesant.

13.Stați și faceți un lucru până îl veți duce la bun sfârșit

Doi cunoscuți de ai mei au creat o companie mică de construcții. Tot lucrul îl făceau la egal și se conduceau după o regulă importantă: „De fiecare dată, când nu vom reuși să intrăm în termen, ambii vom lucra câte 14 ore pe zi până când nu vom termina.” Trebuie să menționez, că afacerea lor a avut succes și acești oameni au devenit foarte bogați.

14.Folosiți eșecul ca pe o oportunitate de a deveni mai buni

Viața vă va aduce lovituri dure, teribile, nedrepte. Dar asta nu contează. Pur și simplu, unii oameni se ridică, iar alții – nu. Fiecare nefericire în viață este o oportunitate de a vă manifesta și de a învăța ceva. Datoria voastră este să nu vă plângeți, ci să transferați lovitura într-o direcție constructivă.

15.Aveți încredere în oameni

Este ultimul sfat, pe care vreau să vi-l ofer, înainte ca voi să deveniți juriști. Procedurile și măsurile de precauție (ce sunt atât de multe în profesia voastră) nu sunt cea mai înaltă formă de civilizație. Cea mai înaltă formă de civilizație este sistemul de încredere bine meritată. Cel mai important este ca oamenii să poată avea încrederea completă reciprocă și nu să urmeze orbește reguli stricte.

Dacă o mulțime întreagă de avocați va conduce un proces și fiecare va trage plapuma de partea sa, atunci cazul va fi pierdut. Încrederea nu trebuie să lipsească nici în viața personală. Dacă în modelul vostru de contract matrimonial sunt 47 de pagini, atunci vă sfătuiesc să nu vă căsătoriți.